You are here

Συμπυκνώνουν τον κώδικα δεοντολογίας βουλευτών

01/07/2020 16:40

Ο Κώδικας Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας και Διαφάνειας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, συζητήθηκε εκ νέου σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, στο Συνεδριακό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι  «με βάση την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, έχουμε δει το κείμενο στο σύνολο του και ειδικότερα τα επίμαχα σημεία, ώστε να βγουν κάποια κεφάλαια αρχών ως προς το πώς θα κινηθούμε, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Βουλής».

«Στόχος», είπε, «είναι να κάμουμε τον Κώδικα πολύ πιο μικρό, εύχρηστο και κατανοητό».

Οι μεγάλοι Κώδικες, όπως είχαν παρουσιαστεί ενώπιον της Ολομέλειας και ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών θεωρούμε ότι δεν λειτουργούν, όπως θέλουμε να λειτουργήσουν, και η απόφαση μας είναι ότι όλο αυτό το υλικό, το οποίο έχει μαζευτεί και έχει γίνει μια αξιόλογη δουλειά, θα το εκμεταλλευθούμε ως Επιτροπή Θεσμών, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, ώστε στο τέλος της ημέρας να καταλήξουμε σε ένα πιο μικρό κώδικα, πιο κατανοητό, που να αγγίζει την ουσία και να μην έχει τις επαναλήψεις που έχει ο σημερινός Κώδικας και να είναι ξεκάθαρος ως προς τη συμπεριφορά και στην άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών, είπε.
 
Ανέφερε ότι μέχρι  το τέλος του Αυγούστου και αρχές του Σεπτέμβρη οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα νέο κείμενο «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «είμαστε από τα λίγα Κοινοβούλια που δεν έχουν Κώδικα δεοντολογίας», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί και σύσταση της GRECO.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «δεν πρέπει να μείνει αυτό το θέμα για την επόμενη Βουλή, «προσθέτοντας ότι « το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας ένα Κώδικα δεκάδων σελίδων, 200 σελίδων, δεν βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση».

«Υπάρχουν πολλές επαναλήψεις και πολλά αχρείαστα κείμενα. Θα πρέπει μια μικρή επιτροπή από Βουλευτές να καταρτίσει ένα πολύ πιο σύντομο κείμενο που θα υπάρχουν μέσα τα βασικά στοιχεία του Κώδικα Δεοντολογίας για τους Βουλευτές», είπε.

Ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο «και σίγουρα πριν να τελειώσει τη θητεία της αυτή η Βουλή». Είπε, τέλος, ότι θα πρέπει «να εγκρίνουμε ένα Κώδικα Δεοντολογίας για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη θητεία».