You are here

Ακόμα και σε διαδρόμους νεογνά στο Μακαρείο

22/09/2022 14:39

Προβλήματα χωρητικότητας και υποστελέχωσης, αντιμετωπίζει το Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας, τα οποία οδηγούν ακόμα και στη νοσηλεία βρεφών σε διαδρόμους ή αίθουσες αναμονής, σε κάποιες περιπτώσεις.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, κατά τη συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), στο Μακάρειο Νοσοκομείο και τους τρόπους επίλυσής τους.

Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα της συνεδρίας, νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με κύριο αίτημα την επαρκή στελέχωση της Μονάδας και την επέκταση και ανακαίνισή της, προβλήματα που, όπως είπαν, ταλανίζουν για πάνω από 10 χρόνια το Νοσοκομείο.

Όπως κατήγγειλαν επίσης, εκπρόσωποι των νοσηλευτών, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, παρά τις προσπάθειες τους για επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου και την αποστολή επιστολών στη διοίκηση, εντούτοις δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση.

Δήλωσαν, ότι ενώ η Μονάδα θα έπρεπε να στελεχώνεται από 90 μόνιμους νοσηλευτές, για να είναι εφικτή η παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στα νεογνά, καθώς ο υπερπληθυσμός σε συνδυασμό με την υποστελέχωση σε προσωπικό, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των βρεφών που νοσηλεύονται, εντούτοις οι μόνιμοι νοσηλευτές ανέρχονται σε 80.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε κάθε νοσηλευτή αναλογούν 6 νεογνά, με 4 εκ των οποίων να χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Πρόσθεσαν, ότι και με την πρόσφατη μεταφορά νοσηλευτών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, δεν βοήθησε, αλλά αντίθετα δημιούργησε προβλήματα υποστελέχωσης και σε άλλα τμήματα που δεν παρουσίαζαν πρόβλημα.

Σημειώνεται, ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου νοσηλεύονται περίπου 1000 νεογνά ετησίως, ενώ κατά μέσο όρο γίνονται 45-50 εισαγωγές την ημέρα.

Ε.Χ.