You are here

Τι αλλάζει στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες

05/04/2023 07:33

Το σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων πόθεν έσχες των Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων (ΔΕΠ), όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί και βουλευτές, θα παρουσιάσει σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Θεσμών, πριν από το κλείσιμο των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές τον ερχόμενο Ιούλιο, θα έχει τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος για έγκριση η νομοθεσία που προβλέπει ότι οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων κρατικών αξιωματούχων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Στη σχετική δέσμευση είχε προβεί ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, μετά από ενημέρωση πριν από δύο εβδομάδες περίπου από τη Διευθύντρια του Τμήματος Υπολογιστών και Υπηρεσιών Πληροφορικής, Ανδριάνα Αχιλλέως, πως η πλατφόρμα για ηλεκτρονική δήλωση είναι σχεδόν ολοκληρωμένη.

Υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ επιτροπής Θεσμών και Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ότι θα χρησιμοποιηθεί η ίδια πλατφόρμα που απευθύνεται στα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), καθώς η δήλωση είναι πιο περιεκτική και δεν χρειάζεται να «χτιστεί» δεύτερη πύλη.

Σημειώνεται, ότι επιχειρείται από τη Βουλή η τροποποίηση της νομοθεσίας του «περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου του 2004 έως 2017», καθώς έχει δεχθεί πολλές φορές κριτική από την κοινή γνώμη, για τον τρόπο παρουσίασης του Πόθεν Έσχες, που βρίσκει βάση στο ότι τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός, απλά παρουσιάζονται και δεν δικαιολογείται το πως αποκτήθηκαν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσπάθεια χρονολογείται, καθώς η Βουλή με την προηγούμενη σύνθεσή της είχε εξετάσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως δεν προωθήθηκε στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.

Α. Δημητριάδης: Άμεση θεσμοθέτηση «Πόθεν Έσχες»

Στο μεταξύ, με επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και στους αρχηγούς όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ο νομικός και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, προτείνει την άμεση θεσμοθέτηση αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος «Πόθεν Έσχες», στα πρότυπα της πρότασης Πισσαρίδη - Παναγιωτίδη – Συρίμη.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 29 Μαρτίου 2023, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το υφιστάμενο σύστημα «Πόθεν Έσχες» δεν ανταποκρίνεται στο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν την ετήσια οικονομική κατάσταση των εκλεγμένων αξιωματούχων και των στενών συγγενών τους, τις σχετικές μεταβολές της αλλά και την επεξήγησή τους.

Κάθε αξιωματούχος, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, με την εκλογή ή την ανάληψη των καθηκόντων του, πρέπει να υποβάλλει αρχική οικονομική κατάσταση και στη συνέχεια, σε ετήσια βάση, τις μεταβολές καθώς και την εξήγηση τους.

Πρόσθεσε ότι «αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς».

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που προηγήθηκε των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, εννέα υποψήφιοι Πρόεδροι – περιλαμβανομένου και του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας – δεσμεύτηκαν για θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος «Πόθεν Έσχες».

Αυτό, σημειώνει, θα πρέπει να είναι στα πρότυπα της Πρότασης του Νομπελίστα Οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη και των έγκριτων, ανεξάρτητων εγκεκριμένων λογιστών Χρήστου Παναγιωτίδη και Νίκου Συρίμη.

«Όπως αναφέρεται, στην κοινή διακήρυξη που προσυπογράψαμε, η υιοθέτηση ενός τέτοιου αποτελεσματικού συστήματος θα αποτελέσει ένα άλμα προόδου προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, όχι με πομπώδεις διακηρύξεις, αλλά με πρακτικές, εστιασμένες και συγκεκριμένες ενέργειες, που θα φέρουν απτό αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον», τονίζεται.

Αναφέρεται επίσης πως η πατρίδα έχει ανάγκη ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου συστήματος πόθεν έσχες, που κάθε χρόνο θα προσδιορίζει και θα ποσοτικοποιεί όλες τις πηγές των εισοδημάτων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (Προέδρου, Υπουργών, Βουλευτών, Αξιωματούχων του Δημοσίου), υπογραμμίζοντας πως όποιος αρνείται τη διαφάνεια δεν έχει θέση στον πολιτικό χώρο της Κύπρου».

Της Ελένης Χαραλάμπους