You are here

Θέλουν βουλευτές από τα 21 έτη

08/11/2019 13:01

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του Βουλευτή θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, από τις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές, άτομα ηλικίας 21 ετών και άνω. Σήμερα, το δικαίωμα αυτό έχουν άτομα άνω των 25 ετών, αλλά με βάση την Πρόταση Νόμου του Βουλευτή των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, από τις επόμενες εκλογές το όριο ηλικίας θα μειωθεί κατά 4 χρόνια.
 
Σήμερα, στην Επιτροπή Νομικών, η Πρόταση Νόμου η οποία περνά μέσα από τροποποίηση του Συντάγματος, πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η ψήφιση της Πρότασης αναμένεται να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος του έτους.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη Συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε πως ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση της πρότασης Νόμου για τροποποίηση του άρθρου 64 του Συντάγματος, έτσι ώστε η ηλικία που θα πρέπει να συμπληρώσει κάποιος πολίτης για να υποβάλει υποψηφιότητα για Βουλευτής να μην είναι το 25 έτος αλλά το 21, κάτι που συμβαίνει σήμερα στις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές.
 
«Η πρόταση αυτή θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Δεκεμβρίου», είπε ο κ. Γεωργίου και πρόσθεσε πως με βάση σχετική έρευνα της Επιτροπής Νομικών η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, έχουν ηλικιακό όριο από 18 έως 21, και μόνο η Κύπρος και άλλη μια χώρα έχουν όριο για υποβολή υποψηφιότητας στο 25 έτος.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης είπε ότι έκλεισε σήμερα ο κύκλος της μελέτης από την Επιτροπή Νομικών, της πρότασης Νόμου των Οικολόγων για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε η Κύπρος να εναρμονιστεί με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών και να επιτρέπεται σε άτομα από 21 ετών και άνω να υποβάλουν υποψηφιότητα για Βουλευτές. Υπενθύμισε ότι με πρόταση και πάλι του Κινήματος του έγινε δυνατή η υποβολή υποψηφιοτήτων σε άτομα από 21 ετών και άνω για Ευρωβουλευτές και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Ο κ. Περδίκης είπε πως με την υπερψήφιση της Πρότασης Νόμου θα γίνει πιο σύγχρονη και πιο θετική η νομοθεσία για την υποβολή υποψηφιοτήτων, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση πως η αλλαγή της νομοθεσίας θα βοηθήσει και σε κάποιο βαθμό στην εμπλοκή νεαρών ατόμων στην πολιτική και ίσως στη συμμετοχή του στη διαδικασία των εκλογών. «Θα είναι ένα κίνητρο για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις εκλογές», είπε.
 
Ανέφερε ωστόσο πως το πιο σημαντικό μέτρο που θ αλλάξει ριζικά το τοπίο στις βουλευτικές εκλογές θα είναι η καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας και περιμένουμε από την Επιτροπή Νομικών να ξεκινήσει σύντομα τη συζήτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστεί η Πρόταση Νόμου ομόφωνα από τη Βουλή η τροποποίηση του Συντάγματος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το δικαίωμα σε νεαρά άτομα από 21 ετών και άνω να υποβάλουν υποψηφιότητα.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Πρόταση Νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας πως το κόμμα της θα διαβουλευτεί και θα τοποθετηθεί ανάλογα.
 
Εξάλλου, ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης ότι πολύ σύντομα η Ολομέλεια θα προχωρήσει και στην ψήφιση για Τροποποίηση του Συντάγματος για περιορισμό των θητειών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δύο, αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να προχωρήσει σύντομα σε πρόταση για δύο θητείες για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας αναλλοίωτο το δικαίωμα στους Βουλευτές να έχουν τρεις θητείες.
 
Όπως είπε, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Βουλευτών, είναι ένα και πρόθεση του Προέδρο Αναστασιάδη, για να προχωρήσει σύντομα η διαδικασία, είναι να περιοριστεί στον καθορισμό των θητειών μόνο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άλλη, όμως, σημείωσε, υπάρχει και Πρόταση Νόμου του Γιώργου Λιλλήκα για περιορισμό των θητειών και των Βουλευτών. Συνεπώς, κατέληξε, θα διαφανεί πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των θητειών και την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να προωθήσει τον περιορισμό μόνο της θητείας του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας σε δύο και να αφήσει τους Βουλευτές στις τρεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως αναμένουν γραπτώς τη σχετικά αναφορά από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Είναι ένα θέμα το οποίο, ναι, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ανέφερε σε μένα πριν από ένα μήνα που είχαμε συνάντηση», είπε.