You are here

Θέλουν «ακτινογραφία» της αποχής

27/05/2022 09:48

Τη «σκιαγράφηση» της αυξανόμενης αποχής των πολιτών από τις εκλογικές αναμετρήσεις προκρίνει πρόταση νόμου που κατατέθηκε χθες στην Βουλή, την οποία υπογράφει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

Πιο συγκεκριμένα, με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο βουλευτής, προτείνεται η τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε «Ο Γενικός Έφορος Εκλογής, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής, συντάσσει και δημοσιοποιεί έκθεση αναφορικά με τον αριθμό των μη ψηφισάντων εκλογέων σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας, στην οποία παρατίθενται στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό αυτών ανά ηλικία, φύλο και αστική περιοχή ή περιοχή της υπαίθρου».

Μέχρι σήμερα, ο Έφορος Εκλογών ανακοινώνει, ανήμερα των εκλογών, μόνο τον αριθμό όσων ψήφισαν (και το ποσοστό αυτών επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων), χωρίς οποιαδήποτε άλλη στατιστική πληροφορία.

Όμως, το στοιχείο αυτό, αν και χρήσιμο, δεν είναι αρκετό για σκιαγράφηση της αποχής, που είναι απολύτως αναγκαία και χρήσιμη στην προσπάθεια περιορισμού της, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης του βουλευτή του ΔΗΚΟ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην πρόταση νόμου θα είναι μόνο στατιστικά και όχι εξατομικευμένα και επομένως δεν εγείρεται οποιοδήποτε θέμα παραβίασης οποιονδήποτε προσωπικών δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των πιο πάνω, τονίζεται,  είναι εφικτή με τη χρήση της τεχνολογίας, δηλαδή ενός λογισμικού στο οποίο θα καταχωρούνται οι αριθμοί ταυτότητας όσων απείχαν και θα συνδυάζονται με τα στοιχεία που είναι ήδη καταχωρημένα στο Αρχείο Πληθυσμού ή/και στον Εκλογικό Κατάλογο.

Ε.Χ.