You are here

Βλέπει νέες παρανομίες με διαβατήρια ο γενικός ελεγκτής

08/04/2021 19:43

Για έξι μήνες μετά που ψηφίστηκαν οι κανονισμοί, το Υπουργικό Συμβούλιο συνέχισε να πολιτογραφεί αιτήσεις που κατατέθηκαν πριν την ψήφιση των κανονισμών, ως να μην υπάρχουν κανονισμοί, ανέφερε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Ελέγχου ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονταν τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ είχαν δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2020.

Κατά το συγκεκριμένο διάστημα συνέχισε να εφαρμόζεται το προηγούμενο νομικό καθεστώς πολιτογραφήσεων, το οποίο δεν προνοούσε την καταβολή ειδικού τέλους συνεισφοράς των επενδυτών σε συγκεκριμένους κοινωφελείς οργανισμούς (ΚΟΑΓ) μέχρι 200.000 ευρώ.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η τελευταία πολιτογράφηση που εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία έγινε τον Φεβρουάριο του 2021, προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών πήρε σχετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη στις 5 Μαρτίου του 2021.
 
Ανέφερε επίσης, ότι το μόνο που άλλαξε με τους κανονισμούς, είναι ότι το ποσό που καταβαλλόταν από πολιτογραφηθέντες, από  €75 χιλ. στον ΚΟΑΓ και €75 χιλ. σε ένα ή δύο ιδρύματα που θα επιλέγονταν (σύνολο €150 χιλ.), ανήλθε συνολικά στις €200 χιλ. (€100 χιλ. και €100 χιλ.).
 
Επεσήμανε ότι όσοι είχαν κάνει αίτηση πριν τον Μάιο του 2019 πλήρωναν μηδέν, ενώ με τους νέους κανονισμούς καλούνταν να πληρώσουν 200.000 ευρώ. «Όλες αυτές οι πολιτογραφήσεις έγιναν ως να μην είχαν ψηφιστεί οι κανονισμοί», είπε.
  
Πρόσθεσε ότι το Νοέμβριο του 2020, ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως εκκρεμούσαν 1.513 αιτήσεις πολιτογραφήσεων, εκ των οποίων «κάποιες θα εμπίπτουν στην περίοδο των έξι μηνών» ενώ υπενθύμισε αναφορά στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών εκ μέρους εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, πως για τις εκκρεμούσες αιτήσεις «όταν ψηφιστεί ο κανονισμός θα εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός». Πρόσθεσε πως και στο νόμο του 2019 αναφέρεται «ξεκάθαρα ότι μέχρι να εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα πρέπει να κληθούν οι αρμόδιοι για να δοθούν εξηγήσεις για τα όσα αναφέρθηκαν, κάνοντας λόγο για συνέχιση της διαπλοκής και της διαφθοράς ενώ έγινε αναφορά και σε «μαγείρεμα» γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία όπως είπαν δεν υπολογίζει νόμους και κανονισμούς.

Τα όσα αναφέρθηκαν στην Επιτροπή, προκάλεσαν την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα και του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράνομα η πολιτογράφηση πέντε επενδυτών Αγ. Νάπας
 
Σε σχέση με πέντε επενδυτές της Μαρίνας Αγίας Νάπας, από τους οκτώ που ήταν στα αρχικά στάδια της επένδυσης και οι οποίοι έλαβαν κυπριακό διαβατήριο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι πέντε επενδυτές της Μαρίνας Αγίας Νάπας δεν πληρούσαν τα κριτήρια πολιτογραφήσεων.

«Η πολιτογράφηση των πέντε συγκεκριμένων επενδυτών έγινε κατά παράβαση της νομοθεσίας, τουτέστιν παράνομα» είπε. «Η θέση της ΕΥ είναι ότι η πολιτογράφηση των τριών πρώτων (επενδυτών) έγινε κατά παράβαση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η πολιτογράφηση των υπολοίπων πέντε επενδυτών είναι παράνομη», πρόσθεσε.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥ για την Μαρίνα Αγίας Νάπας, «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αίτηση του παραχωρησιούχου της Σύμβασης για την Ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίας Νάπας και εκμίσθωση κρατικού τεμαχίου έκτασης 3.093 τ.μ. για τουριστικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για ενσωμάτωσή του µε τον χώρο της Μαρίνας Αγίας Νάπας».
 
«Χάριν διαφάνειας, και ιδίως δεδομένου πως η εκμίσθωση αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο» αναφέρεται, ότι «ένας εκ των Διευθυντών του Παραχωρησιούχου είναι πρόσωπο από το  οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
Επίσης, αναφέρεται ότι «Διευθυντές της μητρικής εταιρείας έλαβαν μεταξύ των ετών 2018 και 2020 την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος χωρίς να πληρούν τα επενδυτικά κριτήρια, που καθορίζει η σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πολιτογράφηση τους έγινε με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του προέδρου της Δημοκρατίας».
 
Στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «η σύναψη της Σύμβασης Μίσθωσης του εν λόγω κρατικού τεμαχίου από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν συνάδει με τη νομοθεσία και ότι πρέπει να ακολουθείται ανοικτή, διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία στις περιπτώσεις εκμίσθωσης κρατικής γης, η οποία να διασφαλίζει τη διαχείριση της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, ενώ δεν μπορεί να τροποποιούνται εκ των υστέρων βασικοί όροι δημοσίων συμβάσεων».

Περδίος: Δυσκολεύουν τα πράγματα οι διαδικασίες συμβάσεων

Ο υφυπουργός Τουρισμού που συμμετείχε στη συνεδρία, Σάββας Περδίος είπε ότι πέρασαν «σχεδόν τρία χρόνια που προσπαθούμε να βρούμε εξειδικευμένα άτομα», με πείρα, όπως πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, για να βοηθήσουν στο συντονισμένο των έργων τα οποία ανατέθηκαν στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου τον Ιανουάριο του 2019.
 
Πρόσθεσε ότι άλλο θέμα «που μας δυσκολεύει είναι οι χρονοβόρες οι διαδικασίες του δημοσίου», που αφορούν τις συμβάσεις για παροχή συμβουλών και «δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να στελεχώσουμε αυτό το κομμάτι». Ανέφερε ότι είναι αποδεκτή οποιαδήποτε εισήγηση από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, «που θα μας βοηθήσει να βρεθούν αυτά τα άτομα». 

Αναφορικά με τη διοργάνωση τουρνουά γκολφ στην Κύπρο, ο κ. Περδίος είπε ότι το Υφυπουργείο έκρινε ότι άξιζε τον κόπο. Τα έξοδα διοργάνωσης ήταν €550 χιλ. και «χορηγήσαμε τα €260 χιλ.». «Είχαμε τηλεθεατές €700 εκατ. συνδρομητές ανά ημέρα για 2 εβδομάδες», είπε ο κ. Περδίος, προσθέτοντας ότι αν πληρώναμε για αυτή την διαφήμιση «θα θέλαμε €4 εκατ.».

Προς αναπροσαρμογή τέλη μαρίνων Αγ Νάπας και Λεμεσού
 
Αναφορικά με τα τέλη ελλιμενισμού, ο κ. Περδίος είπε ότι τα μισθώματα για τη Μαρίνα Αγία Ναπας και για τη Μαρίνα Λεμεσού καταβάλλονται κανονικά, αλλά εκκρεμεί μια γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για αναπροσαρμογή με βάση τον δείκτη τιμών για τη Μαρίνα Λεμεσού.
 
Ανέφερε ότι για την Μαρίνα St Rafael καταβλήθηκαν τα μισθώματα μέχρι το 2018 και για το έτος 2019 «έχουμε ενημερωθεί πως μόλις είναι έτοιμοι οι λογαριασμοί τους θα σταλούν» και σημείωσε πως επιβάλλονται τόκοι.  
 
Ο Υφυπουργός είπε ότι για τη Μαρίνα Παραλιμνίου καταβλήθηκαν τα μισθώματα, ενώ όσον αφορά τη Μαρίνα Λάρνακας εκκρεμούν μισθώματα γύρω στις €40  και κάνουμε ενέργειες για να λάβουμε αυτά τα μισθώματα».

Μ.Χ.