You are here

ΥΠΕΣ: «Άκρατος λαϊκισμός» στη συνεδρία Επ. Ελέγχου Βουλής

08/04/2021 20:44

Για «άκρατο λαϊκισμό», κάνει λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με αναφορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι οι 221 αιτήσεις πολιτογράφησης ξένων επενδυτών από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, εξετάστηκαν με την ίδια μεθοδολογία, που καθορίζουν οι βασικές αρχές του Διοικητικού Δικαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει, σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, δεν είναι «πόση διαπλοκή και πόση διαφθορά υπάρχει σ΄αυτή τη χώρα», αλλά πόσα ακόμα επεισόδια άκρατου λαϊκισμού και λασπολογίας θα βιώσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές;», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Προστίθεται ότι «είναι ομολογουμένως πρωτοφανές βουλευτές και Γενικός Ελεγκτής, σε απόλυτο συγχρονισμό, να αμφισβητούν τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».
 
Αναφέρεται περαιτέρω ότι «στο ερώτημα που τέθηκε με ποια κριτήρια εξετάστηκαν οι 221 αιτήσεις πολιτογράφησης ξένων επενδυτών από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, η απάντηση είναι ότι εξετάστηκαν με την ίδια μεθοδολογία που καθορίζουν οι βασικές αρχές του Διοικητικού Δικαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που προνοούν ότι «όταν η Διοίκηση, έπειτα από πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος, παραλείπει να προβεί στην εξέταση της αίτησης, λαμβάνεται υπόψη το καθεστώς που ίσχυε κατά το τέλος της εκπνοής του εύλογου χρόνου».
 
Είναι, προστίθεται, «οι ίδιες αρχές που ισχύουν για όλες ανεξαιρέτως τις διοικητικές πράξεις, ακόμα και στην περίπτωση αίτησης για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας, όταν υπάρχει αλλαγή πολεοδομικών κριτηρίων».
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών, καταλήγει η ανακοίνωση, «ακολουθώντας τη γνωμάτευση του νομικού του συμβούλου, προχώρησε στην εξέταση των προαναφερθέντων αιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αρχές που διατυπώθηκαν με σαφήνεια σε γνωμάτευση που μας απεστάλη στις 5 Μαρτίου του 2021. Πανομοιότυπη γνωμάτευση είχε προηγηθεί και από τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στις 3 Μαρτίου του 2020».