You are here

Ζητούν ενίσχυση ελέγχου στις επενδύσεις

30/06/2022 10:58

Να ενδυναμωθεί η ρύθμιση για φερεγγυότητα στο μέγιστο, ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, στην συζήτηση που συνεχίστηκε σήμερα για τον περί Διευκόλυνσης των Επενδύσεων νόμο του 2019 που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της αδειοδότησης στρατηγικών αναπτύξεων στην χώρα.

Ο. Δαμιανού, ζήτησε από την Νομική Υπηρεσία να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα ελέγχου για τυχόν ψευδή στοιχεία που μπορεί να δοθούν σε αίτηση επενδύσεων, προς αποφυγή παραπλάνησης του κράτους.

Ακόμη, θα πρέπει να τεθούν μετρήσιμα κριτήρια, εξήγησε ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου, για το τι θεωρείται στρατηγική ανάπτυξη, ενώ ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου και ο κ. Δαμιανού ανέφεραν ότι τα κριτήρια πρέπει να περιληφθούν στους κανονισμούς από την Νομική Υπηρεσία.

Μέλη της επιτροπής ζήτησαν να καθοριστούν τα προσόντα όσων θα ασχολούνται με τις επικείμενες αναπτύξεις είτε προέρχονται από τον δημόσιο ή από τον ιδιωτικό τομέα.

Το Τμήμα Πολεοδομίας ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο αφού εξεταστεί από τον αρμόδιο φορέα.

Το θέμα εξόδων και αμοιβών ζήτησε να ξεκαθαρίσει επίσης ο κ. Δαμιανού, είτε πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό υπάλληλο, σε κάτι που διαφώνησε ο κ. Λεωνίδου για να μην περιπλακούν πλαίσια που δεν αφορούν σε αυτόν τον νόμο.

Χρονοδιάγραμμα 12 μηνών και Κατάλογος

To Τμήμα Πολεοδομίας, με εγκύκλιό του πρότεινε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή της διαδικασίας ως προς την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων των αιτήσεων και έργων.

Ο κ. Δαμιανού αναφερόμενος στον κατάλογο με τα πρόσωπα που θα αιτούνται, ζήτησε να μπει μια πρόνοια για τον έλεγχο προσώπων σε βαθμό συγγένειας.

Ο βουλευτής Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι πρέπει να κλειδώσει το χρονοδιάγραμμα του δωδεκαμήνου για την μη αργοπορία των εμπλεκόμενων τμημάτων.

Ο κ. Ευσταθίου ζήτησε να ξεκαθαριστεί ποιος εγκρίνει τις αναπτύξεις ή επενδύσεις στην πρόταση ενώ ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ ζήτησε να ξεκαθαριστεί τι θα ισχύει, ανάπτυξη ή επένδυση.

Της Μαρίας Κυριακίδου