You are here

Βουλή: Πιάνουν δουλειά οι επιτροπές, οι προτεραιότητες στην ατζέντα

25/06/2021 07:11

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου η Βουλή των Αντιπροσώπων αρχίζει ξανά δουλειά, μετά και τη χθεσινή έγκριση από την Ολομέλεια του Σώματος των νέων συνθέσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ήδη οι πλείστες κοινοβουλευτικές επιτροπές έχουν προγραμματίσει εθιμοτυπικές συνεδρίες, κυρίως με στόχο τον προγραμματισμό, σε σχέση με τα δεκάδες νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που εκκρεμούν, αλλά και τη γνωριμία μεταξύ των νεών και παλιών μελών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νέων προέδρων επιτροπών, οι εργασίες δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου που είναι η τελευταία, επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και πριν από την οποία διαχρονικά σταματά το κοινοβουλευτικό έργο.

Σημείωσαν ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός ώστε οι επιτροπές να εισέλθουν στα βαθιά σε ότι αφορά σημαντικές εκκρεμότητες της προηγούμενης περιόδου, όπως τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις και άλλα νομοθετήματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης, όπως το ζήτημα των εκποιήσεων.

Αφήνουν παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο, οι επιτροπές να συνεχίσουν της εργασίες τους μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, όπως και σε προηγούμενες θητείες της Βουλής.

Με συμπληρωματικό ανοίγει αυλαία η Οικονομικών

Την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί συνέρχεται η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, με κύριο θέμα στην ατζέντα τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021, ύψους €148,5 εκατ., που εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο.

Σε δηλώσεις στην StockWatch η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι η επιτροπή αρχίζει κανονικά δουλειά από τη Δευτέρα χωρίς να ακολουθήσει τη συνήθη πρακτική, που θέλει την πρώτη συνεδρία να είναι εθιμοτυπική.

Πρόσθεσε ότι στην ατζέντα της επιτροπής μπαίνουν άμεσα επείγοντα θέματα, όπως το νομοσχέδιο που αφορά στην πλήρωση της θέσης του Εφόρου Φορολογίας, μετά και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο τουρισμός προτεραιότητα στην επιτροπή Εμπορίου

Την Τρίτη αρχίζει τις εργασίες της η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, με πρώτο θέμα στην ατζέντα, την κατάσταση στον τουριστικό τομέα, ο οποίος πλήττεται από την πανδημία. Ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε στη StockWatch, ότι προτεραιότητα της επιτροπής είναι η πορεία του τουρισμού κατά τη φετινή χρονιά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, δήλωσε στη StockWatch ότι έχει οριστικοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής για την ερχόμενη Τετάρτη, για προγραμματισμό και γνωριμία των μελών.

Ξεκαθάρισμα εκκρεμοτήτων στην επιτροπή Εσωτερικών

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, δήλωσε στη StockWatch ότι έχει προγραμματισθεί συνεδρία της Επιτροπής για την Τετάρτη 30 Ιουνίου. Πρόσθεσε ότι η πρώτη συνεδρία θα είναι διαδικαστική και εθιμοτυπική και πως με βάση τον κανονισμό της Βουλής, τα θέματα της προηγούμενης θητείας διαγράφονται και επανεγγράφονται αυτά που θα τεθούν προς συζήτηση.

«Θα δοθεί χρόνος στις κοινοβουλευτικές ομάδες να αποφασίσουν ποια θέματα θα υιοθετηθούν και ποια θα διαγραφούν, για να καθαρίσουμε τα πινάκια μας», ανέφερε ο κ. Δαμιανού, επισημαίνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια στη δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής να παρευρεθεί και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται στα συρτάρια της Επιτροπής ο κ. Δαμιανού είπε ότι είναι στις προτεραιότητες, όπως και το θέμα του εκσυγχρονισμού της εκλογικής νομοθεσίας.  Πρόσθεσε ότι όλες οι εκκρεμότητες της Επιτροπής θα τεθούν στο τραπέζι για συζήτηση και προγραμματισμό.

Αρχή με υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην επιτροπή Εργασίας

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα συνέλθει και η κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας. Ο πρόεδρος της Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε στη StockWatch ότι η πρώτη συνάντηση θα είναι εθιμοτυπική, αλλά και για προγραμματισμό των εργασιών και αξιολόγησή των εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνοδο.

Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι για προγραμματισμό θα τεθούν ζητήματα που χρήζουν άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, με κύρια θέματα στην ατζέντα της Επιτροπής, τις ρυθμίσεις για κατοχύρωση του κατώτατου μισθού εργαζομένων, τις αποκοπές σε συντάξεις σε περιπτώσεις αφυπηρέτησης στο 63ο έτος, θέματα ασφάλειας και υγείας στο χώρο εργασίας, καθώς και τις καθυστερήσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων.

Το ζήτημα αυτό, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, είναι ανάμεσα στα πρώτα θέματα της ατζέντας της Επιτροπής και θα εξετασθεί στην παρουσία εκπροσώπων του νεοσύστατου υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ε.Χ.