You are here

Βλέπουν περιθώρια λύσεων για Αρχή κατά της Διαφθοράς

08/09/2021 15:35

Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών επί του πολυσυζητημένου νομοσχέδιου για τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, στην παρουσία της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων αρχών.

Το νομοσχέδιο με τίτλο « ο περί της σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Νόμος 2019», συζητήθηκε εκτενώς στην Επιτροπή Νομικών, ανάφερε ο πρόεδρος της Νίκος Τορναρίτης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθε στην Βουλή για συζήτηση τουλάχιστον 11 φορές».

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου ανέφερε ότι η πλειοψηφία των εισηγήσεων των εμπλεκομένων επί του νομοσχεδίου έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι τα σημεία διαφωνίας έχει ελαχιστοποιηθεί και για πολλά από αυτά μπορούν να βρεθούν λύσεις, όπως αυτό που αφορά τα προσόντα των μελών.

Έτοιμη για διάλογο με κόμματα και εμπλεκόμενους

Η υπουργός πρόσθεσε ότι με καλή θέληση και συναίνεση θα εξευρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο άμεσα με τα κόμματα και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς για πιο γρήγορη κατάληξη επί των διαφωνιών και οδήγηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια για ψήφιση. Η κ. Δράκου τόνισε ενώπιον της Επιτροπής ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να οδηγήσουμε αυτά τα δύο νομοσχέδια σε αδιέξοδο».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ορέστης Νικήτα, ανέφερε ότι ο Σύλλογος δεν είναι ικανοποιημένος με το νομοσχέδιο, παρότι κρίνει ιδιαίτερα σημαντική τη θέσπιση του συγκεκριμένου θεσμού προκειμένου να συνδράμει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των διαχρονικών φαινομένων διαφθοράς στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι απαιτείται να στερεωθεί εξ αρχής σε βάση όπου θα διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της Αρχής και εξήγησε ότι η κύρια διαφωνία τους εστιάζεται στο εάν η Αρχή θα είναι αποτελεσματική καθώς δεν της παρέχονται ανακριτικές εξουσίες.

Ο κ. Νικήτα τόνισε ότι θα πρέπει το νομοσχέδιο να παρέχει ανακριτικές εξουσίες στην Αρχή για να δύναται να λειτουργήσει βελτιωτικά προς το ζητούμενο σκοπό. Ανέφερε ακόμα ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει καταθέσει δύο προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εκλέγονται ο Επίτροπος και οι δύο βοηθοί του.

Προβληματισμοί εκ μέρους ελεγκτή

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σημείωσε πως παρότι το νομοσχέδιο είναι σαφώς βελτιωμένο, προκύπτουν σειρά προβληματισμών για την αποτελεσματικότητα της Αρχής ως προς τη διερεύνηση των πράξεων διαφθοράς  και των εξουσιών της να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις ή να διεξάγει ποινικές έρευνες ή αν θα περιορίζεται σε εισηγήσεις και πορίσματα.

Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι ενώ η Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν έχει ανακριτικό ρόλο, της δίνεται εξουσία πρόσβασης σε στοιχεία του ιδιωτικού τομέα, χωρίς μάλιστα εφαρμογή του σχετικού νόμου, που αποτελεί την ασφαλιστική δικλίδα για σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και απορρήτου επικοινωνίας.

Όσον αφορά τον διορισμό και την παύση του προέδρου και των δύο μελών της Αρχής και γενικότερα  τον διορισμό των επιτρόπων που αφορούν διοικητική λειτουργία του κράτους και όχι άσκηση πολιτικής εξουσίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα πρέπει η διαδικασία να είναι ανοικτή και διάφανη και ως ασφαλιστική δικλίδα η επιλογή του προσώπου να περιλαμβάνει εμπλοκή τόσο της εκτελεστικής όσο και της νομοθετικής εξουσίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης εισηγήθηκε όπως οι αρμοδιότητες της Αρχής για διερεύνηση κατηγοριών περιοριστούν στον δημόσιο τομέα και να εξαιρεθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Προϋπόθεση του Σχ. Ανάκαμψης η ψήφιση

Από την πλευρά της η Επιτρόπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου δήλωσε ότι η πλειοψηφία των εισηγήσεων της έχουν υιοθετηθεί.

Η Επιτρόπος Νομοθεσίας Λουίζα Ζαννέτου είπε ότι είναι δυνατό να βρεθούν λύσεις και συγκλίσεις  και ανέφερε ότι  το πιο σημαντικό ζήτημα για ρύθμιση είναι οι αρμοδιότητες των μελών.

Η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Άννα Ζαβού σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή πριν από το Δεκέμβριο του 2021 καθώς περιλαμβάνεται στα 18 ορόσημα του Σχεδίου Ανάκαμψης που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για την εκταμίευση  €97,7 εκατ.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η Αλεξία Καλησπέρα επεσήμανε ότι το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται και εξετάζεται από την Βουλή από το 2017 και πρόσθεσε πως έχουν ενσωματωθεί πολλά σημεία ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.

Παίρνοντας το λόγο ο Πολύκαρπος Περατικός είπε ότι η συγκεκριμένη Αρχή δεν μπορεί να ελέγχει τον ιδιωτικό τομέα. Ο Μιχάλης Γρηγορίου εκ μέρους της ΟΕΒ ζήτησε επίσης η Αρχή να μην επιλαμβάνεται υποθέσεων μεταξύ ιδιωτών.

Τέλος εκ μέρους της οργάνωσης «Διαφάνεια Τώρα» ο Στέλιος Κυθρεώτης είπε ότι θα ήθελαν αυτή η Αρχή να μην έχει μόνο καθήκοντα διερεύνησης αλλά και ανάκρισης ώστε να μην καταλήγουν τα διάφορα πορίσματα στα ντουλάπια.

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης εξέφρασε την προσδοκία το νομοσχέδιο να οδηγηθεί σύντομα στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι δεν θα πρέπει να διαπλέκεται η εκταμίευση κονδυλίων με την ψήφιση της νομοθεσίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα σε σχέση με το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα και πολυπλοκότητα.

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου υποστήριξε πως τα άτομα που διορίζονται στην Αρχή, θα πρέπει να εγκρίνονται από τη Βουλή. Επίσης σημαντικό είπε, είναι η μη επανεκλογή τους για δεύτερη θητεία αλλά και οι εξουσίες που θα έχει αυτή η Αρχή.

Της Ελένης Χαραλάμπους