You are here

Τέλη Αυγούστου πιάνει δουλειά η Βουλή

17/08/2021 07:33

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να επιστρέψουν στα έδρανα οι βουλευτές από τις θερινές διακοπές, τους οποίους αναμένει ιδιαίτερα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα από σωρεία νομοθετημάτων που εκκρεμούν ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Ήδη Κοινοβουλευτικές Επιτροπές έχουν προγραμματίσει τις πρώτες συνεδρίες τους και κυκλοφόρησαν ημερήσιες διατάξεις με τα πρώτα θέματα της ατζέντας τους.

Αρχή θα κάνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού που συνέρχεται εκτάκτως την Τετάρτη, 25 Αυγούστου του 2021, για να εξετάσει το πολύκροτο θέμα της πρόσληψης σχολικών συνοδών σε σχολεία, ενώ ήδη έχει προγραμματίσει και δεύτερη συνεδρίαση για την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητήσει το θέμα της ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού, αλλά και η μετονομασία του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Συνεδρίες έχουν προγραμματίσει ήδη για την τελευταία εβδομάδα Αυγούστου ή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών, Ενέργειας, Εργασίας, Γεωργίας, Προσφύγων, Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σημαντικά θέματα στην ατζέντα τους, όπως μεταξύ άλλων η αναβολή εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού και η εμπορία προσώπων.

Όσο αφορά την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η οποία αναμένεται να έχει και το πιο βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, λόγω του ότι θα κληθεί μεταξύ άλλων να εξετάσει δεκάδες μεταρρυθμιστικά νομοθετήματα αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, παρότι δεν έχει προγραμματίσει ακόμα συνεδρία, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πιάνει δουλειά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο το πότε θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας ενώπιον της οποίας εκκρεμούν σωρεία κρίσιμων νομοθετημάτων. Ως γνωστό ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Μαρίνος Σιζόπουλος ζητά την αντικατάσταση του Προέδρου του ΕΛΑΜ, επειδή όπως αναφέρει σε επιστολή του στην Βουλή, δεν υπηρέτησε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά και διετέλεσε σωματοφύλακας αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα.

Ο κ. Σιζόπουλος, δεν υιοθετεί την πρόσφατη απόφαση της σύσκεψης αρχηγών που έκρινε λήξαν το θέμα με τη σύνθεση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

Πρεμιέρα με δύο συνεδρίες η Επιτροπή Παιδείας

Την αυλαία των συνεδριάσεων ανοίγει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως την  Τετάρτη, 25 Αυγούστου το πρωί, ώστε να ενημερωθεί για τις διαδικασίες έγκαιρης πρόσληψης και τοποθέτησης σχολικών συνοδών στα σχολεία για τις ανάγκες των παιδιών που εμπίπτουν στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Στην συνεδρία κλήθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, της Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, των Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων με Ειδικές Ανάγκες και του Παγκύπριου Συνδέσμου Σχολικών Συνοδών / Βοηθών.

Η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού έχει ήδη προγραμματίσει και τη δεύτερη συνεδρία της όπου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, όπου θα ξεκινήσει την συζήτηση επί του νόμου για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω, αλλά και την νομοθεσία για Μετονομασία του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στην συνεδρία κλήθηκαν οι Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και ο Γενικός Διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ).

Επιτροπής Ενέργειας με νομοσχέδια για την αγορά ηλεκτρισμού

Την κατά άρθρο συζήτηση των τριών νομοσχεδίων για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ξεκινά η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού την Τρίτη, 31 Αυγούστου το πρωί, στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου.

Πρόκειται για τα νομοσχέδια, πρώτο «Ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμος του 2021», δεύτερο «Ο περί Σύστασης και Λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Νόμος του 2021» και τρίτο  «Ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Φυσικού Αερίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021».

Στη συνεδρία κλήθηκαν επίσης μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, του Γενικού Ελεγκτή, του Εφόρου Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, της Νομικής Υπηρεσίας, της ΡΑΕΚ, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, της ΑΗΚ, της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, του ΕΤΕΚ, των ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

Με δύο θέματα στην ατζέντα η Επιτροπή Εργασίας

Με δύο θέματα στην ατζέντα της κάνει αρχή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021, στις 11.00 π.μ.

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο «Ο περί Εμπορικής Αλιείας (Υλοποίηση της Συμφωνίας μεταξύ COGECA, ETF και Europêche για την Εφαρμογή της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του 2007, σχετικά με την Εργασία στον Τομέα της Αλιείας) Νόμος του 2021» και το τροποποιητικό νομοσχέδιο «Ο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021».

Στη συνεδρία κλήθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Συνδέσμου Αλιέων Πολυδύναμων Σκαφών, του Συνδέσμου Εργοδοτών Αλιείας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και της ΠΟΒΕΚ.

Βαριά η ατζέντα της Επιτροπής Προσφύγων

Με τρία θέματα στην ατζέντα της κάνει αρχή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων την Τρίτη, 31 Αυγούστου το πρωί.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα συζητήσει πρώτα το θέμα της ανάγκης για εφαρμογή σχεδίου αναδόμησης των πολυκατοικιών εντός των κυβερνητικών οικισμών, με άμεση προτεραιότητα τις πολυκατοικίες που έχουν κριθεί ως μη επισκευάσιμες.  Στην συνέχεια θα εξετάσει την πορεία των εργασιών για την αναδόμηση των προσφυγικών συνοικισμών και την πολιτική ανέγερσης νέων κατοικιών και τέλος την αναγνώριση φερεγγυότητας στα πιστοποιητικά μίσθωσης που παραχωρούνται σε όσους κατέχουν κατοικίες κτισμένες σε τουρκοκυπριακή γη.

Στην συνεδρία κλήθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωποι του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων και των Επαρχιακών Διοικήσεων.

Επιτροπή Εσωτερικών με δημοτικές εκλογές

Στη δεύτερη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στις 9 του Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα της αναβολής των προγραμματισμένων για τον Δεκέμβριο εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, σύμφωνα με πληροφόρηση της Stockwatch.

Σημειώνεται ότι ενώπιον της Επιτροπής εκκρεμούν τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία θα πρέπει να θεσπιστούν ως το τέλος του χρόνου ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταφέρει να αντλήσει τα σημαντικά χρηματικά ποσά που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα που έχουν υποδειχθεί. 

Κατά την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου θα γίνει συζήτηση επί της αρχής για τα εναρμονιστικά νομοσχέδια για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

Συγκεκριμένα για τα νομοσχέδια «Ο περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021» και «O περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021». Στην συνεδρία κλήθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας, Παιδείας και Εργασίας, του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, της Νομικής Υπηρεσίας, της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και τηλεοπτικών οργανισμών.

Στην Επιτροπή Υγείας ο υπουργός Υγείας

Αρχή με τον νέο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα θα κάνει την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της επιτροπής, εκτός από τον προγραμματισμό εργασιών για τις επόμενες συνεδρίες βρίσκεται και συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ίδρυση Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Επιτροπή Γεωργίας με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Με συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου «Ο περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμος του 2021», κάνει αρχή και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου.

Στην συνεδρία κλήθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών και του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με εμπορία προσώπων

Τέλος η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών συνεδριάζει την Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου το πρωί για συζήτηση θεμάτων εγγραφέντων με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου. Συγκεκριμένα στην ατζέντα της επιτροπής βρίσκεται το θέμα της υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατηγορία «δύο» από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την εμπορία προσώπων.

Σημειώτι η Επιτροπή προχωρεί σε αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Γιώργου Κουκουμά, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Φωτεινής Τσιρίδου και Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Της Ελένης Χαραλάμπους