You are here

Τρεις οίκοι για τον έλεγχο επενδυτών που θέλουν διαβατήριο

07/12/2018 16:04

Στην εργοδότηση μέχρι και τριών εξειδικευμένων οίκων που θα διεξάγουν ενισχυμένο έλεγχο δέουσας επιμέλειας των επενδυτών που αιτούνται της κυπριακής υπηκοότητας στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, προσανατολίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Το ΥΠΕΣ δημοσίευσε σήμερα πρόθεση προκήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή οίκων που θα διεξάγουν τον ενισχυμένο έλεγχο δέουσας επιμέλειας, εκτιμώντας ότι ο συνολικός αριθμός των εκθέσεων δέουσας επιμέλειας θα ανέρχεται γύρω στις 1.500 τον χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόθεση του ΥΠΕΣ να αναθέσει τη διενέργεια ενισχυμένου ελέγχου δέουσας επιμέλειας εξήγγειλε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΣ στη Βουλή.
 
«Για τους σκοπούς της περαιτέρω βελτίωσης του ΚΕΠ, το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του ΚΕΠ, αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα δέουσας επιμέλειας που ήδη λαμβάνονται από τις κυπριακές αρχές, αναθέτοντας σε μέχρι και τρεις οίκους προκειμένου να παράσχουν εκθέσεις ενισχυμένης διεθνούς δέουσας επιμέλειας για τους αιτητές και τα μέλη των οικογενειών τους», αναφέρει.
 
Η διάρκεια συμβολαίου θα εκτείνεται μέχρι και 36 μήνες, περιλαμβάνοντας σύμβαση ενός έτους και επιλογή για ανανέωση για άλλα δύο έτη, εφόσον το επιλέξει το ΥΠΕΣ (ως αναθέτουσα αρχή).
 
Σχεδόν 3.000 υπηκοότητες σε τέσσερα χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στα έγγραφα της προδημοσίευσης, κατά την περίοδο 2014 – 2017 παραχωρήθηκαν 2.996 υπηκοότητες σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους.

Ειδικότερα, το 2017 παραχωρήθηκε υπηκοότητα σε 503 επενδυτές και άλλα πρόσθετα 510 διαβατήρια σε μέλη των οικογενειών τους. Το 2016 παραχωρήθηκε υπηκοότητα σε 443 επενδυτές και άλλα 461 διαβατήρια σε μέλη των οικογενειών τους, 337 και 342 αντίστοιχα το 2015, ενώ το 2014 παραχωρήθηκαν υπηκοότητες σε 214 επενδυτές και σε 186 μέλη των οικογενειών τους. Όπως αναφέρεται οι αιτητές προέρχονται κυρίως από την Ασία, την Ανατολική Ευρώπη, ευρωπαϊκές χώρες και αραβικά κράτη.
 
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οροφή παραχώρησης υπηκοότητας μέσω του προγράμματος καθορίστηκε στις 700 υπηκοότητας ανά έτος.
 
Ο ενισχυμένος έλεγχος

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο ενισχυμένος έλεγχος δέουσας επιμέλειας θα περιλαμβάνει επαλήθευση ταυτότητας του αιτητή, ανάλυση ιστορικού της εταιρείας, (δομή του τελικού ιδιοκτήτη της εταιρείας, εκπρόσωποι εταιρείας και συνδεδεμένα πρόσωπα κλπ), έλεγχο φήμης του αιτητή, επιχειρηματικών και κοινωνικών πρακτικών του αιτητή, ελέγχους με βάση παγκόσμιους ελέγχους συμμόρφωσης, επαλήθευση πληροφοριών σχετικά με την πηγή εσόδων/πλούτο του αιτητή.

Περιλαμβάνεται ακόμη εξακρίβωση της νομιμότητας των ενεργειών του αιτητή, όπως έλεγχος νομιμότητας περίπλοκων δομών ιδιοκτησίας, έλεγχος ποινικού και νομικού ιστορικού, έλεγχος για ενδεχόμενες διασυνδέσεις με οργανωμένο έγκλημα, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας.