You are here

Βουλή: Κλειδώνουν σήμερα οι προεδρίες των Επιτροπών

17/06/2021 09:00

Ρόλο ρυθμιστή φαίνεται ότι αναλαμβάνει το ΔΗΚΟ στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αναφορικά με τον τρόπο καταμερισμού των προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι το κόμμα θα προσέλθει στη σημερινή ευρεία σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων των κομμάτων με συμβιβαστική πρόταση. Σκοπός είναι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στον διάλογο των δύο μεγάλων κομμάτων για τον διαμοιρασμό των προεδριών των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, που έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση στον καταρτισμό του νέου σώματος της Βουλής.

Τα δύο μεγάλα κόμματα διαφωνούν έντονα ως προς τον διαμοιρασμό των δεκαέξι προεδριών, με το κυβερνών κόμμα από τη μια πλευρά να υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει σε μικρότερα κόμματα να έχουν προεδρίες στην Βουλή και πως θα πρέπει να τους παραχωρηθούν, καθώς είναι και πρακτική που ακολουθείτο και σε προηγούμενες θητείες.

Το ΑΚΕΛ από την άλλη επικαλείται τον κανονισμό της Βουλής, λέγοντας ότι προεδρίες δικαιούνται μόνο τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα, τα οποία και μπορούν, εάν θέλουν, να παραχωρήσουν κάποιες σε μικρότερα κόμματα.

Ο διάλογος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο καθώς τα δύο κόμματα δεν θέλουν να φορτωθούν την παραχώρηση προεδρίας επιτροπής στο ΕΛΑΜ.

Το ΑΚΕΛ είχε διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχθεί να απωλέσει προεδρία επιτροπής, που στην συνέχεια θα δοθεί στο ΕΛΑΜ. Το ΕΛΑΜ ήδη εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για δύο επιτροπές, την επιτροπή Περιβάλλοντος και την επιτροπή Γεωργίας, την προεδρία των οποίων στην προηγούμενη Βουλή κατείχε το ΑΚΕΛ.

Στο τραπέζι και υποεπιτροπές

Με βάση τις πληροφορίες, το χαρτί του Δημοκρατικού Κόμματος που φαίνεται ότι βγάζει από τη δύσκολη θέση τα δύο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα, είναι η παραχώρηση προεδρίας υποεπιτροπής στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και αύριο Παρασκευή, με την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών από την επιτροπή επιλογής, η σύσταση της οποίας θα επικυρωθεί κατά τη σημερινή απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας, ώστε να αποφευχθεί και τυχόν αμφισβήτηση αποφάσεών της.

Το θέμα και η σύνθεση της Επιτροπής που σε προηγούμενες θητείες είχε διαδραματίσει κυρίως συμβολικό ρόλο, αναμένεται να απασχολήσει την πρωινή σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων.

Το ΔΗΚΟ στην προεδρία της Οικονομικών

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των προεδριών που θα καταλάβει το ΔΗΚΟ. Πρόκειται για τρεις επιτροπές τις οποίες είχε και στην προηγούμενη σύνθεση του Σώματος.

Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ φαίνεται να εξασφάλισε την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, την οποία προηγουμένως κατείχε εκ περιτροπής με τον ΔΗΣΥ, κατά το ήμισυ της θητείας. Οι πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή Εμπορίου σε αυτό το ενδεχόμενο να καταλήγει στον ΔΗΣΥ.

Σημειώνεται ότι τα μικρότερα κόμματα έχουν εκφράσει ήδη τις προτιμήσεις τους σε περίπτωση που τους παραχωρηθούν προεδρίες. Οι Οικολόγοι δηλώνουν πως θέλουν την προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, και η ΔΗΠΑ την Επιτροπή Εργασίας, ή Συγκοινωνιών. Όσον αφορά την ΕΔΕΚ, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει όπως και στις προηγούμενες θητείες να κατέχει την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας.

«Ορφανή» παραμένει η προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών που είχε παραχωρηθεί από τον ΔΗΣΥ στην Συμμαχία Πολιτών, που κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές μαζί με την ΕΔΕΚ.

Ε.Χ.