You are here

Τέσσερις αναπομπές στην έκτακτη ολομέλεια

20/07/2019 06:30

Αναπομπές τεσσάρων νομοθετημάτων θα εξετάσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα η βουλή, οι οποίες αφορούν στις εκποιήσεις, στη σύνταξη χηρείας και σε δικαιώματα υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στη Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος απέστειλε τις αναπομπές στη βουλή με τις αρμόδιες επιτροπές να ορίζουν άμεσα συνεδριάσεις για την εξέταση των αναπομπών τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, πριν αυτές τεθούν ενώπιον της ολομέλειας της βουλής για τελική απόφαση, την ίδια μέρα.

Σε ότι αφορά τις εκποιήσεις τις αναπομπές θα εξετάσει η επιτροπή οικονομικών. Συγκεκριμένα έχει αναπεμφθεί η νομοθεσία που επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων, για τις οποίες υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους υπουργείου οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και συνδέσμου τραπεζών.

Οι αλλαγές έχουν να κάνουν κυρίως, με παράταση προθεσμιών στη διαδικασία εκποιήσεων, με αλλαγές σε σχέση με την προσφυγή δανειοληπτών στη δικαιοσύνη για την εξασφάλιση απαγορευτικού διατάγματος δικαστηρίου έναντι εκποίησης και με την υποχρέωση δικαστηρίων να εξετάζουν εάν οι τράπεζες τηρούν τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις πριν προχωρήσουν σε εκποιήσεις.

Παράλληλα, αναπέμφθηκε η νομοθεσία στη βάση της οποίας αναστέλλονταν οι εκποιήσεις, μετά από πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, η οποία προβλέπει συγκεκριμένα, αναστολή μέχρι τον Οκτώβριο των διαδικασιών εκποίησης κύριας κατοικίας, για τις περιπτώσεις δανειοληπτών που είναι δυνητικά επιλέξιμοι για συμμετοχή στο σχέδιο «Εστία».

Στις σχετικές επιστολές αναπομπής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λόγο για επιπτώσεις για τις τράπεζες, την οικονομική ανάπτυξη και το κράτος λόγω των τροποποιήσεων του πλαισίου εκποιήσεων καθώς και για παρεμπόδιση της ενάσκησης δικαιωμάτων που δημιουργούνται δυνάμει υφιστάμενης σύμβασης, σε ότι αφορά την αναστολή των εκποιήσεων.

Σε ότι αφορά τη σύνταξη χηρείας, την αναπομπή θα εξετάσει η επιτροπή εργασίας. Το προεδρικό υποστηρίζει ότι η απάλειψη πρόνοιας για σταδιακή αύξηση των εισφορών στο ΤΚΑ που επήλθε μέσω τροπολογίας του ΑΚΕΛ κατά τη ψήφιση του νόμου, αυξάνει σημαντικά το κόστος για τα δημόσια οικονομικά και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και η επιτροπή εσωτερικών για να εξετάσει την αναπομπή του νόμου περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου αναφορικά με τα δικαιώματα εργαζομένων από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος.

Με τη νομοθεσία καταργείται πρόνοια βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές για σκοπούς στέγασης.

Κατά τη ψήφιση του νόμου υιοθετήθηκε τροπολογία της ΕΔΕΚ ώστε η Δημοκρατία να έχει τη διακριτική ευχέρεια ρύθμισης ή/και περιορισμού της πρόσβασης των εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, στο δικαίωμα αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας για σκοπούς στέγασης ή στην επιβολή όρων ή περιορισμών αυτού.

Στην επιστολή αναπομπής ο πρόεδρος σημειώνει ότι το συγκεκριμένο άρθρο πάσχει νομικά και κάνει λόγο για λανθασμένη μεταφορά της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και για άρθρο ασύμβατο με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μ.Χ.