You are here

Τα διαβατήρια στοιχειώνουν ξανά τον υπουργό

24/01/2022 06:20

Για νέα παραβίαση της νομοθεσίας για τις πολιτογραφήσεις, κάνουν λόγο οι Οικολόγοι, με αφορμή τα στοιχεία για παραχώρηση διαβατηρίων στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτογράφησης, μετά τον τερματισμό του.

Σε ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, η βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κάνει αναφορά στις πληροφορίες που παραχώρησε ο κ. Νουρής κατά την παρουσία του σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 8 Νοεμβρίου.

Σημειώνει ότι σύμφωνα με τον κ. Νουρή, «εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο 390 αιτήσεις για πολιτογράφηση μετά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος την 1η Νοεμβρίου 2020, ενώ απορρίφθηκαν 1.023 αιτήσεις από τις συνολικά 1.413 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι ο κ. Νουρής σημείωσε πως η 31η Οκτωβρίου 2020 ήταν η τελευταία ημερομηνία παραλαβής των αιτήσεων και πως εκκρεμούσαν ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών 691 αιτήσεις επενδυτών και 722 αιτήσεις μελών οικογενειών επενδυτών.

Προβλέπει ενημέρωση της Βουλής η νομοθεσία

Η κ. Ατταλίδου, υποδεικνύει ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 ΙΑ του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου “τιμητική πολιτογράφηση αλλοδαπού, για λόγους δημοσίου συμφέροντος” μπορεί να παραχωρηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις παροχής ύψιστου επιπέδου υπηρεσιών προς τη Δημοκρατία.

«Οι υπηρεσίες αυτές, οι οποίες αναφέρονται στη σχετική απόφαση, μπορούν να επιτρέψουν στο Υπουργικό Συμβούλιο για λόγους δημόσιου συμφέροντος να πολιτογραφήσει αλλοδαπούς χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στις παραγράφους (1)(α), (1)(β) και (1)(δ) του τρίτου πίνακα. Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να επιτρέψει την πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών ή/και των μελών της οικογένειάς τους χωρίς να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στις παραγράφους (1)(α), (1)(β) και (1)(δ) του τρίτου πίνακα».  

Σημειώνει επιπρόσθετα, ότι στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα εδάφια (1) και (2) του άρθρου 11 ΙΑ του νόμου, «απαιτείται όπως ενημερώνεται εκ των προτέρων η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Δεν ενημερώθηκε η Βουλή, αναζητούν πειθαρχικές διώξεις

Ως εκ τούτου, η κ. Ατταλίδου, ζητά από τον κ. Νουρή να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων «γιατί έχει παραβιάσει τις πρόνοιες του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου και δεν έχει αποστείλει ενημέρωση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα άτομα που είχε πρόθεση να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης, όπως έπρατταν οι προκάτοχοί του».

Ταυτόχρονα, ζητά ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό, σε σχέση με το «εάν υπάρχει πρόθεση να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων που παραβίασαν τον νόμο και δεν προώθησαν τις πληροφορίες αυτές προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως όφειλαν βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ως όφειλαν να πράξουν και οι ίδιοι, παρά τις όποιες ίσως περί του αντιθέτου οδηγίες του πολιτικού ή διοικητικού τους προϊσταμένου, όπως προνοείται ρητά στον περί Δημοσίων Υπαλλήλων Νόμο».

Της Μαρίας Χαμπή