You are here

Ζητούν ανανέωση ενός έτους στις άδειες τηλεοπτικών σταθμών

10/05/2019 09:49

Στη βουλή κατατέθηκε τροποποιητικό νομοσχέδιο στο οποίο προνοείται η ανανέωση των προσωρινών αδειών των υφιστάμενων τηλεοπτικών οργανισμών για περίοδο ενός έτους, δηλαδή μέχρι την 30η Ιουνίου 2020, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι προσωρινές άδειες λήγουν στις 30.6.2019.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, οι εν λόγω διατάξεις κρίνονται απαραίτητες αφού οι υφιστάμενες προσωρινές άδειες λήγουν στις 30.6.2019, με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί οργανισμοί και πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων να μην μπορούν να συνεχίσουν νόμιμα τη λειτουργία τους από την 1η Ιουλίου 2019.

Η έγκαιρη ψήφιση του παρόντος τροποποιητικού νόμου κρίνεται επιβεβλημένη αφού σε αντίθετη περίπτωση, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν θα είναι σε θέση από την 1η Ιουλίου 2019 να ασκεί οποιονδήποτε έλεγχο στις εκπομπές τηλεοπτικών οργανισμών.

Παράλληλα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο καλύπτει και τη δυνατότητα χορήγησης από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης κατά την περίοδο 1.7.2019 μέχρι 30.6.2020 τέτοιων αδειών και σε νέους τηλεοπτικούς οργανισμούς, ή ενδεχομένως σε νέες εκπομπές υφιστάμενων τηλεοπτικών οργανισμών.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα της ανανέωσης των προσωρινών αδειών θα επιλυθεί σε μεταγενέστερο στάδιο με την ψήφιση σχετικού τροποποιητικού νομοσχεδίου, όπου θα προβλέπεται η χορήγηση μόνιμων αδειών.

Μετά την ετοιμασία του από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, το προτεινόμενο τροποποιητικό νομοσχέδιο έτυχε του προβλεπόμενου νομοτεχνικού ελέγχου από τη νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 9.4.2019.

Το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 6.5.2019 ενέκρινε το υπό αναφορά νομοσχέδιο και αποφάσισε όπως εξουσιοδοτήσει τον υπουργό εσωτερικών να καταθέσει το νομοσχέδιο στη βουλή των αντιπροσώπων με σκοπό την ψήφισή του σε νόμο.