You are here

Αγκάθι η ιδιωτική ιατρική

06/12/2018 19:18

Αγκάθι παραμένει η ιδιωτική ιατρική μεταξύ του υπουργείου υγείας και του παγκύπριου ιατρικού συλλόγου όπως διαφάνηκε μετά την πολύωρη σύσκεψη που είχε ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με την ηγεσία του παγκύπριου ιατρικού συλλόγου (ΠΙΣ) και του οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ).

Μετά τη σύσκεψη, η οποία διήρκησε πέραν των τεσσάρων ωρών , ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε ότι ξεκάθαρη θέση του υπουργείου υγείας όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικής ιατρικής είναι ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν προβλέπει ούτε υπάρχουν προϋποθέσεις να αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ, όσον αφορά στο τι προβλέπει ιδιωτικά στον νόμο στο θέμα της ιδιωτικής απασχόλησης».

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι σε κάποια σημεία υπάρχουν συγκλίσεις ενώ σε κάποια άλλα είναι καθαρό ότι υπάρχουν διαφωνίες. Πρόσθεσε ότι αναμένεται ο ΠΙΣ να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του και να συνεχιστεί ο διάλογος.

Ο υπουργός υγείας τόνισε επίσης ότι «σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες των γιατρών, έχω βάλει κάτω στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση για να δύναται, εν ολίγοις, είτε οι προσωπικοί είτε και οι ειδικοί ιατροί σε συγκεκριμένες ώρες και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, δηλαδή εκτός πλαισίου, να χρεώνουν συμπληρωμή €25. Αυτό έχει δοθεί σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν κάποιες από τις ανησυχίες των γιατρών», σημείωσε.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι ο στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να αναλυθούν οι προτάσεις του ΟΑΥ.

«Προκύπτουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν, συγκλίσεις σε ορισμένα, αποκλίσεις σε άλλα. Στόχος και σκοπός είναι εν μέσω αυτού του διαλόγου να διαφανεί η τελική θέση όχι μόνο του ΟΑΥ, αλλά και του ΠΙΣ, έτσι ώστε να καθοριστεί το πλήρες και τελικό πλαίσιο συμμετοχής των γιατρών μέσα στο ΓεΣΥ, για το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε να διανύσουμε πολύ χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα ανταποκριθούμε στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, αλλά ο στόχος είναι να μπουν σε συγκεκριμένες βάσεις αυτές οι τελικές θέσεις, να αναλυθούν».

Ο κ. Αγαθαγγέλου συνεχίζοντας είπε ότι «ο ΠΙΣ μέσω των συλλογικών του οργάνων και μέσω των διαδικασιών που έχουμε ως όρο εντολής από τη γενική συνέλευση, να ανταποκριθούμε και διεκδικήσουμε εκείνο το οποίο πιστεύουμε για το καλώς νοούμενου συμφέρον των ασθενών πρωτίστως και ταυτόχρονα και των γιατρών και μέσα από αυτή τη διαδικασία να καταλήξουμε για το όλο εγχείρημα, γιατί στόχος και πάγια πολιτική του ιατρικού συλλόγου είναι να συμβάλουμε εποικοδομητικά. Οποιεσδήποτε διαφωνίες ή αποκλίσεις τις οποίες διακρίνουμε στην πορεία, είναι αναμενόμενο και θα προσπαθήσουμε το μέγιστο να βρούμε συγκλίσεις και όχι να αναγνωρίζουμε αποκλίσεις», είπε.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του οργανισμού ασφάλισης υγείας Θωμάς Αντωνίου σημείωσε ότι δόθηκαν διευκρινίσεις στις θέσεις που είχε καταθέσει ο ΟΑΥ μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ΠΙΣ.

«Θα πάρω το αισιόδοξο κομμάτι ότι υπάρχουν και συγκλίσεις, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του ΠΙΣ, και θα αναμένουμε τον ΠΙΣ να διερευνήσει περαιτέρω κάποια ζητήματα», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κληθείς να διευκρινίσει πως ο ΠΙΣ αντιμετωπίζει την φόρμουλα που πρότεινε ο υπουργός υγείας για την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής, ο πρόεδρος του ΠΙΣ απάντησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ερμηνείες.

Στην ίδια ερώτηση, ο υπουργός υγείας διευκρίνισε ότι η πρότασή του «αφορά συμπληρωμή που δύναται να χρεώσει ο γιατρός και αφορά συγκεκριμένες ώρες που θα καθοριστούν από τους κανονισμούς, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ούτως ώστε αν έχουμε την απαίτηση από τον γιατρό -και είναι λογικό αυτό- να είναι διαθέσιμος τα Σαββατοκύριακα, θα περνά πάλι από το σύστημα του ΓεΣΥ, ο γιατρός θα αμείβεται από τον ΟΑΥ, αλλά θα έχει την ευχέρεια να χρεώνει επιπλέον συμπληρωμή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του ΠΙΣ στην εισήγηση του υπουργού, ο δρ  Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι και οι γιατροί θα θέλουν να εργάζονται σε ένα λογικό και ανθρώπινο ωράριο.

«Αυτό που ερμηνεύεται ως ελεύθερη εξάσκηση ιατρικής είναι διαφορετικό από την ερμηνεία του σε περίπτωση που είναι υπερωριακό σε αργίες ή Σαββατοκύριακα, ο γιατρός να έχει την ευχέρεια να χρεώνει 25 ευρώ τον ασθενή. Είναι δύο διαφορετικές ερμηνείες. Σύμφωνα με τη δική μας ερμηνεία εξάσκηση ελεύθερης ιατρικής είναι θέμα που εμείς θεωρούμε βασική προϋπόθεση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Της Ηρώς Ευθυμίου