You are here

Βουλή: Επιχειρεί φραγμό στη διαπλοκή

27/03/2008 13:11
Φραγμό στη συμμετοχή πολιτειακών αξιωματούχων σε προσφορές δημοσίου ή σε διοικητικά συμβούλια δημοσίων εταιρειών βάζει νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα στη βουλή. Μετά από μακρά διαβούλευση των κοινοβουλευτικών κομμάτων «ο περί των Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων των Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας και περί του Ασυμβιβάστου ή μη αυτών με την Άσκηση του Έργου τους Νόμος του 2005», προχωρεί προς ομόφωνη έγκριση από την ολομέλεια της βουλής.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση προνοεί ότι άτομα που υπηρετούν σε συγκεκριμένα πολιτειακά αξιώματα, ο κατάλογος των οποίων έχει καταρτιστεί στην πρόταση νόμου, δε μπορούν κατά τη διάρκεια που κατέχουν το συγκεκριμένο αξίωμα, ή και δύο χρόνια μετά την αποχώρηση τους από αυτό, να συμμετάσχουν σε προσφορές που αφορούν το δημόσιο, ή να συμμετάσχουν σε Διοικητικά Συμβούλια δημοσίων εταιρειών.

Στόχος της πρότασης νόμου, όπως εξήγησε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είναι να ενισχύσει τη διαφάνεια και να μειώσει τη διαπλοκή.

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκος Ερωτοκρίτου, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες επί της πρότασης νόμου. Για το λόγο αυτό αναμένεται ότι θα ψηφιστεί σε νόμο η πρόταση που αφορά το ασυμβίβαστο.

Η πρόταση νόμου αφορά διοριζόμενους ή και αιρετούς αξιωματούχους του κράτους.

Αυτός ο νόμος εκτιμάται ότι θα επιφέρει δραστική βελτίωση σε ένα τομέα του δημοσίου που ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια, αυτό της διαπλοκής με το δημόσιο.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ποινές στις περιπτώσεις διορισμένων αξιωματούχων, ενώ για τους εκλελεγμένους θα βγαίνει πόρισμα από συγκεκριμένη επιτροπή που προβλέπεται και αυτό δημοσιοποιείται.

H.E.