You are here

Την Τετάρτη στη θεσμών τα Pandora Papers

20/10/2021 12:44

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής θα τεθεί την ερχόμενη Τετάρτη το θέμα της έρευνας των Pandora Papers που δημοσιεύθηκαν μετά από έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Στα Pandora Papers περιλαμβάνεται αναφορά στο δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου φέρεται βάσει της έρευνας να βοήθησε Ρώσο ολιγάρχη, να αποκρύψει τη σχέση του με τέσσερις offshore εταιρείες.

Μετά από έντονο διάλογο σε κλειστή συνεδρία, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Θεσμών συμφώνησαν στην εγγραφή του θέματος για συζήτηση σε μεταγενέστερη συνεδρία, το πιθανότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς ο κ. Δημητρίου εάν θα κληθεί στην συνεδρία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για να καταθέσει τις θέσεις του, ανέφερε ότι δεν συνηθίζεται, αλλά δεν απέκλεισε να κληθεί η προεδρία ή το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της Stockwatch, oι βουλευτές του ΑΚΕΛ ζήτησαν την τροποποίηση του ονόματος της πρότασης που κατάθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ώστε να αναφέρεται ξεκάθαρα η έρευνα για τα Pandora Papers.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή που είχε αποσταλεί στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών από τον κ. Δημητρίου, όπου τους ενημέρωνε για την πρόθεση του  για εγγραφή του θέματος στη σημερινή συνεδρία, ο τίτλος ήταν γενικότερος.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημητρίου ανέφερε πρότεινε την εγγραφή θέματος για εξέταση που αφορούσε την πρόσληψη και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής  και του ξεπλύματος παράνομου  χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη το ΑΚΕΛ επιχείρησε να εγγράψει προς συζήτηση το θέμα των «Pandora Papers»  και απερρίφθη δια των ψήφων των βουλευτών του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου και Νίκου Γεωργίου και του πρώην βουλευτή του ΕΛΑΜ, Αντρέα Θεμιστοκλέους.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ο κ. Δημητρίου, είπε ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι τι κάναμε, τι κάνουμε και τι πρόκειται να κάνουμε ως χώρα για να αντιμετωπίσουμε είτε τη φοροδιαφυγή είτε την φοροαποφυγή, είτε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν να αποκλείσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ερωτηθείς αν θα κληθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή το Δικηγορικό του Γραφείο, ο κ. Δημητρίου είπε πως δεν γνωρίζει αν θα κληθεί το Δικηγορικό Γραφείο, σημειώνοντας πως αποφεύγεται να καλούνται ιδιώτες στη Βουλή. Αλλά, κατέληξε, μπορεί να κληθεί είτε η Προεδρία είτε να ζητηθούν οι απόψεις της Προεδρίας για να κατατεθούν ενόψει και της συνεδρίασης.

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε πως το θέμα έχει εγγραφεί με τρόπο ούτως ώστε να μπορεί να μελετηθεί όλο το φάσμα πιθανών περιπτώσεων φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, ξεπλύματος παράνομου χρήματος, αλλά για να συζητηθούν τα όσα κατέδειξαν τα Pandora Papers.

Ανέφερε πως χώρες όπως η Χιλή έχουν ξεκινήσει διαδικασία παύσης του Προέδρου επειδή αναφερόταν περίπτωση του στα Pandora Papers ενώ και το Ευρωκοινοβούλιο έχει συζητήσει εξειδικευμένα τη συγκεκριμένη δημοσιογραφική έρευνα.

 Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε στις δικές της δηλώσεις ότι ήρθε η ώρα αυτό το κεφάλαιο, το οποίο διασύρει την Κύπρο να ανοίξει και πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής όλοι οι θεσμοί της Κύπρου που είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν αυτό που ονομάζεται φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους