You are here

Αμφιβολίες και στην Κύπρο για το ρωσικό εμβόλιο

13/08/2020 07:21

Τρεις επιστήμονες, μέλη της συμβουλευτικής επιδημιολογικής ομάδας του υπουργείου υγείας, αμφισβητούν ανοικτά την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου κατά του Covid – 19, υποδεικνύοντας ότι δεν έχει περάσει από όλα τα στάδια των κλινικών δοκιμών και άρα είναι πολύ πρόωρο να διοχετευτεί στην αγορά.

Την περασμένη Τρίτη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο ενέκρινε το υπουργείο υγείας της Ρωσίας, αποκαλύπτοντας ότι το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, έλαβε το «πράσινο φως» από το ρωσικό υπουργείο υγείας εκφράζοντας την ελπίδα πως η Ρωσία θα ξεκινήσει σύντομα μαζική παραγωγή του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Το εμβόλιο δεν έχει περάσει από την τρίτη φάση

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε αμφιβολίες για την ποιότητα του εμβολίου, διότι όπως είπε δεν έχουν γίνει σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις για το εμβόλιο.

«Δεν έχει περάσει από την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών το εμβόλιο, γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να κυκλοφορήσει, όπως άλλωστε υποστηρίζουν και πολλοί άλλοι έγκριτοι επιστήμονες διεθνούς κύρους».

Σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη υπάρχουν τέσσερα άλλα εμβόλια που αυτή τη στιγμή είναι σε κλινική μελέτη, δηλαδή στη φάση τρία.

«Οι μελέτες αναμένεται πως θα τελειώσουν τέλη Οκτωβρίου και θα αξιολογηθούν όλα τα αποτελέσματα τον Νοέμβριο. Αν όλα είναι εντάξει θα ξεκινήσει η παραγωγή των δόσεων. Εγώ αναμένω να έχουμε τουλάχιστον στην Κύπρο τις δόσεις των εμβολιασμών αρχές του άλλου χρόνου. Την πρώτη τριμηνία του νέου χρόνου», επεσήμανε.

Ο κ. Κωστρίκης, σε αντίθεση με τον υπουργό υγείας ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός, είπε ότι «δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Δεν γίνεται να είναι υποχρεωτικός.  Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και ανάλογα από την αποτελεσματικότητα του θα χρειαστεί να εμβολιαστεί μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, της τάξης του 60% έως 90%».

Δοκιμές εμβολίων στη Βραζιλία

Πρόωρη χαρακτήρισε την κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου στην αγορά και το μέλος επίσης της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής στο υπουργείο υγείας, καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής ιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, διότι όπως εξήγησε σε δηλώσεις στη StockWatch, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η τρίτη φάση της διαδικασίας.

Διευκρίνισε ότι «η τρίτη φάση προνοεί εμβολιασμούς σε πιο ευρεία κλίμακα ατόμων (εθελοντές) που μπορεί να εκτεθούν στον ιό ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν θεραπεύονται».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι μπορεί να δοκιμαστεί σε ομάδες νοσηλευτών ή γιατρών που είναι στην πρώτη γραμμή γι’ αυτό οι περισσότερες χώρες που προβαίνουν σε μελέτες τρίτης φάσης, κάνουν τους εμβολιασμούς στη Βραζιλία όπου υπάρχει ευρεία διάδοση του ιού.

Ο κ. Καραγιάννης υποστήριξε επίσης ότι «τα αποτελέσματα του ρωσικού υπουργείου υγείας για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε πολύ προκαταρτικό στάδιο» και πρόσθεσε ότι «δεν έχω δει κάτι δημοσιευμένο επιστημονικά για να μελετήσω και να κρίνω την ποιότητα του εμβολίου. Χωρίς να ολοκληρωθούν οι μελέτες και από απόψεως ασφάλειας και αποτελεσματικότητας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει».

Η Κύπρος δεν μπορεί να παραγγείλει απευθείας από Ρωσία

Η Κύπρος δεν μπορεί να παραγγείλει εμβόλια απευθείας από τη Ρωσία, δήλωσε η επίκουρος καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να εγκριθεί το εμβόλιο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων, ο οποίος αξιολογεί και παρακολουθεί τις απειλές από νεοεμφανιζόμενες νόσους.

Σημείωσε επίσης ότι από τη στιγμή που και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά προσοχή και επιφυλακτικότητα, αυτό εμένα μου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.  Κάτι λείπει, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για να συνιστά προσοχή ο ΠΟΥ.

Η κ. Κολιού εξέφρασε την εκτίμηση ότι το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2021 και κάλεσε τους πολίτες στο μεταξύ να εμβολιαστούν έγκαιρα με το εμβόλιο της γρίπης, διότι θα μεσολαβήσουν μέχρι τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού οι χειμερινοί μήνες.

Της Ηρώς Ευθυμίου