You are here

Τρόικα: Να μειωθεί το χρέος κάτω του 80%

24/09/2018 15:37

Την ανάγκη μεσοπρόθεσμης μείωσης του χρέους κάτω του 80% του ΑΕΠ και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της προσεκτική διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών επεσήμαναν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ, που συναντήθηκαν σήμερα με τα μέλη της επιτροπής οικονομικών της βουλής.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντήθηκαν με την επιτροπή οικονομικών στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτείας της Κύπρου για σκοπούς αξιολόγησης της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας

Στη συζήτηση που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών καταγράφηκε ως θετικό στοιχείο η προώθηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης και τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας μείωσης της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παρούσα επίσκεψη των θεσμών επικεντρώνεται στο να ακούσουν και να εξετάσουν τα δεδομένα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ άλλων.

Αυτά όπως είπε, αφορούν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της.

Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο με σκοπό να ετοιμαστεί μια έκθεση η οποία ακολούθως συζητείται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών περιλαμβανομένου του Eurogroup με όλα τα στοιχεία που συλλέγονται να καθίστανται τελικώς δημόσια.

«Αυτή είναι μια αποστολή εξεύρεσης στοιχείων» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέροντας ότι πρόκειται για ανεπίσημη συνάντηση και ζητώντας την συνέχιση της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με σημείωμα που είχε αποστείλει εκ των προτέρων το υπουργείο οικονομικών στην επιτροπή,  τα θέματα που οι εκπρόσωποι επιθυμούσαν να συζητήσουν σήμερα αφορούσαν τις πρόσφατες οικονομικές, δημοσιονομικές εξελίξεις και τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές, ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, ιδιαίτερα σε σχέση με την εφαρμογή της στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θέματα που αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η υλοποίηση των οποίων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Καλοί οι δείκτες, προσοχή για βιώσιμη ανάπτυξη

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση, ο προεδρεύων της επιτροπής Μάριος Μαυρίδης είπε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών έδωσαν μια αρκετά ικανοποιητική εικόνα της οικονομίας.

«Κατά τους θεσμούς όλοι οι δείκτες βαδίζουν καλώς» είπε, σημειώνοντας εντούτοις, ότι «μας έχουν επισημάνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τα επόμενα χρόνια ώστε να διατηρήσουμε βιώσιμα οικονομικά και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι με την ανάπτυξη της οικονομίας και με πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς θα μειώνεται το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναφέρθηκαν σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο σε διατήρηση υγειών οικονομικών και στην ανάπτυξη της οικονομίας στο μέλλον.

«Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση», είπε προσθέτοντας πως «έχουν αναφερθεί γενικά σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, τις οποίες γνωρίζουμε πολύ καλά καθώς είναι αυτές που μας αποστέλλονται κάθε εξάμηνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κατά τον κ. Μαυρίδη οι εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης, κρίνοντας ως θετική εξέλιξη τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Δεν τέθηκε θέμα ιδιωτικοποίησης Cyta

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έθεσε στους εκπροσώπους των θεσμών σειρά προβληματισμών και ζητημάτων, διευκρινίζοντας πως μεταξύ των προβληματισμών που τέθηκαν είναι το γεγονός ότι ενώ καταγράφεται ανάπτυξη, αυτή δεν απαντά στις εισοδηματικές και άλλες ευρύτερες κοινωνικές ανισότητες.

Τέθηκε επίσης το δεδομένο ότι το κόστος εργασίας μειώθηκε αισθητά λόγω κρίσης αλλά, τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν και οι κοινωνικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για την πλειοψηφία των πολιτών καθώς 215 χιλ. ζουν γύρω ή κάτω από το όριο φτώχιας.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι σε καμιά στιγμή της συνάντησης η Τρόικα δεν έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης της ΑΤΗΚ, κάτι που επιδιώκει δογματικά η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού.

Υποδείξεις για πολιτική δαπανών

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως έγινε ενημέρωση αναφορικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην κυπριακή οικονομία σε δημοσιονομικό επίπεδο και σε επίπεδο του τραπεζικού τομέα.

Σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών προέβησαν σε κάποιες υποδείξεις σε σχέση με τα μελλοντικά πλεονάσματα και την αναπτυξιακή πολιτική του κράτους, έχοντας υπόψη ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ευάλωτο σημειώνοντας ότι για αυτό το λόγο θα πρέπει να συνεχιστεί η προσεκτική πολιτική δαπανών.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, επισημάνθηκε ότι σε μεσοπρόθεσμο διάστημα το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 80% του ΑΕΠ, που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί επεσήμαναν πως η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν με την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη σημείωσε ότι πέραν των 200 χιλ. πολιτών βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και πως η βελτίωση των αριθμών είναι προς όφελος των λίγων.

Της Μαρίας Χαμπή