You are here

Τρέχουν να προλάβουν την αναθεώρηση του πόθεν έσχες

14/04/2021 17:14

Η επιτροπή Θεσμών θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συζήτηση των προτάσεων νόμο που βρίσκονται ενώπιον της, σχετικά με την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου πόθεν έσχες.

Στόχος την Επιτροπής είναι να θέσει τις προτάσεις ενώπιον της Ολομέλειας στην τελευταία συνεδρία της 22ης Απριλίου 2021, ωστόσο ο χρόνος πιέζει με την επιτροπή να εξετάζει τις επιλογές της για προώθηση μιας ενοποιημένης πρότασης στη Ολομέλεια, ή διάφορων επιμέρους προτάσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε πως όλοι «έχουν την θέληση να διορθώσουν το πόθεν έσχες για να γίνει πραγματικότητα με τη χρήση τεχνοκρατών στον έλεγχο, με διαφάνεια, με ότι έχει σχέση με χρηστή διοίκηση».
 
Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η προσπάθεια της Επιτροπής βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο αλλά εκτιμάται ότι ίσως χρειαστεί μια επιπρόσθετη συνεδρίαση για να ολοκληρωθεί η εργασία πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία αυτοδιάλυσης της Βουλής.

«Θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι επόμενες μέρες» είπε, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να ενοποιηθούν οι προτάσεις, θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι χωριστές προτάσεις νόμου, να οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τα λόμπι

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Θεσμών, ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον. Το νομοσχέδιο αφορά στη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στο «lobbying».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα λειτουργήσει ευεργετικά για αύξηση της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαπλοκής και διαφθοράς.

«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων σε ζητήματα που αγγίζουν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και γενικά τους αξιωματούχους του κράτους με τέτοιο τρόπο που να αποτρέπει αποτελεσματικά τις συνθήκες ύπαρξης φαινομένων διαφθοράς», ανέφερε.

Είπε ότι η αρμόδια αρχή θα δημοσιοποιεί σε μητρώο οτιδήποτε αφορά «lobbying» σχετικά με ζητήματα συνδιαλλαγής ακόμη και επικοινωνίας αξιωματούχων του κράτους με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με οργανωμένα σύνολα και οργανισμούς.
 
Η κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε ότι οτιδήποτε μεμπτό στη διαδικασία ακόμη και η μη τήρησή της θα τιμωρείται με ψηλά χρηματικά πρόστιμα ή και με ποινές φυλάκισης. Είπε ότι η μη δήλωση σύγκρουσης συμφέροντος και απόκρυψή της θα θεωρείται αδίκημα και ότι θεσπίζονται διαδικασίες ασυμβίβαστου μέχρι και για δύο χρόνια μετά που κάποιο άτομο θα παύσει να είναι αξιωματούχος του κράτους.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η Επιτροπή έχει καθήκον απέναντι στην κοινωνία και τις υποχρεώσεις της έναντι της GRECO, να ολοκληρώσει με ταχύτητα, σπουδή και προσοχή δύο σημαντικά νομοσχέδια του Πόθεν Έσχες και του «lobbying», λέγοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις το κόμμα θα αγωνιστεί για πλήρη διαφάνεια.

Σε ότι αφορά το πόθεν έσχες, σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια για ανεξάρτητο φορέα ελέγχου του πόθεν έσχες των βουλευτών. «Δεν μπορούν οι ίδιοι οι βουλευτές, να έχουν παρέμβαση και έλεγχο στη διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες και των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων», είπε σημειώνοντας την πρόθεση του κόμματος να καταθέσει σχετική τροπολογία εάν η πρόταση οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Μ.Χ.