You are here

Ζητούν κονδύλια για αυτοκίνητα, συμβούλους, ενοίκια

05/09/2021 06:33

Την αποδέσμευση κονδυλίων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη δαπανών που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αγορά αυτοκινήτων για νέα μέλη της κυβέρνησης, πληρωμές συμβούλων και καθυστερημένων ενοικίων, καλείται να εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Η συνεδρία θα είναι η πρώτη της επιτροπής Οικονομικών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Η Επιτροπή θα έχει ενώπιον της αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για την αποδέσμευση κονδυλίου, ύψους €102,9 χιλ., για την αγορά τεσσάρων οχημάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται για την αγορά ενός αυτοκίνητου αξίας €33,915 χιλ. για τις ανάγκες της νέας υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο είναι άμεσα διαθέσιμο για παράδοση και τρία ακόμα αυτοκίνητα αξίας €69 χιλιάδων για τις ανάγκες της προεδρίας.

Προστίθεται ότι κατά το 2021 θα δαπανηθεί συνολικό ποσό €3,9 εκατ. από τα €4 εκατ. που περιλαμβάνει ο  κρατικός προϋπολογισμός για την αγορά οχημάτων για τους κρατικούς αξιωματούχους.

Στις €80 χιλ.  ο μισθός του Επίτροπου του Πολίτη

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά επίσης από την Επιτροπή την αποδέσμευση κονδυλίου από τον προϋπολογισμό της τάξεως των €45,1 χιλ. για την μισθοδοσία του Επίτροπου του Πολίτη, για τους μήνες Ιούλιο με Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που επισυνάπτονται, ο βασικός μισθός του Επιτρόπου του Πολίτη ανέρχεται στις €80,4 χιλ. και ο 13ο μισθός σε €6,8 χιλ.

Στο μενού και η αμοιβή Β. Παπαδόπουλου

Την αμοιβή του σύμβουλου του προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ύψους  €35 χιλ. για την περίοδο Ιουλίου -Δεκέμβριου του 2021 ζητά επίσης, να αποδεσμεύσει η αρμόδια επιτροπή, το υπουργείο Οικονομικών.

Στο επεξηγητικό σημείωμα αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος με οδηγίες του προέδρου της Δημοκρατίας θα εδρεύει στο υπουργείο Εξωτερικών και θα εκτελεί καθήκοντα που συμπεριλαμβάνουν την παρακολούθηση και επισκόπηση του διεθνούς τύπου, με ιδιαίτερη έμφασή στο κυπριακό πρόβλημα.

Θα είναι σε επαφή με τα ξένα μέσα για προώθηση των θέσεων της Κύπρου και θα διεξάγει έρευνες και σημειώματα για θέματα που θα του ζητηθούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον υπουργό Εξωτερικών, προστίθεται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει στοιχείων του γενικού λογιστηρίου που δημοσίευσε πρόσφατα η StockWatch  https://www.stockwatch.com.cy/el/article/ergasiaka/oi-pio-ypsila-ameivomenoi-kratikoi-axiomatoyhoi οι υπουργοί, υφυπουργοί και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχουν ετήσιο μισθό €62,4 χιλ., ή μηνιαίο €4,8 χιλ.

Ποσό €85,5 χιλ. για μελέτη ΥΠΕΣ

Η Επιτροπή θα εξετάσει αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίου που αφορά στην διενέργεια μελέτης για κατασκευαστικά έργα στο υπουργείο Εσωτερικών και την αγορά υπηρεσιών τεχνικών, ύψους €85,5 χιλ.

Η Επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευσε την 1η Μαρτίου του 2021 κονδύλι για το οποίο απαιτείται η αλλαγή σκοπού, για κάλυψη δαπανών διεξαγωγής μελέτης, για την κατασκευή πρόσθετων προκατασκευασμένων μονάδων στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους €85.5 χιλ.

Επιπρόσθετα, ζητείται η αποδέσμευση κονδυλίου για την αγορά υπηρεσιών ακόμα δύο τεχνικών, πέραν των τεσσάρων για τους οποίους δόθηκε ήδη έγκριση, λόγω της ανάγκης για τοποθέτηση ενός τεχνικού σε κάθε επαρχιακό γραφείο, καθώς και στα κεντρικά γραφεία για σκοπούς ψηφιοποιήσης των δεδομένων του εκάστοτε γραφείου, όπως αναφέρεται.

Αναδρομικές αυξήσεις ενοικίων ύψους €38 χιλ.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά ακόμα την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €37,980 χιλ. για αναδρομική κάλυψης  δαπάνης, που αφορά στην διαφορά αύξησης ενοικίου, για το κτίριο όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Διεθνούς Αστυνομική Συνεργασίας, για την περίοδο  1/7/2018- 20/6/2019.

Στην σχετική επιστολή προς στην επιτροπή Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι παρότι ζητήθηκε και λήφθηκε έγκριση αποδέσμευσης κονδυλίων για τα ενοίκια του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και των Τμημάτων του, συνολικού ύψους €994.469 χιλ. για τους μήνες Μάιο- Δεκέμβριο του 2021, εκ παραδρομής το ποσό των €37,980 χιλ. δεν ζητήθηκε να συμπεριληφθεί.

Προς κάλυψη το κόστος εκτίμησης ζημιών Δία

Ανάμεσα σε άλλες αποδεσμεύσεις που καλείται επίσης να συζητήσει και να εγκρίνει στην πρώτη της συνεδρία η επιτροπή Οικονομικών, περιλαμβάνεται κονδύλι €5,950 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών από πραγματογνώμονες για την ετοιμασία έκθεσης εκτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν στο συγκρότημα Δίας, στις 18 Ιουλίου 2021.

Της Ελένης Χαραλάμπους