You are here

Τύπος: ΜΟΚΑΣ, Αρχηγείο, Προεδρικό και ευρωσκεπτικισμός

17/03/2005 09:36
Ο σημερινός οικονομικός Τύπος αναφέρεται με εκτενέστατα ρεπορτάζ στην υπόθεση Suphire. Μεγάλης κάλυψης τυγχάνει και το Κυπροβαρόμετρο του Ομίλου Λαϊκής.

Φιλελεύθερος

«Μπλοκάρουν την περιουσία»

Στο κύριο θέμα της εξωτερικής σελίδας της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στην εμπλοκή της ΜΟΚΑΣ στις ανακρίσεις γύρω από την εταιρεία Suphire σε σχέση με τη διαχείριση χαρτοφυλακίων ταμείων της ΑΗΚ, των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών και των Δασικών Βιομηχανιών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι με εισαγγελική εντολή θα πρέπει να αναμένεται δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, του Γιάννου Ανδρονίκου όπως και άλλων εμπλεκομένων προσώπων.

«Έλεγχοι ανάλογα με το ρίσκο»
Στο κύριο θέμα της εσωτερικής σελίδας της εφημερίδας, γίνεται αναφορά στην εμφάνιση αδυναμιών στην εφαρμογή του νόμου για τις ΕΠΕΥ που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια και προσθέτει επικαλούμενη τον Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι πολλές ΕΠΕΥ δεν τηρούν τους όρους άδειας λειτουργίας.

Πολίτης

«Κάτι τρέχει στο Αρχηγείο»

Το κύριο θέμα της εξωτερικής σελίδας της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρεται σε αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον έχει ανακριθεί ο Πρόεδρος της Suphire Γιάννος Ανδρονίκου από τις αστυνομικές αρχές την Τρίτη το βράδυ, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό είχε αναφέρει στέλεχος της Αστυνομίας και προσθέτει ότι η είδηση έτυχε χθες επίσημης διάψευσης. Η εφημερίδα αναφέρει πρόσθετα ότι σήμερα επίκειται έκδοση διατάγματος ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους Ανδρονίκου και της εταιρείας. Επίσης σημειώνει ότι στην περασμένη συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ εγέρθηκε θέμα τάξης λόγω της συμμετοχής στη συνεδρία εκπροσώπου του ελεγκτικού γραφείου PriceWaterhouseCoopers που ελέγχει και την ΑΗΚ και τη Suphire.

«Μεγαλείο... ευρωφόβων»
Στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων, η εφημερίδα αναφέρεται στα αποτελέσματα του Κυπροβαρομέτρου και επισημαίνει ότι ό,τι επιδίωκαν οι Κύπριοι το 2001, δηλαδή την ένταξη στην ΕΕ, θεωρούν σήμερα ως ρίζα του κακού.

Σημερινή

«Ξεσκονίζουν λογαριασμούς ψάχνοντας τα χαμένα χρήματα»

Σε πρωτοσέλιδο κείμενο που παραπέμπει στο εσωτερικό της εφημερίδας γίνεται αναφορά στις έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση Suphire όπως και της Αστυνομίας. Στο εσωτερικό, η εφημερίδα αναφέρεται σε ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης ταμείων συντάξεων.

«Σε αναμμένα κάρβουνα η Eurocypria»
Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην αγωνία που επικρατεί στην Eurocypria για την αποπληρωμή του δανείου £3 εκ. προς την αδελφική εταιρεία Hellas Jet.

Χαραυγή

«”Μαύρη τρύπα” και στις Δασικές»

Σε πρωτοσέλιδο κείμενο της εφημερίδας «Χαραυγή» γίνεται αναφορά στην αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο εντοπισμός παρατυπιών στη διαχείριση χαρτοφυλακίων από την εταιρεία Suphire και επισημαίνει την ανησυχία όσων έχουν δώσει πληρεξούσια στην εταιρεία. Η εφημερίδα αναφέρεται σε παραπλάνηση πελατών από την εταιρεία και στο εσωτερικό αναφέρεται στον εντοπισμό παρατυπιών και στη διαχείριση χαρτοφυλακίου των Δασικών Βιομηχανιών, ενώ παραθέτει δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου, υιού του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία διευκρινίζει ότι έχει παύσει να είναι μέλος του ΔΣ της Suphire από τις 6 Δεκεμβρίου.

«Ν’ αποκατασταθεί το έλλειμμα»
Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο αίτημα της συντεχνίας ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ όπως αποκατασταθεί το έλλειμμα που έχει εντοπιστεί στο ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ.

Αλήθεια

«Προεδρικές σχέσεις»

Στο κύριο θέμα της εξωτερικής σελίδας της εφημερίδας «Αλήθεια» γίνεται αναφορά στην «επιβεβαίωση» με τον «πλέον πανηγυρικό τρόπο» του χθεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας σχετικά με παρεμβάσεις του Προεδρικού ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία της ΑΗΚ με την εταιρεία Suphire και επισημαίνει ότι παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον αντιπρόεδρο και ένα μέλος του ΔΣ, (σ.σ. της ΑΗΚ). Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στην προτροπή του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τις εφημερίδες για παρουσίαση σχετικών στοιχείων, όπως και στον εντοπισμό παρατυπιών και στο ταμείο των Δασικών Βιομηχανιών.

«Αλλάζει η εικόνα των Κυπρίων για την Ευρώπη»
Στο κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας γίνεται αναφορά στην παρουσίαση του Κυπροβαρομέτρου που κατέδειξε μια μεταστροφή της στάσης των Κυπρίων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ




ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ




ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ «ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ. ΠΕΙΝΑΜΕ»




ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ




ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ