You are here

Ακτινογραφία του ΓεΣΥ

26/06/2019 11:26

Σε ακτινογραφία της μέχρι σήμερα εφαρμογής του γενικού σχεδίου υγείας προχώρησαν χθες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υγείας.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όλα κυλούν ομαλά χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Τα προβλήματα περιορίζονται κυρίως σε τεχνικά μικροπροβλήματα με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσπαθούν να τα επιλύσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα μπορούν.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κάλεσε γιατρούς, φαρμακοποιούς, ακτινοδιαγνώστες και κλινικά εργαστήρια ώστε να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τις πρώτες τρις εβδομάδες εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ.

Παρόν ήταν και ο ΟΑΥ ο οποίος κατέγραψε τα προβλήματα ώστε να τα επιλύσει. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου υγείας τα μέχρι τώρα προβλήματα περιορίζονται σε κυρίως τεχνικά ζητήματα που αφορούν το λογισμικό του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα εντοπίζονται προβλήματα στις συνταγογραφήσεις αλλά και στα παραπεμπτικά για τις κλινικές εξετάσεις.

Επίσης οι φαρμακοποιοί εντοπίζουν ελλείψεις στα φάρμακα του ΓεΣΥ κάτι που συζήτησαν χθες με τον υπουργό και τον ΟΑΥ ο οποίος δηλώνει έτοιμος να τα επιλύσει.

Κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ οι γιατροί επισημαίνουν ότι σημειώθηκε υπερεπισκεψιμότητα στους εγγεγραμμένους γιατρούς κάτι που έγινε λόγω της περιέργειας του κόσμου να γνωρίσει τον προσωπικό του γιατρό, το σύστημα και πως λειτουργεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ουρές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί αρκετά αφού πλέον ο κόσμος αποτείνεται και σε ιδιώτες γιατρούς και προτιμά να πάρει τα φάρμακά του από το φαρμακείο της γειτονίας του. Όσον αφορά τα ραντεβού στα κρατικά νοσηλευτήρια θα πραγματοποιούνται κανονικά μέχρι τις 31 του μήνα σημειώνει το υπουργείο υγείας.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ και ακόμα χρειάζονται πολλά να γίνουν. «Τα θέματα που εντοπίζονται σιγά σιγά επιλύονται, ο κόσμος αρχίζει να εξοικειώνεται με το σύστημα και προσπαθεί να ενημερώνεται όμως χρειάζεται και άλλη ενημέρωση και εξοικείωση με το σύστημα τόσο από τους παρόχους όσο και από τους δικαιούχους», δηλώνει η Μαργαρίτα Κυριάκου, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου υγείας.

Μέρα με την μέρα οι αριθμοί των εγγεγραμμένων ιατρών αυξάνονται. Συνολικά οι εγγεγραμμένοι παροχείς φτάνουν τους 2011 εκ των οποίων οι 728 προέρχονται από τον κρατικό φορέα. Ο συνολικός αριθμός των ειδικών και των προσωπικών ιατρών φτάνει τους 1063.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 25 Ιουνίου οι προσωπικοί ιατροί για ενήλικες και παιδιά ανέρχονται στους 483 εκ των οποίων οι 149 ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Οι εγγεγραμμένοι παιδιάτροι είναι 117 και μόνο 37 από αυτούς ανήκουν στον ΟΚΥπΥ.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς ιατρούς αφού ακούμπησαν τους 580 ενώ οι 412 από αυτούς ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα οι μεγαλύτεροι αριθμοί των ειδικών γιατρών αφορούν ειδικότητες όπως ακτινοδιαγνωστική- ακτινοθεραπεία, καρδιολογία, γενική χειρουργική, αναισθησιολογία, γυναικολογία ορθοπεδική, παθολογία και ψυχιατρική.

Πιο συγκεκριμένα έχουν εγγραφεί 47 ακτινοδιαγνωστές 32 από αυτούς ανήκουν στον ΟΚΥπΥ. Μέχρι στιγμής 67 καρδιολόγοι ανήκουν στο ΓεΣΥ, 41 από αυτούς προέρχονται από δημόσια νοσηλευτήρια. 50 είναι οι εγγεγραμμένοι γενικοί χειρούργοι μέχρι σήμερα στους καταλόγους του ΓεΣΥ και 29 από αυτούς εντάσσονται στον ΟΚΥπΥ. Συνολικά 40 αναισθησιολόγοι έχουν εγγραφεί και μόνο ένας από αυτούς προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Οι γυναικολόγοι ανέρχονται στους 48 και 21 εντάσσονται στον ΟΚΥπΥ. Συνολικά 42 ορθοπεδικοί είναι εγγεγραμμένοι μέχρι τώρα και 27 από αυτούς προέρχονται από τον δημόσιο τομέα. Οι εγγεγραμμένοι παθολόγοι είναι 37 και 28 από αυτούς ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Τέλος οι ψυχίατροι είναι 33 και οι 23 από αυτούς προέρχονται από τον δημόσιο τομέα.

Τα εργαστήρια ιατρικών εξετάσεων φτάνουν τα 387 και 167 από αυτά είναι κρατικά εργαστήρια. Το σύνολο των φαρμακείων φαίνεται να έχει εγγραφεί στο ΓεΣΥ αφού τα εγγεγραμμένα φαρμακεία είναι 561 μέχρι σήμερα.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου