You are here

Αλλαγές στον χάρτη της ιδιωτικής υγείας

21/05/2018 07:10

Μάχη επιβίωσης δίνουν οι ιδιωτικές κλινικές στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις πολυκλινικές που ευνοούνται από τη στήριξη της ιδιωτικής υγείας λόγω των προβλημάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, πέραν των τριάντα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αναγκάστηκαν τα τελευταία χρόνια να βάλουν λουκέτο ή να συγχωνευθούν για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα τους, ως αποτέλεσμα της «ασφυκτικής πίεσης» που δέχθηκαν στη ρευστότητα τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η StockWatch, τα πλείστα από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν είναι κλινικές, οι οποίες δεν είχαν τις αντοχές να αντέξουν τους ισχυρούς κραδασμούς της κρίσης και οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία.

Οι «μεγάλοι παίκτες» του τομέα, (τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι πολυκλινικές), παρά το ισχυρό σοκ που δέχθηκαν στη ρευστότητα τους κατάφεραν να επιβιώσουν και κάποια από αυτά να παρουσιάζουν σήμερα υπολογίσιμη ανάπτυξη.

Στην δίνη της οικονομικής κρίσης βρέθηκε και ο ιδιωτικός τομέα της υγείας, ανέφερε σε δηλώσεις στη StockWatch o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Δρ. Μάρκος Αγαθαγγέλου, προσθέτοντας ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της μετατόπισης πολλών ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω οικονομικής στενότητας. Πρόσθεσε ότι σοβαρά προβλήματα για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αποτελούν επίσης η χρηματοδότηση μέσω δανεισμού, καθώς και η πληρότητα σε ορισμένα από αυτά.

Ο Δρ. Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι από το 2013 μέχρι και σήμερα τα πλείστα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στηρίζονται κυρίως στις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Ο κύκλος των εργασιών σε πολλά νοσηλευτήρια, είπε, στηρίζεται σε πέραν του 30% στην ιδιωτική ασφάλιση. Από αυτό, επισήμανε ο Δρ. Αγαθαγγέλου, προκύπτουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.

«Μια κλινική μπορεί να παίρνει εκατομμύρια και να μην έχει να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της», πρόσθεσε. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε το κράτος πληρώνει έγκαιρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα προβλημάτων και επικινδυνότητας της βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Λουκέτο σε 30 ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝ, τόνισε ότι στο μητρώο των ιδιωτών νοσηλευτικών ιδρυμάτων έμειναν σήμερα 73 μέλη από πέραν των 100 που απαριθμούνταν προ κρίσης. «Πέραν των 30 ιδιωτικών νοσηλευτριών έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και πολλές κλινικές έχουν συγχωνευθεί, μοιράζοντας έτσι τις υπηρεσίες τους, τα έσοδα και τα έξοδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους», όπως υπέδειξε ο Δρ. Αγαθαγγέλου.

Ερωτηθείς για τις ειδικότητες γιατρών που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω κρίσης,ο Δρ. Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι πέραν των παιδιάτρων και γυναικολόγων τους οποίους δύσκολα αλλάζουν οι ασθενείς, όλοι οι άλλοι κλάδοι δοκιμάσαν τις αντοχές τους.  Ανέφερε ακόμα ότι η οικονομική κρίση έβγαλε εκτός προϋπολογισμού πολλά νοσηλευτήρια, καθώς ακολούθησε της τροποποίησης της νομοθεσίας που διέπει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, όπου για τις ανάγκες εκσυγχρονισμού τους δαπανήσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να μπορούν να παραμείνουν στον χώρο της ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας.

Πληρώνουν ακριβά οι κύπριοι για την υγεία τους

Παρόλα αυτά, «φιλί ζωής» για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια την περίοδο αυτή αποτέλεσαν οι αδυναμίες και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει το δημόσιο σύστημα υγείας στην χώρα μας, τα οποία αναγκάζουν τον κύπριο πολίτη να βάλει το χέρι του βαθιά στην τσέπη του για να καλύψει τις ανάγκες του σε θέματα υγείας.

Με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε Στατιστική Υπηρεσία περίπου ένα στα δύο ευρώ που δαπανώνται στη χώρα μας για την αγορά υπηρεσιών υγείας προέρχεται απευθείας από τα νοικοκυριά, αναλογία που είναι η δεύτερη ψηλότερη στην ΕΕ.  Συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση των δαπανών υγείας το 2015, τα νοικοκυριά πλήρωσαν από την τσέπη τους €697 εκ., ποσό που αποτελεί το 43,9%, της συνολικής δαπάνης υγείας στη χώρα μας.

Οι συνολικές δαπάνες υπηρεσιών υγείας υπολογίστηκαν στα €1.217 εκ. από τις οποίες €520 εκ. αφορούσαν δαπάνες του δημόσιου τομέα. Την ίδια ώρα όμως η οι συνολικές δαπάνες υγείας ανά κάτοικο ήταν €1592 ετησίως, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι σχεδόν διπλάσιος.

Σύμφωνα επίσης με τις εκτιμήσεις της αγοράς τα έσοδα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων προέρχονται κατά 35% από την ιδιωτική ασφάλιση, κατά 50% περίπου από άμεσες πληρωμές από τα νοικοκυριά και το υπόλοιπο κατέχουν οι υπηρεσίες που διοχετεύονται από το Δημόσιο και παρόχους και ταμεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τιμές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο Δρ Αγαθαγγέλου τόνισε ότι εξαιτίας της κρίσης πολλά νοσηλευτήρια έχουν μειώσει τις τιμές τους, ή κάποια παραμένουν στο ίδιο επίπεδο τιμών την τελευταία δεκαετία. Πρόσθεσε ότι παρότι οι τιμές παρέμειναν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα, η ποιότητα της ιδιωτικής περίθαλψης στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα αντίστοιχα του εξωτερικού και διεξάγονται όλων των ειδών οι θεραπείες.

Σχεδόν 3000 οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα

Όσον αφορά τις κλίνες στον ιδιωτικό τομέα ο Δρ. Αγαθαγγέλου ανάφερε ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι εξίσου ισχυροί, καθώς διαθέτουν από περίπου 1500 κρεβάτια για να περιθάλπει τους ανάλογους σε αριθμό ασθενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου κατά το 2016 ο συνολικός αριθμός των νοσοκομειακών κλινών ήταν 2.918. Από αυτές 1.562 λειτουργούσαν στον δημόσιο τομέα και 1.356 στον ιδιωτικό τομέα.

Στο μεταξύ, κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ιατρών στο ιδιωτικό τομέα, τόσο από τη μαζική φυγή ιατρικού προσωπικού από τα δημόσια νοσηλευτήρια, όσο και από την κάθοδο στην χώρα γιατρών από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο στα μητρώα τους είναι εγγεγραμμένα περίπου 3800 μέλη, τα οποία έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν την ιατρική στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2016, στους 3,220 έφτασε ο αριθμός των ιατρών παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με 3.057 το 2015 και 2.907 το 2014.

Ο δημόσιος τομέας αριθμούσε 937 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ ο ιδιωτικός τομέας 2.283 γιατρούς.

Σε ότι αφορά τους νοσηλευτές, η πλειονότητα απασχολείται στον δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα κατά το 2016, 3.319 νοσοκόμοι/ες διαφόρων βαθμίδων απασχολούντο στον δημόσιο τομέα και 1.248 στον ιδιωτικό τομέα, σε σύγκριση με 3.342 και 1.175 αντίστοιχα το 2015.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας κατά το 2010 λειτουργούσαν παγκύπρια 83 ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενώ το 2017 ο αριθμός τους μειώθηκε στα 73.

Λειτουργούσαν 18 νοσοκομεία, 18 πολυκλινικές, 19 κλινικές και 18 κλινικές ημερήσιας φροντίδας.

Επισημαίνεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

-Κλινικές ημερήσιας νοσηλείας, με ωράριο εργασίας 07:00 – 19:00, στις οποίες οι ασθενείς δεν επιτρέπεται να διανυκτερεύουν και οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστο δύο κλίνες ανά εκάστη στεγαζόμενη ιατρική ειδικότητα.

-Κλινικές, οι οποίες στεγάζουν μέχρι δύο ιατρικές ειδικότητες και διαθέτουν τουλάχιστον τρεις κλίνες ανά εκάστη ιατρική ειδικότητα.

-Πολυκλινικές, οι οποίες στεγάζουν από τρεις μέχρι πέντε ιατρικές ειδικότητες και διαθέτουν τουλάχιστον τρεις κλίνες ανά εκάστη ειδικότητα.

-Ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία στεγάζουν πέραν των πέντε ιατρικών ειδικοτήτων και διαθέτουν συνολικά τουλάχιστον τριάντα κλίνες.

Της Ελένης Χαραλάμπους