You are here

ΥΠΟΙΚ: Αυξάνουν δαπάνες οι ρυθμίσεις για συνεργάτες βουλευτών

16/01/2019 15:26

Σε νομοτεχνικό έλεγχο ενδεχομένως να πρέπει να υπαχθούν πρόνοιες της πρότασης νόμου για ρύθμιση της απασχόλησης κοινοβουλευτικών συνεργατών, καθώς προκύπτει αύξηση δαπανών, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών για συζήτηση πρότασης νόμου του προέδρου της βουλής εκ μέρους όλων των κομμάτων, για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

«Επί της αρχής είμαστε θετικοί τόσο σε σχέση με την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, όσο και σε σχέση με τις βασικές πρόνοιες που περιλαμβάνει η πρόταση, ότι δηλαδή θα παραχωρούνται προσαυξήσεις, 13ος μισθός και φιλοδώρημα μετά την αποχώρηση και στο ότι θα καθοριστούν κάποια κριτήρια», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ανέφερε όμως, ότι φαίνεται να προκύπτει ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει το γενικό λογιστήριο, αναφορικά με τον προτεινόμενο τρόπο καταβολής της αντιμισθίας των συνεργατών.

«Εκ πρώτης όψεως, προκύπτει αύξηση δαπανών που δεν μας βρίσκει αντίθετους επί της ουσίας, αλλά πιθανώς να πρέπει να έρθει ως νομοσχέδιο», πρόσθεσε.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ υπενθύμισαν ότι σε ανάλογη περίπτωση, το υπουργείο συναίνεσε όπως προχωρήσουν ρυθμίσεις μέσω πρότασης νόμου αντί μέσω νομοσχεδίου. Επικαλέστηκαν ειδικά την περίπτωση των προτάσεων νόμου για το ταμείο κουρεμένων που βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Ο κ. Γεωργιάδης, απάντησε σημειώνοντας ότι στην εν λόγω περίπτωση, τα λεφτά που μπήκαν στο ταμείο δεν θα έβαλε μόνη της η βουλή, αλλά ούτε και τα ακίνητα.

«Όταν κάποιος που μέχρι τώρα δεν παίρνει φιλοδώρημα, με νόμο θα παίρνει φιλοδώρημα, είναι αύξηση δαπανών» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχει τουλάχιστον ένα σημείο που θα θέλαμε να εξεταστεί νομοτεχνικά».

Ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο θα είναι έτοιμο να καταθέσει ολοκληρωμένες απόψεις και παρατηρήσεις επί του αναθεωρημένου κειμένου της πρότασης νόμου, το οποίο λήφθηκε χθες, όπως είπε.

Στην πρόταση νόμου καθορίζονται προϋποθέσεις εργοδότησης και περιλαμβάνονται πρόνοιες αναφορικά με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των κοινοβουλευτικών συνεργατών, τις απολαβές και το φιλοδώρημα αποχώρησης τους, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και τις άδειες ανάπαυσης μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης που συμμετείχε στη συνεδρίαση αναφέρθηκε στις πρόνοιες για αποζημίωση των εργαζομένων όταν τερματιστούν οι υπηρεσίες τους, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη αναφορά συμφωνήθηκε ως θέμα αρχής με τον υπουργό οικονομικών.

Στον νόμο, επεσήμανε, θα πρέπει να καθοριστεί πιο συγκεκριμένα καθώς δεν έχει συμφωνηθεί ο τρόπος και το ποσό της αποζημίωσης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου πρότεινε όπως η συνέχιση της διαβούλευσης γίνει με συνεργασία μεταξύ των τεχνοκρατών της βουλής και του υπουργείου, εισήγηση που έγινε αποδεκτή, με το περιθώριο της διαβούλευσης να είναι ανοικτό μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Επεσήμανε ότι υπάρχει κοινή θέληση για ρύθμιση του θέματος και πως απομένει να αποτυπωθούν οι λεπτομέρειες στο κείμενο.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το τελικό κείμενο της πρότασης νόμου. Απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι τα συμβόλαια των κοινοβουλευτικών συνεργατών είναι συμβόλαια ιδιωτικού τομέα και πως δεν αποκτούν το στάτους των υπαλλήλων αορίστου χρόνου μετά τους 30 μήνες απασχόλησης.

Της Μαρίας Χαμπή