You are here

Ζητούν παράταση για μεταφορά δικαστηρίων στο Φιλοξενία

17/07/2019 13:39

Η επιτροπή ελέγχου με επιστολή της προς την εκτελεστική εξουσία θα ζητήσει όπως παραταθεί για δεύτερη φορά η διαδικασία υποβολής προσφορών σε σχέση με την διαμόρφωση του χώρου του ξενοδοχείου Φιλοξενία ώστε να μπορεί να στεγάσει το εμπορικό δικαστήριο και το εφετείο.

Η παράταση όπως ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής, είναι αναγκαία ώστε να δοθεί χρόνος για να διερευνηθούν εναλλακτικές επιλογές κτηρίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν  για το σκοπό αυτό, καθώς η επιλογή του Φιλοξενία κρίνεται ως λανθασμένη από τους βουλευτές.

Η απόφαση για μετατροπή του κτηρίου του Φιλοξένια σε Δικαστήριο, σε συνάρτηση με τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου, συζητήθηκε εκ νέου σήμερα στην επιτροπή ελέγχου της βουλής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι έχει επαναβεβαιωθεί ότι η απόφαση του υπουργικού είναι λανθασμένη επειδή τα δικαστήρια δεν συνάδουν με τον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου Φιλοξενία, ούτε με το Ανώτερο Ξενδοχειακό Ινστιτούτο, αλλά ούτε και με το συνεδριακό κέντρο.

«Με άλλα λόγια, δεν συνάδουν οι κλούβες και τα δικαστήρια με το εκπαιδευτικό ίδρυμα και το συνεδριακό κέντρο», είπε.

Όπως ενημερώθηκε σήμερα η επιτροπή, υπάρχει πρόθεση για χρήση του χώρου τόσο για τις ανάγκες του εμπορικού δικαστηρίου, όσο και για τις ανάγκες του εφετείου στο οποίο παραπέμπονται και ποινικές υποθέσεις.

Σε ότι αφορά τα μετατροπές που θα πρέπει να γίνουν για την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών, σημειώθηκε ότι υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία κρατητηρίου στο χώρο του Φιλοξενία. Οι βουλευτές επεσήμαναν εκ νέου τα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν.

Ο κ. Λουκαΐδης, αναφερόμενος στο ΑΞΙΚ, σημείωσε ότι ήδη το εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει αυξημένες ανάγκες τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει και που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά με βάση αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί αναφορικά με την εφαρμογή τετραετούς προγράμματος πανεπιστημιακού επιπέδου από το 2021.

Όπως σημείωσε, αποφασίστηκε όπως αποσταλεί επιστολή στην εκτελεστική εξουσία για παράταση της διαδικασίας προσφορών γα δεύτερη φορά ώστε στο ενδιάμεσο να επανεξεταστεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για να εξευρεθεί ένας πιο κατάλληλος χώρος για τα δικαστήρια.

Αναφερόμενος στις εναλλακτικές επιλογές, σημείωσε ότι μπορεί να αφορούν ενοικίαση άλλου χώρου ή αξιοποίηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων του κράτους, ή ακόμα και υφιστάμενα κτήρια που ανήκαν στο Συνεργατισμό.

Ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ της παράτασης της διαδικασίας και της ακύρωσής της δεδομένου ότι ήδη, όπως είπε, η εκτελεστική εξουσία έχει δώσει μια παράταση. Η δεύτερη παράταση είπε, θα επιτρέψει στην εκτελεστική εξουσία να διερευνήσει εναλλακτικές επιλογές για να δοθεί καταλληλότερη λύση στο ζήτημα.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι δεν προκύπτουν νομικές επιπτώσεις προς το κράτος σε περίπτωση ακύρωσης της διαδικασίας προσφορών σε αυτό το στάδιο, καθώς οι προσφορές δεν έχουν ακόμα κατακυρωθεί. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 26 Ιουλίου.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υποστήριξε ότι οι διαδικασίες μέσω των οποίων επιλέγηκε το Φιλοξενία για να μετατραπεί σε δικαστήριο, δεν ήταν οι πιο κατάλληλες και οι πιο μελετημένες, σημειώνοντας ότι είναι φανερό πως θα υπάρξουν προβλήματα στη συνύπαρξη του δικαστηρίου με το συνεδριακό κέντρο και στην αξιοποίηση μέρους των συνεδριακών χώρων μέσα στο κτήριο.

«Πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις που όμως να μην καθυστερήσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία του εμπορικού δικαστηρίου και να μην εμποδιστεί η ανάπτυξη του ΑΞΙΚ που θα μετατραπεί σε πανεπιστημιακή σχολή», είπε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ικανοποιητική απάντηση αναφορικά με το κατά πόσο έχουν διερευνηθεί άλλες επιλογές κτηρίων του δημοσίου και ιδιαίτερα του πρώην Συνεργατισμού, που είναι έτοιμα προς αξιοποίηση και τόνισε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει στο πως κατέληξε στο συγκεκριμένο κτήριο, τη στιγμή που αρμόδιοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει υπερβολή στις παρεχόμενες υποδομές του Φιλοξενία έναντι των αναγκαίων υποδομών των δικαστηρίων, όπως είπε.

Της Μαρίας Χαμπή