You are here

Στο τέλος του δρόμου η προστασία πληροφοριοδοτών

12/01/2022 15:07

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση οδηγείται στις 20 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, το οποίο φαίνεται να τυγχάνει της αποδοχής της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, με την αρμόδια υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου να δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα σε κάποιες τελευταίες και δευτερευούσης σημασίας, όπως αναφέρθηκε, βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος του πακέτου οροσήμων για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των δεσμεύσεων που έδωσε η Δημοκρατία στην Κομισιόν, το νομοσχέδιο έπρεπε να ψηφιστεί πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2021, ωστόσο με κοινή απόφαση κυβέρνησης και Βουλής η συζήτησή του μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο. 

Χωρίς τροπολογίες στην Ολομέλεια

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι το νομοσχέδιο οδηγείται στην Ολομέλεια στις 20 του Γενάρη χωρίς καμία πλέον τροπολογία ή παρατήρηση ή άλλως πως, όπως είπε.

«Εύχομαι και ελπίζω ότι όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, τα κόμματα, θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί πραγματικά είναι επαναστατικό και είναι ένα από τα τρία νομοσχέδια που θα στείλουν το μήνυμα και στο εσωτερικό της Κύπρου και στο εξωτερικό ότι αλλάζουμε, ότι επιτέλους παίρνουμε σοβαρότατες αποφάσεις για να περιορίσουμε τη διαφθορά στον τόπο μας», ανέφερε.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από έξι χρόνια το νομοσχέδιο οδηγείται στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.

Σε δηλώσεις στην Stockwatch, ανέφερε ότι το προτεινόμενο πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε με την ευρωπαϊκή οδηγία και την πρόταση νόμου που είχε ενώπιον της Επιτροπή, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την προστασία των πολιτών που θέλουν να δώσουν πληροφόρηση με στόχο την πάταξη της διαφθοράς.

Η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι οι πρόνοιες της νομοθεσίας είναι πολύ ισχυρές, δεδομένου ότι οι πολίτες που προβαίνουν σε πληροφόρηση δεν θα μπορούν πλέον να υποστούν απόλυση ή δυσμενή μεταχείριση. Δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα σε θέματα πάταξης της διαφθοράς, εκτιμώντας ότι θα τύχει της ομόφωνης στήριξης των κομμάτων από την Ολομέλεια του σώματος καθώς δεν υπάρχουν τροπολογίες.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει άρθρα της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας και πρότασης νόμου της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ που κατατέθηκε το 2016. Περιλαμβάνει επίσης, άρθρα από το σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε στη Βουλή για συζήτηση το 2017.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προνοεί ότι οι πληροφοριοδότες μπορούν να προβούν σε αναφορά, είτε εσωτερικά μέσω κατάλληλων εσωτερικών διαύλων αναφοράς, είτε εξωτερικά. Τα πρόσωπα που προβαίνουν σε δημόσια αποκάλυψη σχετικά με παραβιάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Νόμου θα δικαιούνται προστασία υπό προϋποθέσεις.

Όσο αφορά τα μέτρα για την προστασία των πληροφοριοδοτών, το νομοσχέδιο καθορίζει τα ακόλουθα:

-Απαγόρευση αντιποίνων. Τα αντίποινα μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε μορφή, όπως παύση, απόλυση, υποβιβασμό ή στέρηση προαγωγής, αρνητική αξιολόγηση επιδόσεων, μη ανανέωση ή πρόωρη διακοπή σύμβασης προσωρινής απασχόλησης.

-Μέτρα στήριξης των αναφερόντων προσώπων. Ουσιαστικά παρέχεται στον αναφέροντα εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε πλήρεις και ανεξάρτητες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις διαδικασίες και τα μέσα έννομης προστασίας που είναι διαθέσιμα για την προστασία έναντι αντιποίνων και τα δικαιώματα του ενδιαφερομένου προσώπου. Επίσης παρέχεται αποτελεσματική συνδρομή ενώπιον οποιασδήποτε αρχής που εμπλέκεται στην προστασία τους έναντι αντιποίνων, καθώς και νομική αρωγή σε ποινικές υποθέσεις και σε διασυνοριακές διαδικασίες σε αστικές υποθέσεις σύμφωνα με τον περί Νομικής Αρωγής Νόμο του 2002.

 -Μέτρα για την προστασία έναντι αντιποίνων. Αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή του βάρους απόδειξης ενώπιον δικαστηρίου σε αστικές διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, το βάρος απόδειξης μετακυλίεται από τον αναφέροντα την πληροφορία, στο πρόσωπο που προκάλεσε τη βλάβη ή που έλαβε το μέτρο. Το τελευταίο πρόσωπο βαρύνεται να αποδείξει ότι το εν λόγω μέτρο ήταν βασισμένο σε αιτιολογημένους λόγους και δε λήφθηκε υπό τη μορφή αντιποίνων στον αναφέροντα.

-Μέτρα τα οποία διασφαλίζουν την προστασία της ταυτότητάς των αναφερομένων.

-Απαγόρευση άρσης δικαιωμάτων και μέσων έννομης προστασίας από οποιαδήποτε συμφωνία, πολιτική, τύπο ή όρο απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας για διαιτησία πριν από την έγερση διαφοράς.

Της Ελένης Χαραλάμπους