You are here

Τρεις προτάσεις για αστική ευθύνη αξιωματούχων

11/01/2019 16:51

Τρεις προστάσεις νόμου που καθιστούν επιτακτική την αστική ευθύνη αξιωματούχων της δημόσιας και ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας σε περιπτώσεις ζημιάς ή απώλειας εξ υπαιτιότητάς τους, κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σύμφωνα με τις αιτιολογικές εκθέσεις, οι προτάσεις νόμου σκοπεύουν στη θέσπιση νομοθεσίας, ώστε να καταστεί επιτακτική η αστική ευθύνη των υπό αναφορά κατηγοριών ατόμων, για κάθε απώλεια ή ζημιά την οποία προξενούν εξ υπαιτιότητάς τους, είτε στον οργανισμό που εκπροσωπούν είτε σε τρίτα πρόσωπα, λόγω πράξεων ή παραλείψεων ή μεροληπτικών αποφάσεών τους που είναι αποτέλεσμα δόλου ή εγκληματικής αμέλειας κατά την άσκηση της αρμοδιότητάς τους.

Οι τρεις προτάσεις αφορούν κάθε μια από τις εξής κατηγορίες αξιωματούχων: πρόεδρο και μέλη της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας και της επιτροπής εκπαιδευτικής υπηρεσίας, προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ανεξάρτητους αξιωματούχους της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η κυβέρνηση απέσυρε νομοσχέδιο με το οποίο το πλαίσιο απόδοσης αστικής ευθύνης στους δημοσίους υπαλλήλους καθίστατο πιο αυστηρό, λόγω συνταγματικών προβλημάτων.

Σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου αφορούσαν στη μεταφορά της ευθύνης απόφασης για την αστική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων από τον υπουργό οικονομικών στο γενικό εισαγγελέα και στην απόδοση προσωπικής ευθύνης στον προϊστάμενο δημοσίου υπαλλήλου, σε περίπτωση ολιγωρίας στο να κινήσει σχετικές διαδικασίες.

Η επιτακτική φύση των διατάξεων, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει τότε η νομική υπηρεσία, οδηγώντας σε απόσυρση του νομοσχεδίου, ενδεχομένως να αποθαρρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους από το να λαμβάνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες, φοβούμενοι μήπως επιβαρυνθούν με ζημιά που μπορεί άθελά τους να προξενήσουν.

Η νομική υπηρεσία, είχε υποδείξει ότι οι υφιστάμενες διατάξεις για την αστική ευθύνη δημοσίων υπαλλήλων είναι επαρκείς και πως οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσής τους ενδεχομένως να έχει συνταγματικά προβλήματα.

Μ.Χ.