You are here

Βουλή: Όχι στο δημοψήφισμα για τοπική αυτοδιοίκηση

15/04/2021 20:39

Η Ολομέλεια της Βουλής με 29 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον, καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.
 
Η ολομέλεια του σώματος με την παρούσα απόφασή της «δηλώνει ότι τάσσεται κατά της προκήρυξης παγκύπριου δημοψηφίσματος αναφορικά με την προωθούμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 3(1) του περί Δημοψηφισμάτων Νόμου του 1989 και ως εκ τούτου απορρίπτει την υπ’ αριθμόν 358/2021 πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2021», όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση που υιοθέτησε η Βουλή.
 
Υπέρ της απόφασης της Βουλής τάχθηκε η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ εναντίον τάχθηκε ο ΔΗΣΥ και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.
 
Το ερώτημα στη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου ερώτημα, διατυπωνόταν ως εξής:

«Συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βάση της πρότασης της εκτελεστικής εξουσίας για τη δημιουργία δεκαεπτά νέων δήμων με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια;»

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, με βάση τη σχετική έκθεση θεωρεί ότι το ερώτημα είναι ασαφές και επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών και ότι το διάστημα μέχρι την 30ή Μαΐου 2021,  που προτείνεται να διενεργηθεί δημοψήφισμα δεν είναι επαρκές για επαρκή και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις πρόνοιες της σκοπούμενης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
 
Πριν τη ψηφοφορία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν μπορεί να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα σε μια νομοθεσία που θα υπερψηφιζόταν από τη Βουλή 2 χρόνια πριν. Υποστήριξε ότι η υπό συζήτηση μεταρρύθμιση, διασφάλιζε υπηρεσίες πιο φιλικές για τους πολίτες, να αντλούν οι δήμοι μεγαλύτερα κονδύλια, είναι διασυνδεδεμένη με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δις, και θα επέφερε διοικητική αυτονομία των δήμων και ώθηση για ανάπτυξη μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου είπε ότι το κόμμα στηρίζει αυτή την προσπάθεια για περισσότερο από δέκα χρόνια, σε αντίθεση με κάποιους που κρίνουν και τοποθετούνται ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Είπε επίσης ότι ο χρόνος που επιλέγεται για το δημοψήφισμα στερεί το δικαίωμα από τους πολίτες για ουσιαστική συζήτηση, ενώ αναφέρθηκε και σε ασάφεια του ερωτήματος. Χαρακτήρισε πυροτέχνημα το παγκύπριο δημοψήφισμα που ήρθε ως αντίβαρο στην άποψη για τοπικά δημοψηφίσματα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι πρότειναν να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα για να διασφαλίσουν τη δημοκρατία, τη λαϊκή βούληση και λαϊκή κυριαρχία και τον τελικό λόγο να τον έχει ο πολίτης. Πρόσθεσε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος αποτελείται από τρία επιμέρους ερωτήματα και το ζήτημα περιπλέκεται το ζήτημα. Η Κυβέρνηση, ανέφερε, δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση για αυτό περιέπλεξε τα πράγματα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέφρασε ωστόσο σημαντικές διαφωνίες σε σοβαρές πρόνοιες του νομοσχεδίου όσον αφορά τη συμπλεγματοποίηση. Ανέφερε ακόμα ότι με τον τρόπο που διατυπώνεται το ερώτημα στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση τον υποχρεώνει να τοποθετηθεί αν είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης με βάση την πρόταση της Κυβέρνησης. Τάχθηκε κατά της διαδικασίας και της μορφής του δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η  πρόταση της κυβέρνησης έχει ατέλειες κυρίως όσον αφορά γεωγραφικές ενώσεις. Παρόλα αυτά, ανέφερε, η Βουλή ολοκλήρωσε ένα πολύ μεγάλο έργο «και αδικούμε και τον εαυτό μας και τη δουλειά που κάναμε».  Πρόσθεσε ότι σε προεκλογικές περιόδους δεν είναι το ευνοϊκότερο περιβάλλον για να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις και παρεισφρέουν διάφορες σκοπιμότητες.  Σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις ωριμάζουν πολύ αργά στον τόπο μας και ευχήθηκε η επόμενη Βουλή και η Κυβέρνηση να επαναφέρουν το θέμα σε πιο ήπιες πολιτικές συνθήκες και περιβάλλον.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερο αν στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας γίνονταν τοπικά δημοψηφίσματα, ειδικά σε δήμους και κοινότητες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ειδικές περιπτώσεις, όμως πριν από τη μεταρρύθμιση, ώστε να περιληφθούν οι εισηγήσεις των πολιτών. Παράλληλα ανέφερε ότι ένα δημοψήφισμα σε 45 μέρες  δεν θα δώσει την πραγματική εικόνα και δεν θα βοηθήσει τη μεταρρύθμιση. Ζήτησε να επανεξετάσει ο Υπουργός Εσωτερικών τη διεξαγωγή ενός πιο προσαρμοσμένου δημοψηφίσματος σε κατάλληλο χρόνο όσο και ειδικά δημοψηφίσματα.
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το κόμμα είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων ως έκφραση της άμεσης Δημοκρατίας. Είπε ότι επειδή υπάρχουν μια σειρά ενστάσεων από τις τοπικές αρχές, το σωστό είναι να λυθεί με τοπικά δημοψηφίσματα. Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα από την απόφαση του Υπουργικού.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου ανέφερε ότι ενώ είναι υπέρ της αναβάθμισης και ισχυροποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τα δημοψηφίσματα τους βρίσκει αντίθετους τόσο η προσέγγισης της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Το μόνο λογικό, όπως είπε, είναι να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα πριν γίνει η μεταρρύθμιση.
 
Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι δυστυχώς για καθαρά εκλογικές σκοπιμότητες κάποιοι αποφάσισαν να πάει στράφι αυτή η πολύχρονη δουλειά για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση και τη Βουλή. Παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν τέλειο, ωστόσο, όπως είπε θα μπορούσε να καταλήξει κάπου. Με αυτή την ενέργειά μας, πρόσθεσε, βάλαμε μια ταφόπλακα σε αυτή τη δουλειά που έγινε. Είπε ότι η Συνεργασία ήταν από την αρχή εναντίον στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και ευχήθηκε η νέα Βουλή να μην καθυστερήσει και να προσφέρει αυτό που θέλει ο λαός.