You are here

Θέλουν και τους δικαστές στο πόθεν έσχες

27/01/2021 19:42

Συνάντηση με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιδιώκει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, ώστε να βρεθεί ο τρόπος για την ένταξη της δικαστικής εξουσίας στο ευρύτερο πλαίσιο του ελέγχου πόθεν έσχες.

Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα, ξεκινώντας την κατ’ άρθρον  συζήτηση του κειμένου για αναθεώρηση του πλαισίου πόθεν έσχες, στο οποίο ενσωματώθηκαν 12 αλλαγές εκ μέρους των κομμάτων. Στόχος της Επιτροπής είναι να οδηγήσει το νέο πλαίσιο στην Ολομέλεια προς ψήφιση, πριν την αυτοδιάλυση της βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου τόνισε την ανάγκη όπως ο έλεγχος πόθεν έσχες επεκτείνεται σε όλες τις εξουσίες, περιλαμβανομένης της δικαστικής εξουσίας, του γενικού εισαγγελέα και του βοηθού γενικού εισαγγελέα.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς επιθυμούμε η δικαστική εξουσία να πάρει και από μόνη της συγκεκριμένες αποφάσεις», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει εισήγηση όπως η δικαστική εξουσία ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο νόμου, ή να υπάρξει γενική πρόνοια ώστε να υποχρεούνται όλες οι εξουσίες έστω κι αν είναι ανεξάρτητες, να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να υπάρχει έλεγχος και πόθεν έσχες.

«Έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε συνάντηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, να εκφράσουμε τις απόψεις μας, δεν είμαστε σε αντιδικία με καμία εξουσία. Θέλουμε να εκφράσουμε απλώς αυτό που η κοινωνία απαιτεί. Τον έλεγχο και τη διαφάνεια», ανέφερε.  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, σημείωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και η γενική εισαγγελία φέρουν ένσταση σε θέσπιση νομοθεσίας για το πόθεν έσχες των Δικαστών, επειδή υπάρχει δεδικασμένο και θα είναι αντισυνταγματική.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η Επιτροπή κινείται σε 3 άξονες, τη χρησιμοποίηση τεχνοκρατών στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλονται, τη διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων και τη διαφάνεια μέσα από την απλοποίηση των εντύπων που υποβάλλονται.
 
Πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις έχουν στόχο να ανατεθεί σε τεχνοκράτες ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των Βουλευτών και διευκρίνισε ότι θα διορίζεται από το Κοινοβούλιο μια επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες και η οποία θα είναι υποχρεωμένη να εργοδοτήσει εγκεκριμένους, νόμιμους λογιστές, οι οποίοι θα είναι υπόχρεοι να ελέγξουν τα περιουσιακά στοιχεία των Βουλευτών, των Υπουργών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και να εκδώσουν έκθεση για τον έλεγχο τους.
 
Ανέφερε ότι η Επιτροπή θέλει να επεκτείνει τη δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των συζύγων και των ανηλίκων τέκνων των ελεγχόμενων αξιωματούχων ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα.