You are here

Βρήκαν τη χρυσή τομή για τις προεδρίες

17/06/2021 12:15

Στην απόδοση μιας προεδρίας κοινοβουλευτικής επιτροπής σε κάθε ένα από τα τρία μικρότερα κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγους και τη δημιουργία νέας επιτροπής της οποίας την προεδρία θα αναλάβει το ΕΛΑΜ, κατέληξε η σημερινή συνεδρία της σύσκεψης αρχηγών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με βάση τη λύση στην οποία συμφώνησαν τα κόμματα, πέντε προεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών θα κατέχει ο ΔΗΣΥ, πέντε το ΑΚΕΛ, τρεις το ΔΗΚΟ και από μια ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό ζήτημα, της οποίας θα προεδρεύει το ΕΛΑΜ. Σημειώνεται ότι για το δημογραφικό ζήτημα υπάρχει υφιστάμενη υποεπιτροπή η οποία και θα αναβαθμιστεί.

Παράλληλα, η κατανομή των προεδριών θα γίνει από την Επιτροπή Επιλογής και όχι υπό τη μορφή παραχώρησης των μεγάλων κομμάτων προς τα μικρά. Οι προεδρίες των επιτροπών αναμένεται να εγκριθούν από την Ολομέλεια κατά την απογευματινή της συνεδρία.

Οι Επιτροπές θα κατανεμηθούν ως εξής:

ΔΗΣΥ θα λάβει την προεδρία των επιτροπών Εξωτερικών, Εμπορίου, Υγείας, Θεσμών και Νομικών

To ΑΚΕΛ θα λάβει την προεδρία των επιτροπών Εσωτερικών Εργασίας Γεωργίας Προσφύγων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το ΔΗΚΟ θα λάβει την προεδρία των επιτροπών Οικονομικών, Ελέγχου, Παιδείας

Το ΕΛΑΜ θα λάβει την προεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό

Η ΔΗΠΑ θα λάβει την προεδρία της επιτροπής Μεταφορών , η ΕΔΕΚ την Επιτροπή Άμυνας και οι Οικολόγοι της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Στο ΑΚΕΛ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το κόμμα του συμφώνησε όπως πάρει την προεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας, Γεωργίας, Προσφύγων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η τελευταία στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ανήκε στον ΔΗΣΥ. Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση για την αναβάθμιση της υποεπιτροπής Δημογραφικού σε Ad Hoc επιτροπή και η απόδοση της Προεδρίας της στο ΕΛΑΜ λήφθηκε χωρίς τη σύμφωνο γνώμη του ΑΚΕΛ.

Είπε ακόμα ότι τα πρόσωπα που θα προεδρεύουν εκ μέρους του ΑΚΕΛ δεν έχουν καθοριστεί και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Σε ότι αφορά την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι την προεδρία της αναλαμβάνουν οι Οικολόγοι.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου  δήλωσε ότι αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών διαφάνηκε ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί συναινετική λύση για τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ώστε να ξεκινήσει η Βουλή να εργάζεται. Πρόσθεσε ότι με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να πιάσει δουλειά η Βουλή, το συντομότερο δυνατό το Δημοκρατικό Κόμμα κατάθεσε προτάσεις και τελικά έχει επιτευχθεί σήμερα συμφωνία.

Αναφορικά με τις προεδρίες είπε ότι το ΔΗΚΟ διατηρεί τρεις. Πρόκειται για τις Οικονομικών, Ελέγχου, Παιδείας. Ερωτηθείσα εάν ενδιαφέρεται η ίδια για την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος της.

Προεδρία στο ΕΛΑΜ για θέματα δημογραφίας, μετανάστευσης

Σε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου είπε ότι αποδέχθηκαν να προεδρεύουν σε Ad Hoc Επιτροπή για το δημογραφικό. Πρόσθεσε ότι η εν λόγω υποεπιτροπή, αναβαθμίζεται σε Ad Hoc Επιτροπή, η οποία δεν θα υπάγεται σε οποιαδήποτε άλλη επιτροπή και θα εξετάζει θέματα όπως το μεταναστευτικό και κοινωνικά ζητήματα.

Ερωτηθείς ανέφερε ότι η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ. Όσον αφορά αντιπροεδρίες δήλωσε ότι ζήτησαν δύο και το ζήτημα θα τεθεί σε νέα συνεδρία την ερχομένη Τρίτη.

Όσον αφορά την στάση του ΑΚΕΛ, κατήγγειλε ότι μέσα από αντιδημοκρατικές διαδικασίες γίνεται προσπάθεια ακύρωσης του αποτελέσματος των εκλογών.

Κρατάει την Επιτροπή Άμυνας η ΕΔΕΚ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι από την κατανομή που έχει γίνει η ΕΔΕΚ θα διατηρήσει την προεδρία  της Επιτροπής Άμυνας. Το κατά πόσο θα συνεχίσει να προεδρεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος βουλευτής του κόμματος, επισήμανε, θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.