You are here

Βουλή: Είναι τρύπιο το καλάθι της οικοκυράς;

21/03/2006 14:35

• Διαλεκτική κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

• Στις 30 Μαρτίου η απόφαση για Επίτροπο Καταναλωτή


Το θέμα της ακρίβειας και κατ’ επέκταση της αισχροκέρδειας ήταν το αντικείμενο έντονης διαλεκτικής κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σήμερα στη Βουλή, μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, μίλησε για τρύπιο καλάθι της οικοκυράς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση παραμένει θεατής στο φαινόμενο της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. «Αποτέλεσμα είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση με τη στάση της ενθαρρύνει τους μεγαλοκαρχαρίες να αυξήσουν τα εισοδήματα τους. Πρέπει επιτέλους να ψηφισθεί ο θεσμός του Επιτρόπου Καταναλωτή για να νιώσει περισσότερη ασφάλεια ο Κύπριος Πολίτης» υπογράμμισε.

Σκληρή όμως ήταν και η απάντηση της κυβέρνησης δια στόματος του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Μαυροκορδάτου. Ο κ. Μαυροκορδάτος ανέφερε ότι ακούγοντας τον κ. Χριστοφόρου να μιλάει με τέτοιο ύφος διερωτήθηκε αν είναι κομμουνιστής ή δεξιός. «Άκουσα με απορία τον κ. Χριστοφόρου να μιλά με έντονο ύφος για μεγαλοκαρχαρίες και για πλούσιους που γίνονται πλουσιότεροι ξεχνώντας ότι όλοι αυτοί ανήκουν στη δική του παράταξη. Δεν υπάρχει τρύπιο καλάθι της οικοκυράς αφού όπως υπάρχουν αυξήσεις σε κάποια προϊόντα υπάρχουν και μειώσεις. Επίσης ο ΔΗΣΥ δεν πρέπει να ξεχνά ότι επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 4,1% ενώ σήμερα βρίσκεται στο 2,5%», σημείωσε.

Όσον αφορά τη θέση του ΑΚΕΛ για το θεσμό του Επιτρόπου Καταναλωτή, σύμφωνα με τον κ. Μαυροκορδάτο, το κόμμα θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Τη δική της θέση για το θέμα έδωσε και η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Η κ. Παπαδοπούλου επικαλούμενη έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΔΗΚΟ τόνισε ότι σημειώθηκαν αυξήσεις 1,7% κατά μέσο όρο στα προϊόντα, αλλά παράλληλα υπήρξε αύξηση 2,2% στα εισοδήματα των πολιτών. «Άρα δεν υπάρχει τρύπιο καλάθι της οικοκυράς όπως καταγγέλλει ο κ. Χριστοφόρου αφού δεν μειώθηκε η αγοραστική δύναμη του κοινού», ανέφερε.

Για το θέμα της δημιουργίας θεσμού Επιτρόπου Καταναλωτή, όπως και το ΑΚΕΛ, έτσι και το ΔΗΚΟ θα δώσει την τελική του τοποθέτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, πρόσθεσε η κα. Παπαδοπούλου.

Τέλος η ΕΔΕΚ μίλησε μόνο για την ανάγκη δημιουργίας θεσμού Επιτρόπου Καταναλωτή δια στόματος του βουλευτή της, Γιώργου Βαρνάβα. «Η πρόταση αυτή κατατέθηκε ως γνωστό από τον Πρόεδρο του κόμματος, Γιαννάκη Ομήρου και ως ΕΔΕΚ πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στα μέγιστα όλους τους καταναλωτές. Αισιοδοξούμε ότι στις 30 Μαρτίου που θα βρεθεί το θέμα ενώπιον της Ολομέλειας θα ψηφιστεί», σημείωσε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ