You are here

Υπουργός δικαιοσύνης: Εθνικό θέμα η μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

16/10/2019 15:36

Έκκληση προς όλα τα κόμματα να αντιμετωπίσουν το θέμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, ως εθνικό θέμα και ως ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδηθεί από όλους, απεύθυνε ο υπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών, τόνισε ότι «η φιλοσοφία των νομοσχεδίων είναι τέτοια που θα βοηθήσει ώστε να δοθεί στις επόμενες γενεές ένα καλύτερο σύστημα δικαιοσύνης ενώ θα αναβαθμίσει και την ποιότητα και τη φήμη της Κύπρου ως ένα διεθνές κέντρο επίλυσης διαφορών».

 Στη συνεδρία συμμετείχαν επίσης ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος και ο πρόεδρος του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου, ενώπιον της οποίας ξεκίνησε σήμερα η εξέταση των νομοσχεδίων που επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση των δομών και της λειτουργίας των δικαστηρίων ανέφερε ότι «ανησυχούμε για το δικαστικό μας σύστημα διότι τα συσσωρευμένα διαχρονικά προβλήματα το έχουν λυγίσει».

Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να συνεργαστούμε ώστε να μη οδηγηθεί σε κατάρρευση».

Οι πρόνοιες μεταρρύθμισης 

Μεταξύ των αλλαγων που προτείνονται είναι ο διαχωρισμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικά Δικαστήριο και σε ένα δικαστήριο που θα έχει τριτοβάθμια δικαιοδοσία.

Επίσης, προτείνεται η δημιουργία Εφετείου με αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αρμοδιότητα να δικάζει κατ’ έφεση τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου. Το εν λόγω δικαστήριο θα λειτουργεί σε τμήματα και ο αριθμός των δικαστών θα είναι τέτοιος που να διασφαλίζεται η ταχύτητα στη διεκπεραίωση της εξέτασης των υποθέσεων.

Επιπλέον ρυθμίζεται η αναθεώρηση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και του Δικαστικού Συμβουλίου ώστε να διευρυνθεί με τη συμμετοχή επαρχιακών δικαστών με δικηγόρο και το γενικό εισαγγελέα.

Η επόμενη αλλαγή, είπε, αφορά τον καθορισμό κριτηρίων αξιολόγησης των δικαστών και κριτηρίων πρόσληψης και προαγωγής τους.

Περαιτέρω, είπε ο κ. Γεωργίου, θα συσταθεί σχολή δικαστών για τη δια βίου επιμόρφωση των δικαστών ενώ συστήνεται και εμπορικό δικαστήριο, ναυτοδικείο και δικαστήριο για επίλυση μικρών διαφορών το οποίο θα εκδικάζει υποθέσεις που δεν θα αφορούν ποσά που θα υπερβαίνουν τις €3.000.

Στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης εντάσσονται ζητήματα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, της αυτόματης καταγραφής των πρακτικών των δικαστηρίων και της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στη δικαστική εξουσία.

Όσον αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων. διευκρίνισε ότι το Εφετείο θα λειτουργήσει στο Φιλοξένια ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και το Ναυτοδικείο και το Εμπορικό Δικαστήριο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στα επαρχιακά 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι η δικαιοσύνη πάντοτε είναι προτεραιότητα μας. «Το σύστημα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας», είπε.

Σημείωσε ότι «αντικείμενο συζήτησης στην επιτροπή είναι το πακέτο των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν» υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης. Δεν νοείται η ηλεκτρονική δικαιοσύνη να είναι άπιαστο όνειρο για την κυπριακή κοινωνία», υπέδειξε.

Τόνισε ότι «η δικαιοσύνη σήμερα αποτελεί το φτωχό συγγενή. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα επαρχιακά δικαστήρια».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι «το σύστημα απονομής δικαιοσύνης βρίσκεται υπό κατάρρευση» τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι κοινωνική αναγκαιότητα.

Σημείωσε ότι «θα καταθέσουμε προτάσεις και προβληματισμούς. Ενώπιον της επιτροπής εκφράσθηκαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Ανωτάτου και Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου».

Ο βουλευτής της Αλληλεγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι «χρειάζεται εκσυγχρονισμός» και εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάθεση των νομοσχεδίων.

«Ελπίζω ότι η πορεία θα είναι σύντομη. Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε η θέση του γενικού εισαγγελέα και την νομικής υπηρεσίας», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου