You are here

Τροποποιήσεις νόμων για βεβαίωση καταβολής εισφορών

23/09/2022 16:07

Με νέες τροποποιητικές ρυθμίσεις, αναμένεται να επιλύσουν ζητήματα μη καταβολής των συνεισφορών από ιδιοκτήτες μονάδων, τα μέλη της επιτροπής νομικών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση την οποία θα εξετάσει η επιτροπή, τροποποιούνται οι περί Μεταβιβάσεων και Υποθηκεύσεων Ακινήτων Νόμων του 1965 έως του 2021, με στόχο κατά την μεταβίβαση μονάδας σε κοινόκτητη οικοδομή, να απαιτείται παρουσίαση βεβαίωσης εξόφλησης συνεισφοράς ή βεβαίωση ρύθμισης εξόφλησης της συνεισφοράς από τον πωλητή, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, έρχεται για να επιλύσει το πρόβλημα μη καταβολής της συνεισφοράς, από αριθμό ιδιοκτητών μονάδων σε κοινόκτητες μονάδες, από την εκάστοτε διαχειριστική επιτροπή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών αδικίας εις βάρος άλλων ιδιοκτητών.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, η μη καταβολή της συνεισφοράς από ιδιοκτήτες μονάδων, δεν επιτρέπει στην διαχειριστική επιτροπή, να προχωρήσει σε άσκηση των καθηκόντων της, όπως σε εργασίες συντήρησης, επιδιόρθωσης, αποκατάστασης και ασφάλισης της κοινόκτητης ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, η επιτροπή νομικών αναμένεται να εξετάσει μέσα στις επόμενες μέρες και την πρόταση τροποποίησης, του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου.

Σκοπός της πρότασης, είναι η παροχή εξουσίας στην διαχειριστική επιτροπή, να εκδίδει, βεβαίωση εξόφλησης συνεισφοράς σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης μονάδας σε κοινόκτητη οικοδομή δεν έχει οφειλές και βεβαίωση ρύθμισης εξόφλησης συνεισφοράς, σε περίπτωση που έχει καταρτιστεί σχέδιο αποπληρωμής οφειλόμενης συνεισφοράς.

Αναφέρεται ακόμη, ότι οι ρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην απάμβλυνση του προβλήματος των ανεξόφλητων κοινόχρηστών τελών, με αποτέλεσμα κοινόκτητες οικοδομές να παρουσιάζονται εγκαταλελειμμένες.

Μ.Κ.