You are here

Βουλή: Στο μικροσκόπιο οι επιδόσεις Κύπρου στο κράτος δικαίου

28/09/2021 10:57

Στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών θα τεθούν τα προβλήματα που παρουσιάζει η Κύπρος, σε τομείς του κράτους δικαίου, όπως αποτυπώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στην έκθεση της Κομισιόν με τίτλο «Rule of Law 2021».

Η επιτροπή Θεσμών θα συνεδριάσει αύριο με αντικείμενο συζήτησης την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2021, για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο, στην παρουσία εκπροσώπων της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, του υπουργείου Δικαιοσύνης και του γραφείου Διαφάνειας και Πρόληψης της Διαφθοράς του υπ. Δικαιοσύνης.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, η επίτροπος διοικήσεως, η επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων, η επικεφαλής και μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην επιτροπή Greco, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, του γραφείου επιτρόπου πληροφοριών.

Η έκθεση της Κομισιόν που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο, περιελάμβανε κεφάλαια για το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά εξετάζοντας πτυχές που αφορούν στη διασφάλιση του κράτους δικαίου, όπως το σύστημα δικαιοσύνης, το πλαίσιο αντιμετώπισης της διαφθοράς, την πολυφωνία και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και θεσμικά ζητήματα που αφορούν στον έλεγχο (checks and balances).

Σε ότι αφορά την Κύπρο, η έκθεση κατέγραφε κενά στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και σε άλλους τομείς. Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν σε ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα στον τομέα δικαιοσύνης και στην καθυστέρηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Η επιτροπή Θεσμών θέτει επί τάπητος τα θέματα κράτους δικαίου, την ώρα που και η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιεύει στοιχεία, σχετικά με τις επιδόσεις της Κύπρου και άλλων χωρών, στους δείκτες διακυβέρνησης για το 2020.

Οι δείκτες παρουσιάζουν τις επιδόσεις κάθε χώρας στους τομείς του κράτους δικαίου, του ελέγχου της διαφθοράς, της λογοδοσίας, της πολιτικής σταθερότητας, της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και της νομοθετικής ποιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η θέση της Κύπρου έχει επιδεινωθεί σε όλους τους τομείς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ καλύτερες ήταν οι επιδόσεις που παρουσίαζαν οι δείκτες πριν από μια δεκαετία.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το δείκτη ελέγχου της διαφθοράς, η βαθμολογία της Κύπρου υποχώρησε στο 0,38 το 2020, από 0,63 το 2019 και 0,98 το 2010, ενώ στο κράτος δικαίου, η Κύπρος καταγράφει βαθμολογία 0,58 το 2020, από 0,76 το 2019 ενώ το 2010 η αντίστοιχη βαθμολογία είχε ανέλθει στο 1,22.

Της Μαρίας Χαμπή