You are here

Ζητούν στήριξη προσφύγων

22/01/2019 15:13

Η επιτροπή Προσφύγων της Βουλής κάλεσε την Κυβέρνηση να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κονδυλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για στήριξη των προσφύγων και ειδικότερα για ανακαίνιση των προσφυγικών συνοικισμών.

Η επιτροπή συζήτησε εκ νέου σήμερα το θέμα ύστερα από πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κουκουμά, Στέφανος Στεφάνου, Νίκος Κέττηρος, Μαριέλλα Αριστείδου, Ονούφριος Κουλλά, Κυριάκος Χατζηγιάννη και Άννα Θεολόγου.
 
Στη συνεδρίαση παρέστη, μεταξύ άλλων, και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.
 
Η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι δυστυχώς για ακόμη μια φορά διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός από πλευράς κυβέρνησης και το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει τα Υπουργεία και δεν είναι προτεραιότητα.

Είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και δεν είναι αρκετό, προεκλογικά και λόγω ευρωεκλογών αυτή την χρονική περίοδο να λέμε τι θα μπορούσαμε να είχαμε πράξει. Ανέφερε ότι η επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών και την διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων να θέσουν στις προτεραιότητές τους την άντληση επιπλέον κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα για να διατεθούν για συντηρήσεις συνοικισμών και αναβαθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών καταφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων και ενόσω δεν υπάρχει προοπτική και ελπίδα στο Κυπριακό, αυτές οι προσφυγές αυξάνονται.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη δήλωσε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης πτυχών της προσφυγικής πολιτικής του κράτους από ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους συνοικισμούς. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, δυνατότητες υπάρχουν και για δεκαετίες λανθασμένα δεν επιχειρήσαμε να διασυνδέσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική στήριξης με την προσφυγική πολιτική του κράτους.

Ανέφερε ακόμη ότι για να ετοιμαστούν αιτήσεις για άντληση κονδυλίων, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχει και μεγάλη γραφειοκρατία.