You are here

Τα πάνω κάτω στη μεταρρύθμιση της ΤΑ

06/12/2021 14:17

Αναβολή επήλθε στην προώθηση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης στην Ολομέλεια, τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, στον απόηχο σχετικών δημοσιευμάτων, εκφράζει την ετοιμότητα να καταθέσει στη Βουλή νέο πλαίσιο στη βάση σεναρίου δημιουργίας πέντε μητροπολιτικών δήμων.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστου Δαμιανού, ο οποίος κάνει λόγο για πολιτικό εμπαιγμό και απευθύνει προειδοποίηση ότι η Επιτροπή δεν θα γίνει «πολιτικός καραγκιόζης» και δεν θα παραμείνει σε αναμονή για την προώθηση νέων νομοσχεδίων που κινούνται εκτός του πλαισίου που συζητείτο μέχρι σήμερα.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών κατά τη σημερινή της συνεδρία ανέβαλε για το νέο έτος την προώθηση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ολομέλεια. Τα νομοσχέδια υπολογιζόταν να τεθούν ενώπιον του Σώματος την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Ενώπιον της σειρά τροπολογιών εκ μέρους των κομμάτων, όσον αφορά την σύσταση δήμων και κοινοτήτων.

Ωστόσο ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι ζήτησαν αναβολή της συνεδρίας, δηλώνοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω χρόνο για την κατάθεση των τροπολογιών.

Επίσης ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, αλλά και οι Οικολόγοι, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους προς τον αριθμό  των νέων δήμων, με τους βουλευτές να ζητούν πίστωση χρόνου για την κατάθεση νέων εισηγήσεων.

Η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών ορίστηκε για τις 13 Ιανουαρίου, ώστε να δοθεί χρόνος για τη διαμόρφωση και κατάθεση τροπολογιών.

Έτοιμος για πέντε μητροπολητικούς δήμους ο ΥΠΕΣ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τα σενάρια περί πέντε μητροπολιτικών δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δήλωσε στο κρατικό κανάλι, ότι το θέμα της μεταρρύθμισης πάει πίσω 11 χρόνια. Σημείωσε ότι το 2014 η πρώτη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, προνοούσε πέντε μητροπολιτικούς δήμους. «Το σενάριο εξετάστηκε και είμαστε γνώστες των παραμέτρων», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Πρόσθεσε ότι κάθε μείωση του αριθμού των δήμων κάτω από 17, είναι καλοδεχούμενη, αφού πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί για τον καθορισμό των δήμων. «Εμείς είπαμε ότι το 17 θα πρέπει να είναι ο μέγιστος αριθμός, άρα συζητούμε τη μείωση ακόμα και για πέντε δήμους. Είναι κάτι που μπορεί το ΥΠΕΣ τάχιστα και σε πολύ λίγες μέρες να παρουσιάσει, ένα τέτοιο σενάριο».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε γίνει κοινωνός των σκέψεων για προώθηση της ιδέας των πέντε μητροπολιτικών δήμων, «από πέραν του ενός κόμματος».

Στις ελληνικές καλένδες η μεταρρύθμιση

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι, μετά τις αναφορές Νουρή, ο κ. Δαμιανού δήλωσε «ενοχλημένος».

«Να ακούω από τον ΥΠΕΣ ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει μια μεταρρύθμιση που ο ίδιος έφερε για να πάμε σε μια άλλη λογική πολύ πέραν και έξω από ότι βρίσκεται σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, αντιλαμβάνεστε ότι είμαι πολύ ενοχλημένος», είπε.

Προειδοποίησε ότι εάν υπάρχουν σκέψεις ανάλογες με αυτές που συζητούνται «πλανώνται πλάνη οικτρά εάν θεωρούν ότι η επιτροπή εσωτερικών θα γίνει πολιτικός καραγκιόζης». «Να πάρουν τα νομοσχέδια από εκεί που ήρθαν», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έχει και άλλα σημαντικά ζητήματα να ασχοληθεί και δεν θα ασχολείται με πολιτικά τερτίπια.

Επεσήμανε ότι η Επιτροπή έδωσε προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της ΤΑ, «αναβάλαμε εκλογές», είπε, σημειώνοντας ότι εάν η κυβέρνηση εγκαταλείπει τα υπό συζήτηση νομοσχέδια τότε παραπέμπει το θέμα στις ελληνικές καλένδες, γιατί «δεν θα είναι stand by η Επιτροπή να το εξετάσει σε 1-2 βδομάδες, ένα μήνα».

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει τη θέση της η κυβέρνηση, προσθέτοντας πως εάν αυτά ισχύουν, προκύπτουν θέματα τάξης, πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας.

Μ.Χ.