You are here

Συστράτευση των εταίρων εναντίον της κρίσης

04/10/2001 20:45
Σε συστράτευση κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους του τόπου, εργοδότες, συντεχνίες, παραγωγικές τάξεις και φυσικά την κρατική μηχανή για να αντιμετωπισθεί η διεθνής οικονομική ύφεση που ξέσπασε κυρίως από τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Τα γεγονότα αυτά είπε ο κ. Υπουργός, όπως και όσα πιθανόν ακολουθήσουν, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στη διεθνή οικονομία και ιδιαίτερα στις ανοικτές οικονομίες όπου είναι μεγαλύτερος ο βαθμός εξάρτησης από το διεθνές περιβάλλον. Ο υπουργός οικονομικών τόνισε εμφαντικά οτι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία απαιτείται η συστράτευση όλων: Κυβέρνησης, εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επιβάλλεται, τόνισε, η ανάγκη αυτής της συστράτευσης και συναντίληψης να επικρατήσουν για να μπορέσει η Κύπρος να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις σημερινές προκλήσεις. Μπορούμε, είπε ο κ. Υπουργός, να επιδείξουμε την ίδια συλλογικότητα μπροστά και σε αυτή την κατάσταση που δημιούργησαν τα θλιβερά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως δείχνουμε και στο θέμα της ενταξιακής μας πορείας.

ΟΧΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Αναφερόμενος στην πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε., ο κ. Κληρίδης είπε οτι η Κύπρος προηγείται στην εναρμόνιση και την προενταξιακή προετοιμασία συγκριτικά με τις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες. Σε ότι αφορά το ρόλο του κράτους, ο υπουργός των οικονομικών εξήγησε οτι δεν πρέπει να διαδραματίζει ρόλο επιχειρηματία, γιατί την αποτυχία του κράτους επιχειρηματία, είπε, την πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι τους οποίους το κράτος έχει την ευθύνη να στηρίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε με έμφαση τα οικονομικά επιτεύγματα, κατά την έκφραση του, του 2001 τα οποία σχετίζονται με τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη διατήρηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης, τη μείωση του πληθωρισμού και του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Βασικές μας επιδιώξεις, είπε, είναι η περαιτέρω θεμελίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η επίτευξη ενός ισοζυγισμένου προϋπολογισμού μέχρι το 2004. Το επόμενο βήμα αναφορικά με τα δημοσιονομικά είπε, είναι η φορολογική μεταρρύθμιση. Φιλοδοξία της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι η λειτουργία ενός απλουστευμένου συστήματος που να είναι δίκαιο και με επαρκή φοροδοτική ικανότητα. Επανέλαβε ότι το κράτος δεν επιδιώκει καθαρή αύξηση εσόδων από τη φορολογική μεταρρύθμιση.