You are here

Ξεκινά η e-τιμολόγηση για πάταξη της φοροδιαφυγής

15/04/2019 16:14

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής οικονομικών της βουλής τέθηκε σήμερα το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Ήδη το γενικό κρατικό λογιστήριο είναι υποχρεωμένο από τον Απρίλιο του 2019, να έχει έτοιμη τη δυνατότητα να κάνει συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών τιμολογίων, ενώ από τον Απρίλιο του 2020 ολόκληρος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα έχει αυτή την υποχρέωση.

Το εφάπαξ κόστος για να συνδεθεί μια εταιρεία απευθείας με το σημείο πρόσβασης (κόμβο) της κυβέρνησης είναι περίπου €5 χιλ. μια φορά μόνο και μετά ανάλογα με τον αριθμό των τιμολογίων ενώ η σύνδεση για μικρές συναλλαγές μέσω ειδικής πλατφόρμας ανέρχεται στα €300.

Σκοπός της οδηγίας είναι όπως οι αναθέτουσες αρχές και οι αναθέτοντες φορείς αποδέχονται ηλεκτρονικά τιμολόγια κατά την εκτέλεση συμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περί της σύναψης δημοσίων συμβάσεων νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, υποχρεώνονται οι κεντρικές κυβερνήσεις, οι τοπικές ή περιφερειακές αρχές και οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου των κρατών μελών όπως παραλαμβάνουν και επεξεργάζονται ηλεκτρονικά τιμολόγια σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι από τον Απρίλιο του 2019, το γενικό λογιστήριο του κράτους είναι υποχρεωμένο από σχετική οδηγία της ΕΕ να παρέχει τη δυνατότητα συναλλαγών με ηλεκτρονικά τιμολόγια, υποχρέωση που ένα χρόνο μετά, καθίσταται υποχρεωτική για ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρξει γρηγορότερη διεκπεραίωση αυτών των συναλλαγών όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ και υπάρχει κοινό πλέον πρότυπο του ηλεκτρονικού τιμολογίου, που θα ακολουθούν όλες οι χώρες.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με ευρωπαϊκά προγράμματα έχει ετοιμάσει αυτή την πλατφόρμα με βάση την οποία θα γίνεται η διενέργεια των συναλλαγών.

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο σημαντικό, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι με αυτό εκσυγχρονίζονται θέματα που αφορούν την γραφειοκρατία και θα είναι υπέρ των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης.

Ο γενικός διευθυντής της RTD Talos, εκ των εταίρων του έργου, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης εξήγησε ενώπιον της επιτροπής ότι το κόστος σύνδεσης με το σημείο πρόσβασης (κόμβος) γίνεται μια φορά και ανέρχεται στις €5 χιλ. Αφορά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θα χρεώνονται στη συνέχεια ανάλογα με τον αριθμό των τιμολογίων με ένα μικρό ποσό της τάξης των 0,8 σεντ για κάθε τιμολόγιο.

Για μικρότερες συναλλαγές έχουν δημιουργηθεί πλατφόρμες οι οποίες συνδέθηκαν με τον κόμβο και το κόστος έμμεσης σύνδεσης ανέρχεται από €350 έως €100.

Τόνισε ακόμη ότι τα σημεία σύνδεση (κόμβοι) είναι ιδιωτικοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να συνδεθεί μέσω  οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας επιθυμεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής Άγγελος Βότσης μετά το πέρας της συνεδρίας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο που άπτεται της εναρμόνισης με οδηγία για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων δημοσίων συμβάσεων.

Τόνισε ότι στόχος είναι η γρηγορότερη συναλλαγή όπως γίνεται σε όλες τις χώρες μέσω κοινού πρότυπου γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει αυτή την πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνεται όλη αυτή η διενέργεια των συναλλαγών.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό νομοσχέδιο τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι η μείωση λαθών στην καταχώρηση, πιο γρήγορος κύκλος πληρωμής, διαφάνεια στη διαδικασία πληρωμών, καλύτερη διαχείριση ρευστότητας και καλύτερη διαχείριση λογιστικού προγράμματος.

Παράλληλα σημειώνεται ότι αποτελεί εργαλείο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. 

Της Ηρώς Ευθυμίου