You are here

Βουλή: Διεκδικούν οι μικροί, τι προβλέπει το Σύνταγμα

16/06/2021 19:36

Η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιλογής και οι Προεδρίες των 16 τακτικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων που ορίστηκε για τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης.
 
Τα τέσσερα μικρότερα κόμματα της Βουλής, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Κίνημα Οικολόγων συνεχίζουν να διεκδικούν από μια Προεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με τα δύο εκ των τεσσάρων (ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) να δηλώνουν ότι αρνούνται την παραχώρηση από άλλο κόμμα ή κατά χάρη Προεδρία, αλλά στο πλαίσιο συναίνεσης και ως αποτέλεσμα των εδρών που κατέχουν.

Αν δεν υπάρξει κατάληξη στη Σύσκεψη Αρχηγών τα ζητήματα αυτά θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα κληθεί να διορίσει ή να επικυρώσει τη σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής, ώστε να προχωρήσει στον καταμερισμών των Προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και να αποφασίσει για τα μέλη της κάθε Επιτροπής, έτσι ώστε να μπορέσει η Βουλή να αρχίσει να παράγει νομοθετικό έργο.
 
Οι απόψεις των μικρότερων κομμάτων αναφορικά με τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιλογής είναι διιστάμενες, με ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ να δηλώνουν ότι η σύνθεση της, όπως αποφασίστηκε στη Σύσκεψη Αρχηγών τη Δευτέρα δεν είναι αντιπροσωπευτική των κοινοβουλευτικών δεδομένων, ενώ από την άλλη ΔΗΠΑ και Οικολόγοι διατυπώνουν τη θέση ότι ορθώς η σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής είναι 3 Βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, 3 από το ΑΚΕΛ και 2 από το ΔΗΚΟ.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Με βάση το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 73, στη συνεδρία της Ολομέλειας μετά την εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Βουλής, καταρτίζεται Επιτροπή Επιλογής αποτελούμενη εκ του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ως Προέδρου, του Αντιπροέδρου αυτής ως Αντιπροέδρου και οκτώ άλλων εκλεγομένων υπό της Βουλής των Αντιπροσώπων βουλευτών «έξι εκ των εκλεγέντων υπό της ελληνικής κοινότητος και δύο εκ των εκλεγέντων υπό της τουρκικής κοινότητος».
 
Βάσει της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου του Συντάγματος, η Επιτροπή Επιλογής «καταρτίζει τις μόνιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπως και οιασδήποτε άλλη προσωρινή, συνιστωμένες για ορισμένο σκοπό ή ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και διορίζει Βουλευτές ως μέλη των Επιτροπών αυτών».
 
Περαιτέρω το Σύνταγμα αναφέρει ότι κατά τον καταρτισμό και διορισμό (των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών) πρέπει να λαμβάνονται υπόψη «οι προτάσεις που υποβάλλονται από την ελληνική κοινοτική ομάδα και την τουρκική κοινοτική ομάδα ή από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες».
 
Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές θητείες η Επιτροπή Επιλογής απαρτιζόταν από 3 Βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, 3 από το ΑΚΕΛ και 2 από το ΔΗΚΟ.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, αναφορικά με τη σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής, που απαρτίζεται από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, είπε ότι «αυτή η σύνθεση δεν μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους» καθώς δεν είναι αντιπροσωπευτική αφού απαρτίζεται σαν να υπάρχουν μόνο 3 κόμματα στη Βουλή και όχι 7.
 
Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ είπε ότι το Μέτωπο θέλει συνολική διευθέτηση του ζητήματος με τις Προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, είτε στο πλαίσιο της Σύσκεψης Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων, είτε κατά τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, προσθέτοντας ότι το ΕΛΑΜ ζήτησε Προεδρία μιας Επιτροπής τουλάχιστον.
 
Είπε επίσης ότι θέση του ΕΛΑΜ είναι ότι όλα τα κόμματα δικαιούνται να έχουν Προεδρίες.
 
Πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ είναι στο Κοινοβούλιο μετά από λαϊκή εντολή ως τέταρτη πολιτική δύναμη και εξέφρασε την άποψη ότι η στάση του ΑΚΕΛ όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες «καταστρατηγεί κάθε αρχή Δημοκρατίας».
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως εκτιμά ότι το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής δεν υποχρεώνουν ότι η σύσταση της Επιτροπής Επιλογής θα προέρχεται από τα κόμματα που συνθέτουν Κοινοβουλευτικές Ομάδες, καθώς τα 6 μέλη εκλέγονται από την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό καθορίζει τις Προεδρίες των Επιτροπών.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι θα αρνηθεί να πάρει κατά χάρη Προεδρία επειδή κατά την άποψη του «είναι αδιανόητο τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να έχουν 9% μείωση ποσοστών και να διεκδικούν περισσότερες Προεδρίες Επιτροπών».
 
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το θέμα της σύνθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιλογής είναι «καθαρό» ότι απαρτίζεται από τα κόμματα που συνθέτουν κοινοβουλευτικές ομάδες και «δεν τίθεται το όποιο θέμα». Πρόσθεσε πως η κατανομή των Προεδριών και η σύνθεση των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής Επιλογής.
 
Σε ό,τι αφορά τις Προεδρίες των Επιτροπών, είπε πως αν θα ακολουθηθεί το εθιμικό που ακολουθήθηκε στις προηγούμενες θητείες, να καταλαμβάνουν μια Προεδρία Επιτροπής κόμματα που έχουν τρεις Βουλευτές, σε συλλογικό επίπεδο δικαιωματικά μια Προεδρία ανήκει στη ΔΗΠΑ.
 
Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι αν στο πλαίσιο της συναίνεσης η Επιτροπή Επιλογής αποφασίσει ότι και τα μικρότερα κόμματα θα πάρουν από μία Προεδρία, αυτή θα είναι δικαιωματικά αποδεκτή, αλλά κατά παραχώρηση ή κατά χάρη από άλλο κόμμα «δεν τη θέλουμε». «Δεν μπαίνουμε στη λογική χαρίζω και παραχωρώ» συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η απόφαση που λήφθηκε τη Δευτέρα στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων για συμμετοχή στην Επιτροπή Επιλογής 3 Βουλευτών από τον ΔΗΣΥ, 3 από το ΑΚΕΛ και 2 από το ΔΗΚΟ υπό την Προεδρία της Προέδρου της Βουλής, ήταν σωστή και βασίστηκε  στην πρακτική που ακολουθείτο πάντα και στηρίχθηκε στο σημείωμα της Υπηρεσίας της Βουλής για το νομικά ορθό.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι η κατανομή των Προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιλογής και επανάλαβε πως με βάση την πρακτική που ακολουθήθηκε να παραχωρείται Προεδρία μίας Επιτροπής σε κόμματα που αθροίζουν 3 Βουλευτές το Κίνημα Οικολόγων διεκδικεί την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.