You are here

Θ. Πυρίλλης: Παρεμβάσεις βουλευτών για προσφορές

18/05/2022 10:22

Σε καταγγελία βουλευτών για προσπάθεια παρέμβασης σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών και δημόσιων συμβάσεων, προβαίνει ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θόδωρος Πυρίλλης.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση πρότασης νόμου που υπογράφουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης και της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο κ. Πυρίλλης καταγγέλλει προσπάθεια παράνομης τροποποίησης του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που κοινοποίησε στην πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Εσωτερικών, τον Γενικό Εισαγγελέα, τη Γενική Λογίστρια, τον Γενικό Ελεγκτή, την 'Ένωση Δήμων Κύπρου και την Ένωση Κοινοτήτων, αναφέρει ότι οι λόγοι που επικαλούνται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου για επέκταση ισχύς των αδειών παροχής διευκολύνσεων σε παραλίες μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2024, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχουν ως πραγματικό κίνητρο και σκοπό την µη εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12η Δεκεμβρίου 2006».

Προσθέτει ότι ο Δήμος Παραλιμνίου, συμμορφούμενος µε τη νομοθεσία που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, έχει προβεί σε προκήρυξη 12 διαγωνισμών, κατακυρώθηκαν 6 και εξακολουθεί να εκκρεμεί η εξέταση των υπόλοιπων 6 προσφορών.

Τονίζει ότι η θέση του δήμου είναι ότι πρόδηλα γίνεται προσπάθεια παρέμβασης σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών και δημόσιων συμβάσεων δια της παράτασης της άδειας των υφιστάμενων κατά το έτος 2019 αδειούχων, ακυρώνοντας τις οποιεσδήποτε προσπάθειες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τήρηση των σχετικών Νόμων και Κανονισμών και προστασία της ισότητας και διαφάνειας.

Αναφέρει επίσης, ότι σε περίπτωση ψήφισης της σκοπούμενης τροποποιητικής νομοθεσίας, ο Δήμος Παραλιμνίου θα βρεθεί εκτεθειμένος στους προσφοροδότες, επειδή εφάρμοσε τη νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι προκύπτει και ζήτημα παρέμβασης της νομοθετικής εξουσίας στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο κ. Πυρίλλης επισημαίνει ότι αντίστοιχη παρέμβαση, παρά τις διαμαρτυρίες του δήμου Παραλιμνίου, έγινε και τον προηγούμενο χρόνο, όπου η Βουλή ενέκρινε παράταση της ισχύς των υφιστάμενων αδειών παροχής διευκολύνσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2021.

Προσθέτει ότι «οι τοποθετήσεις µας αγνοήθηκαν και µε τις ευλογίες της Βουλής των Αντιπροσώπων επωφελήθηκε μικρή μερίδα επιχειρηματιών µέσω ουσιαστικού αποκλεισμού λοιπών ενδιαφερόμενων φορέων», προσθέτοντας ότι γίνεται πάλι προσπάθεια να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική.

Πρόταση νόμου

Αξίζει να αναφερθεί ότι σκοπός της πρότασης νόμου σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που την συνοδεύει, είναι η τροποποίηση του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου, έτσι ώστε η ισχύς των αδειών παροχής διευκολύνσεων, οι οποίες ήταν σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί Προστασίας της Παραλίας (Τροποποιητικού) Νόμου του 2019, να παραταθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 και οι προσφορές αναφορικά με αυτές να προκηρυχθούν το αργότερο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία λόγω της μη εμπρόθεσμης προκήρυξης προσφορών, για να καταστεί δυνατή η χορήγηση αδειών παροχής διευκολύνσεων στις εγκεκριμένες παραλίες, η οποία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον τομέα αυτό, ενόψει και της επικείμενης τουριστικής περιόδου.

Της Ελένης Χαραλάμπους