You are here

Τέσσερις επιλογές για χώρο συνεδριάσεων βουλής

11/05/2020 20:04

Η Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων που θα συνέλθει αύριο στις 10.00 θα έχει μεταξύ άλλων ενώπιον της τέσσερις επιλογές, για το χώρο διεξαγωγής των εργασιών της,  σύμφωνα με σημείωμα που ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, στη βάση των εισηγήσεων του Υπουργείου Υγείας για την τήρηση των μέτρων που αφορούν τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στη βάση των συνταγματικών και κανονιστικών διατάξεων.
 
Για συνεδρίες εκτός του κτηρίου της Βουλής, με βάση το σημείωμα που διαβίβασε ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής,  ο μόνος προτεινόμενος χώρος είναι η μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου για τις συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής που θα έχει κόστος 1.500 ευρώ τη συνεδρία. Οι συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στο Συνεδριακό κρίνονται πολυδάπανες και εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν προβλήματα υποστήριξης.
 
Κατάλληλες για συνεδρίες Επιτροπών στο κτήριο της Βουλής με φυσική παρουσία Βουλευτών κρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας και οι αίθουσες Κερύνεια και Λεμεσός.
 
Στο σημείωμα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναφέρεται ότι μετά από εξέταση του Συντάγματος από τη Υπηρεσίες της Βουλής προκύπτει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διάταξη με την οποία καθορίζεται συγκεκριμένος χώρος στον οποίο διεξάγονται συνεδριάσεις της Βουλής,
 
Περαιτέρω αναφέρεται πως ούτε στον κανονισμό της Βουλής υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια που καθορίζει ότι οι συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής ή των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών πρέπει να πραγματοποιούνται στο κτήριο της Βουλής
 
Περαιτέρω αναφέρεται ότι η Βουλή συνεχίζει τη λειτουργία της συμμορφούμενη με τα σχετικά διατάγματα και τις εγκυκλίους και κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η υγεία των μελών του Κοινοβουλίου, του προσωπικού της Βουλής και των Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και προστίθεται ότι στο πλαίσιο των περιορισμών που τίθενται όσον αφορά στο χώρο το 50% του προσωπικού της Βουλής εργάζεται στο χώρο της Βουλής εναλλάξ ανά εβδομάδα, δηλαδή το 50% τη μία εβδομάδα και το άλλο 50% την επόμενη εβδομάδα.
 
Διευκρινίζει περαιτέρω ότι της εργασίας από το κτήριο της Βουλής εξαιρούνται οι κατηγορίες των ατόμων που καθορίζονται στις σχετικές εγκυκλίους.
 
Ακολούθως στο σημείωμα γίνεται αναφορά στα διαμειφθέντα στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων, που συνήλθε στις 4 Μαΐου μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία το σώμα ενημερώθηκε ότι οι χώροι συνεδριάσεων στο κτήριο της Βουλής επιθεωρήθηκαν από ιατρό εργασίας που ορίστηκε από το Γραφείο του Υπουργού Υγείας.
 
Προστίθεται ότι οι υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού περιλήφθηκαν σε εκτενές σημείωμα το οποία επίσης διαβιβάστηκε στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.
 
Στο σημείωμα, επισημαίνεται ότι τόσο η αίθουσα στην οποία συνεδριάζει η Ολομέλεια στη Βουλή, όσο και η μεγάλη αίθουσα στο Συνεδριακό Κέντρο για να πληρούν τις υποδείξεις για την ασφάλεια της υγείας προϋποθέτουν τεχνικές ρυθμίσεις σε σχέση με το σύστημα εξαερισμού.