You are here

Τ. Κληρίδης: Όλα εξαρτώνται από την Βουλή

22/02/2002 16:10
Για την αναπομπή του προϋπολογισμού

«Δεν είναι σημαντικό θέμα αλλά θέμα αρχής»


Την ερχόμενη Δευτέρα θα διαφανεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος γεφύρωσης του χάσματος απόψεων και αποτροπής του κινδύνου ρήξης στις σχέσεις Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας, με αφορμή και αιτία, την αναπομπή τμήματος του κρατικού προϋπολογισμού του 2002 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχει καλέσει σε έκτακτη συνεδρίασή της τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη και τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, για να εξετάσει το θέμα που δημιουργήθηκε, ενώ η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά την ερχόμενη Πέμπτη κατά την διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής. Οπόταν τα κόμματα θα τοποθετηθούν εκ νέου, στο θέμα της καταψήφισης ή μη, του μισθού και των επιδομάτων του Γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομου Σοφιανού.

«Η συνεδρία της Δευτέρας θα είναι υποβοηθητική» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης «ούτως ώστε τα κόμματα να μπορέσουν να τοποθετηθούν», προσθέτοντας ότι «μετά την Πέμπτη θα γνωρίζουμε τις εξελίξεις και τι θα ακολουθήσει».

Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση της Βουλής, είπε ο υπουργός Οικονομικών, «για ένα θέμα που δεν είναι σημαντικό», υπό την έννοια ότι δεν αφορά κονδύλια και τον προϋπολογισμό, αλλά, όπως επεσήμανε, «πρόκειται για ένα θέμα αρχής».

Σε περίπτωση που τόσο η πλειοψηφία της Βουλής, όσο και ο Πρόεδρος Κληρίδης παραμείνουν στις εκ διαμέτρου, αντίθετες θέσεις τους τότε σύμφωνα με το σύνταγμα ο Πρόεδρος παραπέμπει το θέμα προς επίλυση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη, για αναπομπή του μέρους του κρατικού προϋπολογισμού που αφορά τον κ. Σοφιανό «παγώνουν» τα αναπτυξιακά έργα, ενώ μεταξύ άλλων, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα καταβληθούν μέσω της γνωστής μεθόδου των δωδεκατημορίων.