You are here

Τα CVs των 18 νέων βουλευτών

23/05/2011 12:21
Δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, δικηγόροι, οπτικοί, γιατροί αλλά και πρώην στρατιωτικοί είναι τα 18 νέα πρόσωπα που εξασφάλισαν μια θέση στα έδρανα της Βουλής.

Συγκεκριμένα από τα 18 νέα πρόσωπα στη Βουλή τα 10 προέρχονται από το ΑΚΕΛ, έξι από το ΔΗΣΥ και από ένα από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Χάρης Γεωργιάδης

Συγκεκριμένα ο Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος εξελέγη με το ΔΗΣΥ Λευκωσίας είναι 39 χρόνων και είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Reading της Βρετανίας και είναι κάτοχος πτυχίου ΒΑ (Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά) και μεταπτυχιακού ΜΑ (Ευρω-Μεσογειακές Σπουδές). Υπήρξε στη συνέχεια μεταπτυχιακός ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Reading με αντικείμενο τις Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Παρουσίασε εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Εύα Γιάγκου, έχουν μια μικρή κόρη, τη Λήδα, και κατοικούν στη Λευκωσία.

Ανδρέας Πιτσιλλίδης

Ο 34-χρονος Ανδρέας Πιτσιλλίδης εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Είναι κάτοχος πτυχίου Θεολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ο κ. Πιτσιλίδης είναι κάτοχος και δεύτερου master στην Κοινωνιολογία της Καινής Διαθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι Επιστημονικός Συνεργάτης και υποψήφιος Διδάκτωρ. Εργάστηκε τόσο στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελληνική Ευρωπαϊκή Σχολή Philips όσο και ως Ερευνητής στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο. Από το 2007 είναι Διευθυντής Εκκλησιαστικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας.

Ευθύμιος Δίπλαρος

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος είναι βενιαμίν του Κοινοβουλίου αφού στα 31 του μόλις χρόνια πέτυχε είσοδο στη Βουλή αφού εξασφάλισε τους περισσότερους Συναγερμικούς ψήφους στη Λεμεσό.

Εργάζονταν για χρόνια ως δημοσιογράφος και συγκεκριμένα ως ανταποκριτής Λεμεσό στον ΑΝΤ1, ενώ από το 2002 μέχρι το 2008 εργάστηκε και στην εφημερίδα Αλήθεια.

Στις δημοτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου 2006 εκλέγηκε πρώτος παγκύπρια, σε σταυρούς προτίμησης δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού από όλους τους κομματικούς συνδυασμούς και ήταν ο νεαρότερος δημοτικός σύμβουλος παγκύπρια.

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος είναι πατέρας και ενός τετράχρονου αγοριού.

Ανδρέας Μιχαηλίδης

Μετά από τον Ανδρέα Μουσκάλλη, που ήταν βουλευτής στην απερχόμενη βουλή, άλλος ένας προπονητής θα βρίσκεται στη νέα βουλή.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Μιχαηλίδη ο οποίος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 29 Δεκεμβρίου 1952 και είναι πατέρας δύο παιδιών καθώς και παππούς.

Σπούδασε οικονομικά και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων στο City University στο Λονδίνο. Από το 1978 κατέχει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και πώλησης οινοπνευματωδών ποτών.

Υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί το χώρο του ποδοσφαίρου εδώ και δεκαετίες σαν ποδοσφαιριστής, προπονητής και από διάφορες εκτελεστικές θέσεις. Διετέλεσε προπονητής στην Εθνική Ομάδα αλλά και σε αρκετές ομάδες συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων σωματείων της Κύπρου. Σήμερα είναι προπονητής του Απόλλωνα Λεμεσού.

Ζαχαρίας Ζαχαρίου

Στη Λάρνακα ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου είναι παλαιός γνώριμος αφού είχε διατελέσει ξανά βουλευτής την περίοδο 2001-2006. Είναι πτυχιούχος οπτικός ,είναι νυμφευμένος και πατέρας ενός παιδιού. Ο κ. Ζαχαρίου γεννήθηκε το 1963 στην Ξυλοτύμπου.

Μάριος Μαυρίδης

O Μάριος Μαυρίδης εξελέγη βουλευτής στην Επαρχία Κερύνειας. Κατάγεται από την Καρπάσια της επαρχίας Κερύνειας και εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Καθηγητής Οικονομικών. Έχει φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο από όπου πήρε το πτυχίο BS.c. στη Λογιστική και τα Οικονομικά και το Ph.D. στα Οικονομικά το 1991.

Είναι επίσης και Εγκεκριμένος Λογιστής στις ΗΠΑ από το Νοέμβριο του 1986. Υπηρέτησε σε διάφορους Οργανισμούς στην Κύπρο, ως Σύμβουλος επενδύσεων και Αναλυτής δημοσίων εταιρειών. Έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και έχει εκπονήσει έρευνες για λογαριασμό διάφορων Οργανισμών στην Κύπρο.

Επίσης για χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό οικονομικό πρόγραμμα «Τηλεοικονομία» στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Γιώργος Λουκαϊδης

Στα δέκα νέα πρόσωπα που απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ βρίσκεται ο Γιώργος Λουκαϊδης ο οποίος γεννήθηκε το 1968 στο κατεχόμενο χωριό Πυρόι και διαμένει στην Αγλαντζιά. Είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Καλομοίρα Ιωάννου από την Αμμόχωστο και έχουν δύο παιδιά.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία.

Από το Σεπτέμβριο του 1990 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2006 ήταν στέλεχος στο μηχανισμό του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ όπου διετέλεσε γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και το Νοέμβρη του 2001 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά το 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας και επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας και του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Είναι επίσης μέλος του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε.

Άριστος Δαμιανού

Άλλο νέο πρόσωπο στο ΑΚΕΛ είναι ο Άριστος Δαμιανού ο οποίος γεννήθηκε το 1972 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και κατοικεί στη Λευκωσία όπου εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι νυμφευμένος με τη νομικό Σταύρη Καλοψιδιώτου.

Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Πανεπιστημίου Middlesex και μεταπτυχιακού στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Είναι μέλος του ΑΚΕΛ από το 1988, ενώ το 2005 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής όπου και επανεκλέχτηκε το 2010. Είναι υπεύθυνος του Γραφείου Νομικών της Κ.Ε., ΑΚΕΛ. Συμμετέχει στα Γραφεία Κυπριακού, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ. Είναι μέλος του Μορφωτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας και της Συμπλεγματικής Επιτροπής ΑΚΕΛ Ακρόπολης. Διετέλεσε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Είναι μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας Εργασίας για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η νέα γυναικεία παρουσία στο ΑΚΕΛ είναι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία γεννήθηκε το 1964 στη Λευκωσία και είναι νυμφευμένη με τον Άντρο Παπαπαύλου και έχει δύο γιους.

Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ψυχολογία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες καθώς και σε τηλεοπτικά κανάλια.

Αδάμος Αδάμου

Στη Λεμεσό μια γνωστή φυσιογνωμία του κόμματος, ο γιατρός Αδάμος Αδαμού μπήκε στη Βουλή. Γεννήθηκε το 1950 και είναι πατέρας 4 παιδιών.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παθολογία–Ογκολογία, υπηρετώντας σε νοσοκομεία στην Αθήνα, στις ΗΠΑ και στην Κύπρο.

Σήμερα συνεχίζει να ασκεί ιδιωτικά την ειδικότητά του.

Από το 2003 διετέλεσε βουλευτής και αργότερα ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Κατά τη θητεία του στην Ευρωβουλή υπήρξε μέλος της Επιτροπής Υγείας, Περιβάλλοντος & Ασφάλειας Τροφίμων, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και μέλος της Ευρωμεσογειακής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπηρέτησε το Ευρωκοινοβούλιο από τη θέση του προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ενώ διετέλεσε συμπρόεδρος της ομάδας «Ευρωβουλευτές κατά του Καρκίνου». Υπήρξε αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας για την Υγεία, μέλος της ομάδας για Καρκίνο Μαστού και συμπρόεδρος ομάδας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Άντρος Καυκαλιάς

Την ίδια ώρα στα 40 του χρόνια έγινε βουλευτής ο Άντρος Καυκαλιάς ο οποίος είναι νυμφευμένος με τη Νίκη Λαζάρου και έχουν τρία παιδιά.

Σπούδασε στο Frederick και στη συνέχεια στο Regional College, Waterford της Ιρλανδίας όπου αποφοίτησε το 1995 με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σήμερα εργάζεται ως Ασφαλιστικός Σύμβουλος.

Από το 2006 είναι εκλελεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λεμεσού.

Χρίστος Μέσης

Το ΑΚΕΛ δεν επέλεξε τυχαία τον Χρίστο Μέση ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΔΗΚΟ. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1957 και έχει δύο παιδιά.

Επίσης είναι δήμαρχος της Μέσα Γειτονιάς.

Εξάλλου το 2008 τερμάτισε την από το 1998 παρουσία του στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ και αποστασιοποιήθηκε.

Στις δημοτικές εκλογές του Δεκέμβρη του 2001 εξελέγη δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2006.

Εκπροσωπεί την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών.

Κώστας Κώστα

Έκπληξη προκάλεσε και η εκλογή του 40χρόνου Κώστα Κώστα ο οποίος γεννήθηκε στο Ζακάκι.

Εργάζεται στο Συμβούλιο Εγγραφής και Έλεγχου Εργοληπτών με καθήκοντα Τεχνικού Επιθεωρητή στην Επαρχία Λεμεσού.

Είναι μέλος του ΑΚΕΛ από το 1991 και μέλος της ΕΔΟΝ από το 1985. Είναι μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής, της Γραμματείας της Επιτροπής Πόλης και των Γραφείων Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμου Λεμεσού του ΑΚΕΛ Λεμεσού.

Γεώργιος Γεωργίου

Πάντως δυναμική ήταν η παρουσία στη Λάρνακα του εκπαιδευτικού Γιώργου Γεωργίου ο οποίος άφησε έξω τον Πάμπη Κυρίτση.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963 και κατάγεται από την Αφάνεια. Εξάλλου από το 1987 διαμένει στο Μαζωτό και είναι πατέρας 3 παιδιών.

Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια επιμόρφωσης στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάζεται ως φιλόλογος, Βοηθός Διευθυντής, στη Μέση Εκπαίδευση.

Χριστάκης Τζιοβάνης

Από τα δυνατά χαρτιά του ΑΚΕΛ, στην Αμμόχωστο αποδείχθηκε ο επιχειρηματίας Χριστάκης Τζιοβάνης ο οποίος γεννήθηκε στην Αχερίτου το 1956 και κατοικεί στο Παραλίμνι από το 1982 ενώ είναι πατέρας 2 παιδιών.

Αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου με ειδίκευση στο τεχνικό σχέδιο. Το 1980 ίδρυσε την εταιρεία «Χριστάκης Τζιοβάνης & Σία» με έδρα τη Δεκέλεια. Σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης Αμμοχώστου.

Πάμπος Παπαγεωργίου

Ο Ακαδημαϊκός Πάμπος Παπαγεωργίου ο οποίος εξελέγη βουλευτής του ΑΚΕΛ στην επαρχία Κερύνεια γεννήθηκε το 1963 σε γεωργική οικογένεια στο κατεχόμενο χωριό Αργάκι. Επίσης είναι πατέρας δυο παιδιών.

Μετά την προσφυγοποίηση βρέθηκε με υποτροφία στο οικοτροφείο του Κολεγίου Αθηνών. Επιστρέφοντας στην Κύπρο αποφοίτησε από το Λύκειο Κύκκου και ακολούθως σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξασφάλισε πλήρη υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Συμπλήρωσε το Masters στη Φιλοσοφία στο Kings College και απέκτησε διδακτορικό στην Πολιτική Φιλοσοφία στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Από το 1991 εργάζεται ως διευθυντής στο Κέντρο Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Διαθέτει πολυετή ερευνητική εμπειρία συνεργαζόμενος με διάφορους οργανισμούς. Αντιπροσωπεύει την Κύπρο στο διεθνές πρόγραμμα International Social Survey Programme (ISSP).

Είναι επίσης εταίρος του προγράμματος μέτρησης της ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καθώς και μέλος του προγράμματος European Elections Study. Από το 1998 μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής της ομάδας που διεκπεραιώνει τις εκλογικές έρευνες του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα. Τοποθετήθηκε πολλές φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ειδικός αξιολογητής κοινωνικοοικονομικών προγραμμάτων.

Γεώργιος Προκοπίου

Στο ΔΗΚΟ ο νέος Βουλευτής Γεώργιος Προκοπίου διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις που τον παρουσίαζαν εκτός βουλής.

Κατάφερε και έκοψε πρώτος το νήμα των εκλογών αφήνοντας έξω το Νίκο Κλεάνθους. Ο κ. Προκοπίου κατάγεται από τους Τρούλλους Λάρνακας είναι 54 ετών και πατέρας τριών παιδιών.

Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά από το 1977 μέχρι το 2006 που αποστρατεύτηκε Ταξίαρχος.

Διετέλεσε Διοικητής Μονάδων Συνταγμάτων και Διευθυντής Διεύθυνσης Πεζικού ΓΕΕΦ.

Αποφοίτησε από όλες τις προβλεπόμενες Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Κατέχει Δίπλωμα Αθλητικής Διοίκησηςτου Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Εκλέγηκε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λάρνακας (2007).

Νίκος Νικολαΐδης

Στην ΕΔΕΚ, ο Νίκος Νικολαΐδης μετά από σκληρή μάχη κατάφερε και κλείδωσε τη βουλευτική έδρα στη Λεμεσό.

Γεννήθηκε το 1953 στη Λεμεσό και είναι πατέρας δύο παιδιών και προχώρησε σε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας Μηχανικής.
Εξάλλου μετά τις σπουδές του εργάστηκε στην Ελλάδα σε Τεχνική Εταιρεία ως Διευθυντής Έργων για τη ΔΕΗ.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1981, όπου προσλήφθηκε ως Μηχανικός στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Αποχώρησε από την ΑΗΚ με την υπουργοποίηση κατέχοντας τη θέση του Αν. Περιφερειακού Διευθυντή Λεμεσού.

Το 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού ΚΣ ΕΔΕΚ, ενώ τον Ιούλιο του 2006 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο ως Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Αδειών.

Επίσης το Φεβρουάριο του 2008 ανάλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων στην Κυβέρνηση του Δ. Χριστόφια.

Το Μάρτιο του 2010 παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου