You are here

Υπογράφει και αντισυνταγματικά νομοσχέδια η Εισαγγελία

12/07/2018 07:23

Η υπογραφή του γενικού εισαγγελέα στις αιτιολογικές εκθέσεις νομοσχεδίων που κατατίθενται στη βουλή, δεν σημαίνει ότι αυτά τα νομοσχέδια συνάδουν με το σύνταγμα ή το δίκαιο της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο γενικός εισαγγελέας προς τη βουλή.

Σε επιστολή προς όλους τους βουλευτές, ο γενικός εισαγγελέας τοποθετείται σε σχέση με το ρόλο της νομικής υπηρεσίας στο έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών και στην παρουσία λειτουργών της νομικής υπηρεσίας, κατά τη συζήτηση θεμάτων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο κ. Κληρίδης επισημαίνει πως το ότι νομοσχέδια που συζητούνται ενώπιον επιτροπών, συνοδεύονται από έκθεση καθηκόντως υπογεγραμμένη από τον γενικό εισαγγελέα, υποδηλώνει μόνο τη διενέργεια του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου και όχι κατ’ ανάγκην ότι κάθε μια διάταξη του νομοσχεδίου είναι και / ή συμβατή προς το ενωσιακό δίκαιο.

Διευκρινίζει περαιτέρω, ότι ο ρόλος του γενικού εισαγγελέα, είναι ρόλος νομικού συμβούλου υπουργείων και πως πέραν της υπόδειξης νομικών/συνταγματικών προβλημάτων και ανάδειξης επιφυλάξεων, «δεν μπορεί να εκτείνεται ασφαλώς σε άρνηση υπογραφής της αιτιολογικής έκθεσης, αν η εκτελεστική εξουσία επιλέξει να μην λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της νομικής υπηρεσίας».

Με βάση τις αναφορές του κ. Κληρίδη η υπογραφή των αιτιολογικών εκθέσεων φαίνεται να πραγματοποιείται παρά τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις ή ενστάσεις που ενδεχομένως να έχει ο νομικός σύμβουλος του κράτους σε σχέση με το περιεχόμενο νομοσχεδίων που κατατίθενται και ψηφίζονται από τη βουλή, επιφυλάξεις οι οποίες μπορεί και να μην λαμβάνονται υπόψη από την εκτελεστική εξουσία.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στις απόψεις του γενικού εισαγγελέα και της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούσαν τη νομιμότητα ή όχι του διαχειριστικού ελέγχου του συνεργατισμού από το γενικό ελεγκτή και τη συμφωνία του κράτους με τον ΟΠΑΠ για την παροχή τυχερών παιχνιδιών, θέματα για τα οποία είχαν τεθεί σχετικά νομοσχέδια ενώπιον της βουλής.

Επιφυλάξεις και ενστάσεις δεν λαμβάνονται υπόψη

Στην επιστολή, προστίθεται ότι κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων ενώπιον αρμόδιων επιτροπών, παριστάμενος λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση, όπως εκφράσει οποιεσδήποτε επιφυλάξεις ή ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητα ή συμβατότητα διατάξεων του νομοσχεδίου, προς το ενωσιακό δίκαιο, «δεδομένου ιδιαιτέρως του γεγονότος ότι οι ίδιες επιφυλάξεις/ενστάσεις είχαν υποδεχθεί και προηγουμένως προς το αρμόδιο υπουργείο μετά τον νομοτεχνικό έλεγχο και δεν λήφθηκαν υπόψιν».

Ο κ. Κληρίδης, αναφέρει επίσης ότι παρά την υπογραφή αιτιολογικής έκθεσης από τον γενικό εισαγγελέα, λειτουργοί οι οποίοι τον εκπροσωπούν ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών, μπορούν και οφείλουν να επαναλάβουν τις παρατηρήσεις τους, τόσο για σκοπούς συνέπειας με προηγούμενες θέσεις τους, όσο και για υποβοήθηση του έργου κοινοβουλευτικών επιτροπών, χωρίς να τίθεται θέμα ασυνέπειας.

Της Μαρίας Χαμπή