You are here

Xωρίς λεωφορεία και αύριο (1)

03/01/2012 16:35
Την ερχόμενη Πέμπτη , η κυβέρνηση θα καταβάλλει στον ΟΣΕΛ €1,5εκ για να αποπληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων στον οργανισμό, ωστόσο, οι εργαζόμενοι για να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα ζητούν γραπτές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση. Συνεπώς τα απεργιακά μέτρα θα συνεχισθούν και αύριο τόσο στις δημόσιες συγκοινωνίες στη Λευκωσία, όσο και στη Λεμεσό.

Πάντως, οι εκπρόσωποι του ΟΣΕΛ δεν μετέβηκαν στην προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιο Φλουρέτζου.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν τα λεφτά που απαιτούνται για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα η Αναθέτουσα Αρχή θα αφαιρέσει ποσό ύψους €1,1εκ που ήδη δόθηκε στον ΟΣΕΛ.

Υπέδειξε , παράλληλα ότι μετά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΟΣΕΛ, το υπουργείο ζήτησε στοιχεία από τον οργανισμό για να εξετάσουν τις πληρωμές που έγινα και τα χρήματα που ίσως έχουν αποκοπεί από τις τράπεζες , σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα ο κ. Φλουρέτζου, διαβεβαίωσε ότι είτε ο ΟΣΕΛ στείλει είτε όχι τα στοιχεία, τα χρήματα θα καταβληθούν στον Οργανισμό για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Πάντως, ο υπουργός Συγκοινωνιών , ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον ΟΣΕΛ και πάλι σε συνάντηση σε μια προσπάθεια να υπάρξουν κοινά αποδεκτές λύσεις , προσθέτοντας ότι «εκεί που δεν θα υπάρξουν κοινά αποδεκτές λύσεις και υπάρξουν διαφορές η ίδια η σύμβαση προνοεί τρόπους λύσης των διαφορών, μπορεί να αποταθούν είτε μια είτε η άλλη πλευρά για να βρουν τις λύσεις στο δικαστήριο , όμως από κει και πέρα συνεχίζονται κανονικά οι υπόλοιπες υποχρεώσεις βάση της σύμβασης».

Ταυτόχρονα , ο κ. Φλουρέτζου, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία θα καταδείξουν κατά πόσο οι εταιρείες δημόσιων συγκοινωνιών είναι βιώσιμες, συμπληρώνοντας ότι «ίσως μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση του τρόπου που δαπανώνται τα ποσά και με τις τράπεζες τους ακόμα για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, μπορεί ακόμα να χρειάζεται να γίνει αλλαγή του τρόπου πληρωμής πχ αντί να πληρώνονται κάθε τρεις μήνες οι πληρωμές να γίνονται κάθε μήνα, να υποβάλλουν τα τιμολόγια και τα δελτία κινήσεων κατά μήνα να ελέγχονται αμέσως και να γίνονται οι πληρωμές άμεσα».

Ο υπουργός Συγκοινωνιών απέφυγε να τοποθετηθεί κατά πόσο οι εταιρείες δημόσιων συγκοινωνιών διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα του κράτους επισημαίνοντας ότι «ευελπιστώ ότι αυτό δεν αποτελεί αλήθεια , όμως πάντοτε ξέρουμε ότι αριθμοί είναι εκεί και είναι οι αριθμοί που μιλούν , ότι και να πούμε οι αριθμοί βρίσκονται εκεί».

Ερωτηθείς , κατά πόσο από τα τελευταία γεγονότα , κινδυνεύει το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν κινδυνεύει, υπογραμμίζοντας ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να συνεχίσουν οι εταιρείες να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες των δημόσιων συγκοινωνιών.

ολές από ΟΣΕΛ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι έξι εταιρείες δημόσιων συγκοινωνιών, σημειώνουν ότι το κράτος θα έπρεπε να τους καταβάλλει επιπρόσθετο ποσό €15εκ για το 2010, τονίζοντας ότι εάν εξασφάλιζαν τα συγκεκριμένα χρήματα οι εταιρείες δεν θα είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας.

Ταυτόχρονα , επισημαίνουν ότι οι συμβάσεις η λειτουργία και η εφαρμογή τους έχουν προβλήματα και κάλεσαν τον υπουργό Συγκοινωνιών να προχωρήσει στην επίλυση τους.


Της Ελευθερίας Παϊζάνου