You are here

Τα κόμματα αποφασίζουν για συντάξεις και επιδόματα

11/03/2002 14:21
Συντάξεις πείνας στους πρώτους βουλευτές της Δημοκρατίας

Στις κοινοβουλευτικές ομάδες για τοποθέτηση των πολιτικών κομμάτων, έχουν παραπεμφθεί τα νομοσχέδια που αφορούν στις αναθεωρήσεις συντάξεων, μισθών, επιδομάτων παραστάσεων των προέδρων της Δημοκρατίας και της Βουλής, των υπουργών, των βουλευτών και των δικαστών.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου, ύστερα από πρωινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι σήμερα «δεν έγινε καμία αναφορά» στις σχετικές προτάσεις.

Ωστόσο, κατά τη συνεδρία στην οποία παρέστη και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Άντης Τρυφωνίδης, συζητήθηκε το θέμα της αναπροσαρμογής των συντάξεων που λαμβάνουν οι πρώτοι βουλευτές της βουλής των Αντιπροσώπων (τη δεκαετία του 1960). Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Χρυσοστόμου, βουλευτές που υπηρετούν με κανονική θητεία σήμερα (πέντε χρόνια) λαμβάνουν ως σύνταξη £472 ενώ έξι βουλευτές της δεκαετίας του ‘60 λαμβάνουν £210 μηνιαία σύνταξη.

Πρόσθεσε πάντως, ότι δεν συζητήθηκαν σήμερα συγκεκριμένα ποσά, αλλά έγινε ανταλλαγή απόψεων για «διάφορες μεθοδεύσεις» προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις των πρώτων βουλευτών σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα νομοσχέδια που εκκρεμούν και αφορούν αναθεωρήσεις συντάξεων, μισθών και επιδομάτων ανώτατων πολιτειακών αξιωματούχων, ολοκληρώθηκαν από την αρμόδια τεχνοκρατική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών και στάλθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Με βάσει τα νομοσχέδια, προτείνεται αναθεώρηση για εξομοίωση της σύνταξης του προέδρου της Δημοκρατίας, με τη σύνταξη που απολαμβάνουν οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα προτείνεται αναθεώρηση του επιδόματος παραστάσεως του προέδρου της Δημοκρατίας από £5.028 σε £12.000. Επίσης προτείνεται αύξηση του επιδόματος παραστάσεως του προέδρου της Βουλής από £4.700 σε £10.000. Η τελευταία φορά που αναθεωρήθηκε το επίδομα του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν το 1984, ενώ του πρόεδρου της Βουλής το 1991.

Προτείνεται επίσης, η αναθεώρηση των επιδομάτων των βουλευτών και των υπουργών και η εξομοίωση τους, στις £10.000, ενώ στον πάγιο μισθό των δικαστών που ανέρχεται σήμερα στις £55.000 θα παραχωρηθούν αυξήσεις ύψους 3%-5%.