You are here

Ζητούν έλεγχο εμπορικών κέντρων σε συνοικισμούς

21/06/2022 15:51

Η λειτουργία των εμπορικών κέντρων στους 69 προσφυγικούς οικισμούς αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο συζήτησης στην  Επιτροπή Προσφύγων στην παρουσία ανώτατων εκπροσώπων του τμήματος πολεοδομίας.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του τμήματος, από τα 353 καταστήματα, τα 44 καθυστερούν την καταβολή των ενοικίων που φτάνουν κοντά στις €9 χιλ. ενώ, 46 καταστήματα πληρώνουν ενοίκιο, λειτουργούν όμως τους χώρους ως αποθήκες με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η εικόνα των οικισμών.

Η εκπρόσωπος του τμήματος ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για είσπραξη των ενοικίων μέσω διακανονισμών.

Σε δηλώσεις του  μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Νίκος Κέττηρος, πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε σε πολλά προβλήματα λόγω των νέων κριτηρίων που δόθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο.

Εκτός από τα ενοίκια που καθυστερούν, υπάρχουν και πολλά καταστήματα που λειτουργούν ως άλλα καταστήματα από ότι είναι εγγεγραμμένα.

Αναφέρθηκε ότι μπακάλικα έγιναν μπούκικα ή ακόμη σε μερικές περιπτώσεις καφενεία έγιναν μπυραρίες.

«Δεν γίνονται οι σωστοί έλεγχοι», ήταν το συμπέρασμα του προέδρου και των μελών της επιτροπής, από λειτουργούς.

«Σκάνδαλο» αποτελεί και η χρήση δύο εμπορικών κέντρων σε προσφυγικό συνοικισμό στο Δασάκι, τα οποία όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, χρησιμοποιούνται  ως αποθηκευτικός χώρος από τον δήμο.

Ζήτημα αποτελούν και τα κλειστά καταστήματα που ανέρχονται γύρω στα 40 και για τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν έκαναν κίνηση επαναλειτουργίας τους ακόμη και μετά από συστάσεις του τμήματος.

«Πολλοί από αυτούς θέλουν να τα κρατάνε για μελλοντική χρήση για την οικογένεια τους», ανέφερε το τμήμα ως δικαιολογία που παίρνουν από τους ιδιοκτήτες, ενώ μόλις γύρω στους 20 συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες.

Προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν στη γνωστοποίηση του θέματος, αφού για τα πλείστα ζητήματα δεν υπάρχει επαρκής γνωστοποίηση, κάτι που η εκπρόσωπος του τμήματος πολεοδομίας αναφέρθηκε.
Ο κ. Κέττηρος, επισήμανε ότι πρέπει να εντοπιστεί μια λύση στο θέμα γνωστοποίησης ζητημάτων, αφού η ανακοίνωση στον «καφενέ», όπως είπε, δεν λειτουργεί.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ένα πλάνο χορηγιών ως βοήθεια ανάπλασης των κέντρων με ανακαινίσεις και την οριοθέτηση των χώρων ως εμπορικών κέντρων ή για κοινωφελής σκοπούς.